WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Vätskedrivande

Generellt sett så reducerar detta mängden vätska i blodomloppet så att blodtrycket sjunker. Det finns en mängd sjukdomar och krämpor där vätskedrivande medel kan vara användbara. De vanligaste är högt blodtryck, ödem och allvarliga tillstånd som njursvikt och hjärtsjukdom. I de allra flesta fall där vätskedrivande medel används, bör detta ske i samarbete med en läkare som diagnostiserar problemet och initierar behandlingen. För mindre allvarliga krämpor kan ibland olika typer av vätskedrivande hälsokost vara användbara.

Ödem - ett problem som många upplever

Ödem, vattensvullnad, är ett tillstånd där kroppens håligheter binder mer vatten än normalt och det allmänna uttrycket för detta är "vatten i kroppen". Det upplevs som svullnad och kan ha ett antal möjliga orsaker, som innefattar allvarliga tillstånd som njur- och leversvikt, blodproppar och ämnesomsättningssjukdomar.

Vätskeansamlingarna kan upplevas allmänt i hela kroppen, eller förekomma lokalt i vissa delar av kroppen. Ofta kan lokala vätskeansamlingar indikera inflammation, infektion eller allergiska reaktioner.

Vattensvullnad kan också komma från andra orsaker, såsom hormonella förändringar (som under graviditet eller menstruation), ett alltför stort saltinnehåll i kosten, eller på grund av stillasittande. Det är inte ovanligt att människor som står eller sitter mycket på jobbet upplever lokala vätskeansamlingar, och ett typiskt exempel på det är svullna vrister. Det är ofta individuellt var vätskeansamlingarna dyker upp, och vissa upplever ett allmänt ödem, medan andra endast upplever det lokalt på vissa ställen.

Om du inte är vet orsakerna till dina vätskeansamlingar, bör du alltid kontakta en läkare.

Vattensvullnad och kost

En vanlig orsak till att människor upplever vattensvullnad är att kosten innehåller för mycket socker eller salt, och om du blir av med problemet är det viktigt att ändra din kost. Ett högt saltintag möjliggör för kroppen att binda vätska, och du kan då få ett generellt sett mer ”uppblåst” utseende eller svälla upp på vissa delar av kroppen. När det gäller höga nivåer av sockerintag kan detta påverka utsöndringen av natrium och därmed orsaka att vätska binds i kroppen.

Det är viktigt att ha en hälsosam kost. Äter du för mycket salt mat eller dricker mycket läsk? Om du sänker mängden salt och socker i din kost kommer vätskevikten också att minska. För många av oss kan det vara svårt att börja med en ny och mer hälsosam kost. Vätskedrivande kosttillskott och detox kurer kan ge dig den kick-start som du behöver. Då följer du en specifik plan med fasta rutiner.

Naturligt vätskedrivande mat och dryck

För de som upplever ödem kan vätskedrivande livsmedel vara användbara, och man bör undvika mat som kan leda till ackumulering av vätska. Utöver fisk och kött i kosten, kan det vara bra att välja olika typer av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten och kan vara vätskedrivande. Som exempel kan nämnas vattenmelon, ananas, sparris, selleri eller tomater. Vissa typer av örter kan också hjälpa till, som ingefära eller persilja. Det är också mycket användbart i det här sammanhanget att dricka mycket rent vatten under dagen. Mat som du kan undvika är allt som innehåller mycket salt, till exempel salta snacks, som potatischips, bacon, rökt fisk eller kött. Dessutom bör man begränsa användningen av salt i matlagningen.

Vätskedrivande kosttillskott

Det finns ett antal vattendrivande hälsokost produkter som kan bidra till att minska problemen med vätskevikt. Dessa innehåller vanligtvis ingredienser som är kända för att vara naturligt vätskedrivande. Typiska exempel är kosttillskott som innehåller örter och växter som björkblad, bär, buchublad, maskros och nässla. Dessutom kan du hitta ingredienser som grönt te, tranbär, gojibär och äppelcidervinäger i vätskedrivande kosttillskott.

Bli av med vätskevikt med en detoxkur

En detoxkur kan hjälpa kroppen rensas på gifter och därmed öka välbefinnandet, samt hjälpa kroppens olika system att fungera bättre. Minskning av överflödig vätskevikt kan även leda till en fastare figur. Det blir dessutom lättare att komma igång med regelbunden träning. En detox-kur kan genomföras på många sätt, som med hjälp av detox drycker och detox te som är både enkla och hälsosamma för nybörjare. Många människor gillar till exempel detox- detox te. Då dricker man vanligtvis en kopp detox te på morgonen och en på kvällen. Detta är fullt genomförbart för de allra flesta och ett enkelt sätt att rengöra din kropp.

Kämpar du för att gå ner i vikt, trots att du tränar mycket och har en bra kost? Det kan bero på att du har en för hög vätskevikt och behöver en grundlig detoxkur. Vattenretention, som är ett annat namn för ödem, får kroppen att binda mer vätska än normalt. Det är väldigt individuellt var vätskan ansamlas. Vissa får ödem på vissa delar av kroppen, såsom i fötter och anklar, medan andra upplever vätskeretention jämnt över hela kroppen. Lyckligtvis kan du ta bort överflödig vätskevikt med en naturlig detox-kur, effektivt och snabbt.

Varför uppstår överflödig vätska i kroppen?

En vanlig orsak till vätskevikt är för mycket socker och salt. Kosten spelar en viktig roll för att bli av med överskott av vätska. Om du har ett högt saltintag kommer din kropp binda vätska. Du kan till exempel uppleva att ansiktet får ett "uppblåst" utseende eller att kroppen inte är så fast som den brukade vara. Dessutom, om du äter för mycket socker kan detta leda till att kroppen då får svårt att forsla bort natrium. Detta ger dig ännu mer vätskevikt. Lyckligtvis kan du göra något åt det här, genom att äta rätt kost och få hjälp av vattendrivande kosttillskott.

Andra orsaker till ökad vattenvikt

Vissa sjukdomar kan också vara orsaken till för mycket vätska i kroppen. Njurproblem är ett sådant exempel som gör det svårt för kroppen att bli av med vätska och salt. Menstruation kan också leda till ökad vätskevikt. Dessutom kan gravida kvinnor uppleva att de får mer vätska i kroppen än normalt. Om du sitter eller står mycket kan du också uppleva vätskeansamling i anklarna. Om du inte lider av allvarliga sjukdomar är det inga risker med att gå på en detox-kur och ta vätskedrivande kosttillskott, men det är alltid att rekommendera att man pratar med en läkare om man är tveksam.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.