GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*
bildrubrik for matsmaltning med en kvinna som haller om sin mage och formar ett hjarta med hjalp av sina hander

Matsmältning

När magen mår bra så mår även resten av kroppen bra. Matsmältningsproblem av olika grad kan ofta leda till att du känner sig svullen, uppblåst men även som att hela kroppen befinner sig ej i balans. Tillståndet i fråga försämra ditt näringsintag och gör att du inte kan tillgodose dig all den välbehövliga energi ur den kost som du får i dig. Det hela kommer således att negativt påverka ditt välbefinnande och välmående något som även kan mynna ut i mentala problem av varierande grad. Vi har bestämt oss för att göra något åt saken och har på denna sida samla alla våra produkter vilka främjar en adekvat matsmältningsprocess, samtidigt som de även motverkar att problemet i fråga uppstår i första taget, för varje ny dag som kommer! Ta chansen och upptäck våra naturliga & kvalitetssäkrade produkter redan idag!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Vad är matspjälkningssystemet?

Visste du att matsmältningssystemet, även kallat matspjälkningssystemet, kan vara upp till 9 meter långt hos en vuxen person? Systemet består av många olika delar med otroliga funktioner som tar hand om vår matspjälkning steg för steg. Det system där våra föda bryts ner kallas för mag- och tarmkanalen. Kanalen leder hela vägen från munnen till anus och består av flera ihåliga organ inklusive munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen (blindtarmen, tjocktarmen och ändtarmen) och anus.

Övriga organ som hör till matsmältningssystemet är levern, bukspottkörteln och gallblåsan. Det finns även många andra delar av kroppen som har viktiga funktioner för matsmältningen, så som tarmfloran (eller mikrobiomet), såväl som delar av nervsystemet och cirkulationssystemets hormoner och blod. Att alla dessa organ och funktioner krävs för att vi ska få i oss näring från vår föda förklarar hur komplex och fantastisk människokroppen är!

Hur fungerar matsmältningen?

Matsmältningssystemet har en oerhört viktig roll i kroppen; det hjälper oss att få i oss väsentliga näringsämnen från den mat vi konsumerar och avlägsnar sedan restavfallet i form av avföring. Detta innebär att vitaminer, mineraler, proteiner, kolhydrater och vatten filtreras och bryts ned i små partiklar som är lätta för kroppen att ta upp. Partiklarna förs vidare till olika delar av kroppen med hjälp av cirkulationssystemet och används av kroppens alla celler för att växa, repareras och få energi

Vad är tarmflora?

Människans tarmflora, även kallad mikrobiomet, består av tiotals biljoner små mikroorganismer och bakterier som lever i matsmältningskanalen. Bakterier förknippas ofta med något negativt, men de goda bakterierna i tarmflora lever i symbios med människan och har en betydande roll för kroppens välmående. Deras viktigaste funktion är att hjälpa magen och tunntarmen att bryta ner maten som vi äter, vilket främjar en sund matsmältning. Bakterierna i tarmfloran hjälper dessutom till med produktionen av B- och K-vitamin samt med att upprätthålla immunförsvaret.

Symptom på dålig matsmältning

Om ditt matsmältningssystem inte fungerar korrekt kan det leda till ett antal olika problem. Matsmältningsbesvär kan vara lindriga eller allvarliga. Om du lider av någon form av problem bör du uppsöka en läkare som kan ställa en diagnos. Några vanliga symptom på att matsmältningen inte fungerar korrekt är.

 • Mag- eller buksmärta
 • Gaser
 • Uppblåsthet
 • Förstoppning
 • Diarré
 • Illamående
 • Kräkning
 • Blödningar
 • Inkontinens
 • Svårigheter att svälja
 • Halsbränna
 • Oförklarlig viktminskning eller -ökning

Vad är orsaken till störd matsmältning?

