Helt Naturliga Kosttillskott
GMP-certifierad och GMO-fri
Gratis frakt vid köp över 599 kr
Vanlig leveranstid 1 - 3 arbetsdagar*
Alltid säkra betalningsmetoder
Välj bl.a. mellan kortbetalning, Klarna & Swish
Filtrera
Välmående
Typ
Pris
Märke
Betyg
Hjärthälsa
Läs merAlla produkter i denna kategori
Hur fungerar hjärtat?
Hjärtat är ungefär lika stort som din knytnäve och är förmodligen ditt viktigaste organ, eftersom det ansvarar för att pumpa ut blod i kroppen. Varenda liten del av din kropp förlitar sig på hjärtats funktion, eftersom det transporterar bland annat näringsämnen, syre och hormoner till varje enskild cell samt avlägsnar koldioxid och toxiner som annars kan orsaka skador. Om hjärtat och blodomloppet inte fungerar korrekt kan det leda till stora problem i hela kroppen, så det är väldigt viktigt att du upprätthåller en god hjärthälsa.
Bra och dålig hjärthälsa
Hur vet man om man har hjärtproblem? Nedan har vi en lista med vanliga tecken på både bra och dålig hjärthälsa. Om du upplever något av symptomen på en dålig hjärthälsa, är det kanske dags att vidta åtgärder!
Tecken på bra hjärthälsa:
- Bra vilopuls (60-100bpm)
- Normalt blodtryck (mindre än 140/90 mm)
- Bra kolesterolvärde (mindre än 200 mg/dL)
- Normalt EKG
- Bra blodsockernivåer (100 mg/dL)
- Har energi och är aktiv
- Hög maxpuls (70% till 85%)
- Snabb återhämtningstid
Tecken på dålig hjärthälsa:
- Värk i axeln eller bröstet
- Hjärtat slår oregelbundet
- Sömnproblem och snarkning
- Problem i munnen, som ömt tandkött
- Svullna ben och fötter p.g.a. dålig cirkulation
- Trötthet och andfåddhet
- Nedsatt sexuell prestationsförmåga
- Yrsel
Vad kan orsaka hjärtproblem?
Det finns många faktorer som kan leda till att hjärthälsan försämras. Många av dessa beror på din livsstil, men kan lyckligtvis lätt ändras för att hjälpa dig komma tillbaka på rätt spår. Här är några av de vanligaste orsakerna till hjärtproblem hos män och kvinnor:
- Stress
- En ohälsosam diet (högt intag av fett, salt, socker och kolesterol)
- Fetma och övervikt
- Brist på motion
- Högt blodtryck
- Högt kolesterolvärde
- Diabetes
- Rökning
- Alkohol
- Överdrivet intag av koffein
- Droger
- Vissa mediciner
- Medfödda hjärtfel
- Genetiska eller ärftliga faktorer
Hur påverkar kolesterol hjärthälsan?
Kolesterol är en lipid eller en typ av blodceller som bildas i levern. Kolesterolet producerar hormoner, isolerar nerver och hjälper till att bygga nya celler i kroppen. Den största delen av kolesterolet som finns i kroppen syntetiseras, men vi får även i oss nytt kolesterol från den mat vi äter. Om vi äter stora mängder av livsmedel med för mycket kolesterol, till exempel kött, ägg och mjölk kan det orsaka problem i kroppen.
Om det finns för mycket kolesterol i blodet kan det börja samlas i artärernas väggar, vilket kan leda till att blodkärlen blir trånga. Detta kallas även för åderförkalkning. Om artärerna blir smalare eller blockerade kan blodet inte nå hjärtat ordentligt, vilket kan resultera i bröstsmärtor. Om blodkärlen blir helt tilltäppta kan det i värsta fall leda till en hjärtattack. Den typ av "dåligt" kolesterol som blockerar artärerna kallas LDL, lipoprotein med låg densitet, och det "goda" kolesterolet som motverkar kolesterolansamlingar kallas HDL, eller lipoprotein med hög densitet.
