• Handla tryggt

    Köp nu – betala när du fått din order

  • Pengarna-tillbaka-garanti

    Gäller på utvalda produkter

  • Dataskyddsförordningen

    Dina uppgifter är säkra hos oss

Vad du bör veta om detox-teer

Så kallade “detox"-teer har varit populära i många år, främst bland personer som ofta besöker hälsokostbutiker, eller har kontakt med alternativa hälsoutövare. I dessa dagar har de dock blivit etablerade på marknaden och en handfull kändisar försöker pracka deras viktminskamde förmåner på sociala medier.

På ett sätt har detox-teer blivit en flytande version av midjetränaren - före- och efterresultaten är ofta dramatiska och deras kändisstöd genererar mycket surr, men du kanske undrar: Fungerar de verkligen, och är de säkra? Innan du plöjer ner dina surt förvärvade pengar och börja läppja - här är fem saker du bör veta om örtte naturliga teer.

Du behöver fortfarande gå på diet och motion

Ett detox-tevarumärke, nyligen Instagrammat av Amber Rose, råder enligt deras hemsida deras konsumenter att för "bästa resultat" bör teet konsumeras tillsammans med massor av vatten, friska, balanserade måltider, och tre till fem träningspass i veckan. Ett annat, som har Instagrammats av flera kändisar, däribland Kourtney Kardashian, Christina Milian, och Hilary Duff, säger att teet "... rekommenderas att tas tillsammans med en hälsosam energi-kontrollerad diet och regelbunden motion" och webbplatsen erbjuder en medföljande måltidsplan till salu. Personligen skulle jag gärna se en studie som jämförde resultat av ett detox-te jämfört med placebo-effekten, med båda grupperna ätande enligt exakt samma plan, men jag har inte hittat någon. Det gör det svårt att veta om de resultat av viktminskning människor får från dessa teer faktiskt är på grund av att ha druckit dem, eller helt enkelt resultatet av en kontrollerad kost och konsekvent träningsrutin, som vi redan vet kan leda till viktminskning. I vilket fall är det osannolikt att du kommer i form av att helt enkelt dricka detox tea 28 dagar samtidigt som du fortsätter att hoppa över gymmet och beställer hämtmat.

Du kan förlora din vikt i vatten, inte fett

Detox-teer som kombinerar koffein med diuretika kan utlösa förlust av vattenvikt. Bara två koppar vatten väger ett halvkilo, så att tappa vätska kan få dig att se och känna dig lättare även om du inte har förlorat ett uns av kroppsfett. Detox-teer kan också utlösa en laxerande effekt, vilket gör att kroppen eliminerar avfall från mag-tarmkanalen, också en orsak som kan göra magen plattare, och gör att du kan känna sig lättare, även om kropp/fett-förhållandet förblir exakt detsamma. Om denna snabblösande effekt ger dig det förtroendeuppsving och motivation du behöver för att börja äta hälsosammare och träna - de verkliga lösningarna för att få frisk och mager - så är det fantastiskt (förutsatt att teet är säkert att dricka, se nedan). Kom bara ihåg: Om du går tillbaka till dina tidigare mindre perfekta ät- eller motionsvanor, eller slutar dricka teet, kan du få din vikt tillbaka lika snabbt som du tappade den.

Vissa ingredienser kan ha oönskade biverkningar

Förutom det faktiska teet, inkluderar detox-tillsatser vanligtvis ytterligare örter, som kan bidra till att minska aptit, öka metabolismen eller öka viktminskningen på andra sätt. Ett exempel är senna, en växt med en naturlig laxerande effekt. Enligt Natural Medicines Comprehensive Database, kan potentiella biverkningar av senna-användning innefatta buksmärta och obehag, kramper, uppblåsthet, gas, illamående och diarré detta är däremot väldigt ovanligt och oftast är fördelar med skinny tea betydligt större än eventuella biverkningar. Överdriven användning kan leda till kaliumförlust och andra elektrolytrubbningar, som kan utlösa muskelspasmer och onormal hjärtrytm. En annan populär ingrediens i viktminsknings-teer är guarana, en växt som ofta blandas i energidrycker. Dess biverkningar är vanligen relaterade till dess koffeinhalt, vilket kan innefatta nervositet, rastlöshet, irritation i magsäcken, illamående, kräkningar, huvudvärk, ångest, agitation, ringningar i öronen, och snabbare hjärtslag och andningsfrekvens. Så, helt enkelt: Gör din hemläxa om exakt vad som finns i en produkt innan du låter den komma i din kropp. Även "helt naturliga" ämnen kan ha potentiella biverkningar, särskilt om de överutnyttjas, i kombination med andra kosttillskott eller läkemedel som resulterar i negativa interaktioner, eller om de tas av personer med redan existerande medicinska tillstånd.