Varför är omega 3 bra för hjärtat?

Vad är omega 3 fettsyror?

Omega 3 är en grupp fleromättade fettsyror som kroppen behöver för olika livsviktiga funktioner. Fettsyrorna kan delas upp i tre typer och de förekommer i både växtbaserade och marina livsmedel och oljor.

 1. ALA - Alfa-linolensyra (finns i vegetabiliska oljor)
 2. EPA - Eikosapentaensyra (finns i fet fisk)
 3. DHA - Dokosahexaensyra (finns i skaldjur)

Varför är omega 3 bra för hjärtat?

Omega 3 påverkar flera aspekter av din allmänna hälsa och anses bland annat bygga hjärnceller och hålla hjärtat friskt. Människokroppen producerar dock inte omega 3 fettsyror på egen hand, utan de kan endast erhållas från yttre källor. Omega 3 finns i många livsmedel som tofu, sojabönor, linfrön, chiafrön, valnötter, rapsolja, sojaolja, ostron, torskleverolja, lax, sardiner, räkor samt vissa berikade livsmedel. Omega 3 borde helst utgöra minst 5% av ditt totala kaloriintag, så tänk på att lägga till tillräckligt med omega 3 mat i din diet.

Omega 3 fördelar för hjärthälsan

 1. Sänker triglyceridnivån

  Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet. När nivån av triglycerider ökar i kroppen lagras fettet i artärernas väggar. Detta ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som stroke, men omega 3 har förmågan att sänka triglyceridnivåerna! (1)

 2. Minskar risken för arytmi

  Rytmrubbningar i hjärtat kallas arytmi och även om det är ofarligt kan det öka risken för hjärtproblem. Forskningar och studier har visat en positiv koppling mellan intaget av omega 3 fettsyror och en minskad risk för arytmi. (2)

 3. Sänker blodtrycket en aning

  Högt blodtryck ökar risken för stroke, men omega 3 är känt för att ha en positiv effekt på blodtrycket. En hög dos av omega 3 kan minska både systoliskt och diastoliskt blodtryck. (3)

 4. Minskar uppbyggnaden av plack

  Plack består huvudsakligen av kolesterol, fett och kalcium som kan ackumuleras i dina artärer. Placket kan begränsa syrets flöde i ditt blod. Omega 3 fettsyror kan reducera plackutvecklingen tack vare sina antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper. Detta kan förbättra funktionen hos endotelcellerna som täcker blodkärlens insida. På grund av detta kan en diet med rikliga mängder av omega 3 gynna personer med hjärtsjukdomar. (4)

  Att äta minst två portioner fet fisk varje vecka är bra för din hjärthälsa! Om du tycker att det är svårt att få i dig tillräckligt med omega 3 från din vanliga kost, kan du även överväga att lägga till ett omega 3 kosttillskott till din dagliga rutin. Prova till exempel lättsvalda omega 3 kapslar eller omega 3 tabletter för att enkelt förbättra din allmänna hälsa!

Hur väljer man omega 3 kosttillskott?

Det finns många sorters omega 3 kosttillskott att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilket som ger optimal effekt. De bästa omega 3 tillskotten har följande egenskaper:

 • 1000mg omega 3 i varje dos
 • En potent kombination av EPA och DHA
 • Välj ett omega 3 tillskott med GMP-certifiering för bäst kvalitet

Undvik tillskott med konserveringsmedel och kemikalier. Det finns även vegan omega 3 som är är tillverkat av algolja. För ett friskt hjärta är det även viktigt att följa en balanserad och hälsosam diet och motionera regelbundet!

References

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med