Hur påverkar blodtrycket hjärthälsan?
Blodtryck mäter kraften som ditt hjärta använder för att pumpa runt blod i din kropp och hur hårt blodet pressas mot artärernas väggar. Blodet behöver ett visst tryck för att kunna röra sig runt i kroppen, men när blodtrycket blir för högt kan det orsaka problem.
Högt blodtryck kallas även hypertoni. Det kan orsaka skador i dina artärer och påverka artärväggarnas elasticitet. Detta kan leda till ett begränsat blodflöde och får ditt hjärta att arbeta hårdare än normalt. Detta kan gradvis leda till att artärerna blir tunnare och att hjärtat överansträngs, vilket kan ge upphov till allvarliga problem som hjärtattacker, aneurysmer och till och med stroke.
Hur tar man hand om hjärthälsan?
Det bästa sättet att ta hand om sitt hjärta är att ha en sund och balanserad livsstil som främjar ditt allmänna välmående. Även om du inte kan påverka till exempel medfödda hjärtfel, kan du göra vissa förändringar i din livsstil för att ta hand om ditt hjärta. Till dessa förändringar hör:
- Att följa en sund och balanserad diet
- Stressa mindre
- Motionera tillräckligt och regelbundet (20 minuter per dag)
- Hålla en sund vikt och BMI
- Sluta röka
- Dricka mindre alkohol
- Dricka mindre koffeinhaltiga drycker
- Inte använda droger
- Ta naturliga kosttillskott för hjärtat
Bra mat för hjärtat
Det första steget till att själv påverka hjärthälsan är att se över din diet. En bra kost kan ha en stor inverkan på hjärtat, kolesterolnivån och blodtrycket. Följande livsmedel har visat sig vara utmärkta för hjärthälsan:
- Fet fisk med omega 3 som lax, tonfisk, torsk, krill och öring
- Växtbaserade omega 3-källor inklusive linfrön, chiafrön och växtoljor
- Bär som jordgubbar, hallon och blåbär
- Nötter, inklusive mandlar och valnötter
- Havre, till exempel i form av gröt
- Ett litet glas rödvin med resveratrol
- Mörk choklad, minst 70-procentig
- Soja
- Röda, gula och orange grönsaker inklusive morötter, paprika och tomater
- Korsblommiga grönsaker som broccoli, grönkål och rosenkål
- Fullkorn, i form av exempelvis korn, brunt ris och majs
- Frukter som apelsin, cantaloupemelon och papaya
Vilka kosttillskott kan stötta hjärthälsan?
WeightWorld har en rad kosttillskott som på olika sätt kan vara fördelaktiga för hjärthälsan. De har olika aktiva ingredienser och finns i form av tabletter, kapslar och vingummin. Här kommer vi nu titta närmare på några produkter ur WeightWorlds sortiment.
- Omega 3 Fiskolja: Omega 3-fettsyror är kända för att vara gynnsamma för hjärtat. De kan främja blodtryck, kolesterolnivåer samt hjärthälsan generellt.
- Linfröolja: Linfröolja är ett veganskt alternativ till fiskolja, och en god källa till fettsyrorna omega 3, 6 och 9. Dessa fettsyror är viktiga för nivån av triglycerider i blodet, och kan bidra till att hålla kolesterolet på en bra nivå.
- Rött jästris: Rött jästris innehåller det naturliga statinet monacolin K. Detta ämne anses ha en positiv effekt på kroppens kolesterolnivåer och främja en normal hjärtfunktion.
Sammanfattning
Eftersom ditt hjärta anses vara det viktigaste organet i din kropp, bör du vara uppmärksam på att ta hand om hjärthälsan till varje pris. Även om det finns vissa faktorer som du inte kan kontrollera beror de flesta orsakerna till en dålig hjärthälsa på din livsstil. Att helt enkelt äta hälsosammare och motionera mer kan göra en stor skillnad. Det finns dessutom gott om olika sorters kosttillskott för hjärtat som du kan prova redan idag!