Det finns en mängd olika faktorer som kan leda till problem i din matsmältningskanal. Vissa kan bero på livsstil och är lätta att ändra, medan andra kan kräva medicinsk behandling eller är något du helt enkelt måste leva med. Här är några av de vanligaste orsakerna till matsmältningsbesvär:

 • Brist på motion
 • Otillfredsställande diet (till exempel bearbetad och fet mat samt för mycket salt och socker)
 • Brist på fibrer
 • Att äta och dricka för snabbt
 • Rökning
 • Överdriven alkoholkonsumtion
 • Sjukdomar (så som IBS, hemorrojder eller Crohns sjukdom)
 • Infektioner
 • Matintoleranser (ofta mot gluten eller laktos)

Hur förbättrar man sin matsmältning?

För att ta hand om ditt matsmältningssystem ordentligt kan du börja med att åtgärda orsakerna till problemet. Om du till exempel besväras av någon intolerans måste du helt enkelt lämna bort de livsmedel helt från din diet, men det finns även mycket annat du kan göra för att stödja en sund matsmältning. Detta inkluderar:

 • Äta rikligt med fibrer
 • Följa en balanserad och hälsosam kost
 • Motionera regelbundet
 • Ta probiotika och prebiotika
 • Avgifta matsmältningssystemet regelbundet med detox
 • Minska eller sluta röka och begränsa alkoholförbrukning
 • Ta kosttillskott för matsmältningen

Mat som är bra för matsmältningssystemet

En av de viktigaste faktorerna för hälsan i vårt matsmältningssystem är maten vi äter. Bearbetade livsmedel kan leda till dålig matsmältningen, men det finns även mat som har en positiv inverkan på magen och tarmarnas funktion.

De bästa livsmedlen för matsmältningen

Probiotics
Probiotika

Goda bakterier som främjar de naturliga nivåerna i tarmfloran. Finns i yoghurt, kefir, kombucha, miso och kimchi.

Prebiotics
Prebiotika

En speciell typ av kostfiber som stödjer de goda bakterierna i tarmen. Finns i vitlök, lök, bananer, cikoriarot och havre.

Whole Grains
Fullkorn

Innehåller rikligt med fibrer som motverkar förstoppning och främjar de goda bakterierna i tarmen.

Ginger
Ingefära

En lugnande ingrediens som används för att hjälpa mot illamående.

Fenugreek
Bockhornsklöver

Naturlig källa till fibrer som främjar rörelser i mag- och tarmkanalen.

Peppermint
Peppermynta

Hjälper mot magont och illamående samt stimulerar tarmrörelser.

Fennel
Fänkål

Denna grönsak är rik på fibrer som hjälper till att upprätthålla matsmältningen.

Dark Green Vegetables
Mörkgröna grönsaker

En bra källa till olösliga fibrer. Finns i grönsaker som broccoli och spenat.

Aloe Vera
Aloe vera

En mild ingrediens som hjälper till att lugna och stödja matsmältningskanalen.

Papaya
Papaya

Innehåller ett matsmältningsenzym som kallas papain som hjälper till att bryta ner protein.

Haritaki
Haritaki

Traditionell ayurvedisk ingrediens som hjälper till att detoxa och rena matsmältningssystemet.

Chia Seeds
Chiafrön

En källa till fibrer som bildar ett gelliknande ämne som fungerar som ett prebiotikum.

Activated Charcoal
Aktivt kol

Binder toxiner i matsmältningskanalen för att spola ut dem och främja en välfungerande matsmältning.

Turmeric & Curcumin
Gurkmeja & kurkumin

Naturligt antiinflammatoriskt ämne som hjälper mot uppblåsthet, matsmältningsbesvär och gaser i magen.

Apples & Apple Cider Vinegar
Äpplen och äppelcidervinäger

Innehåller pektiner, en typ av lösliga fibrer som sätter igång tarmrörelserna.

Sammanfattning

Eftersom ditt matsmältningssystem spelar en så viktig roll för din kropp och dess korrekta funktion är avgörande för din överlevnad är det viktigt att ta hand om det. Även om det finns några orsaker till matsmältningsbesvär som du inte kan göra något åt, finns det många enkla livsstilsförändringar du kan göra för att ta hand om din mag- och tarmkanal. Det finns mängder av välsmakande livsmedel som du kan lägga till i din diet för att stödja matsmältningen. Du kan också prova naturliga kosttillskott för matsmältningen om du vill ha en extra boost!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.