Vad är en detoxkur och hur kan det hjälpa dig?

Att göra detox hemma är lika viktigt för de som bara generellt vill leva ett hälsosammare liv som de som vill påbörja en viktnedgångsplan. Detox kan vara ett bra sätt att förbättra din matsmältning och ditt välmående samtidigt som det är rensande från gifter som byggts upp över tid. När du rengör din kropp inifrån så kommer du kunna öka din förmåga att absorbera mineraler, näringsämnen och vitaminer från livsmedel.

Vad är en detoxkur?

En massa ord formade som ett apple med ett forstoringslas som zoomar in på order Detox

En detox, detoxkur eller "avgiftning" är ofta förknippat med att avvänja kroppen frånalkohol, narkotika och missbruk liksom diet och viktminskning. Men utöver detta vanligaste och mest populära övertygelse är att detoxkurer också är en process som syftar till att eliminera alla negativa effekter på våra kroppar från omgivningen, såsom industrikemikalier, bekämpningsmedel, tillsatser i vår mat, föroreningar eller tungmetaller. Idag görs en detox inte bara för att hjälpa kroppen att bli av med ett missbruk. Det görs också av friska människor som vill behålla sina inre organ och kroppens välbefinnande i perfekt skick och balans.

Detoxkurer görs i första hand för att ta bort gifter och rena kroppens njurar och lever inifrån, eftersom dessa är organ som tar hand om kemikalier och gifter från kroppen. En detox kan utföras på en mängd olika sätt, bland annat kosttillskott, naturläkemedel, zonterapi, akupunktur, kost, infraröd bastu, detoxkliniker, intravenösa injektioner och tarmresningar.

Kroppen

Vår kropp är en imponerande skapelse som består av många funktioner såsom skelettmuskler, kardiovaskulära, matsmältningssystemet, lever och hjärna. Alla funktioner är viktiga och arbeta tillsammans för att göra det möjligt för oss att fungera som en människa. Därför är det viktigt att vi tar hand om vår kropp, liksom vi kan inte utsättas för onödig skada. Det finns några saker som vi själva kan göra för att skydda våran kropp mot gifter och föroreningar. Det är därför en bra idé att genomföra detoxkurer av kroppen då och då så på detta sätt kan bli av med många av de gifter som samlats i kroppen.

Levern

Kategorisida med ordet detox i fargglada farger mot en vit bakgrund

Ett av kroppens viktigaste organ är levern som har en mängd av funktioner. Det är en liten del av vår kropp i jämförelse med många andra organ men i sin tur är ett av våra viktigaste organ, som vi inte kan leva utan! Några av leverns funktionerna är att bidrar till att rena kroppen och bli av med onödiga ämnen som kroppen får in genom mat, luft och hud. Levern hjälper till att reglera näringsämnen och hjälper till att rena kroppen från droger och alkohol. Levern hjälper också till att omvandla fett till energi när vi behöver det i mellan våra måltider.

Levern är effektiv för att rena kroppen. Levern är överbelastad det inte kan rengöra kroppen från gifter vi får in i kroppen. Det är därför en bra idé att leva hälsosamt och genomföra regelbunden motion för att hålla kroppen så frisk som möjligt. Tyvärr är det inte möjligt för kroppen att undvika alla skadliga ämnen i en värld av föroreningar. Vi upptar föroreningar genom vår hud och genom luften vi andas.

Det kan vara hälsosamt för dig att göra en rensning av kroppen då och då för att hjälpa levern att utsöndra de dåliga ämnen. Du kan skapa en rensning genom att fasta eller så kan du köpa ett bra detoxkur som kan hjälpa dig långt.

Varför behövs en detox?

En detox är ett av de bästa sätten för din kropp att hålla sig frisk och balanserad i en förorenad och giftig miljö. Ett detoxprogram kan hjälpa dig att balansera kroppen igen. I Sverige idag är det nästan omöjligt att leva utan att utsättas för gifter av ett eller annat slag. Även om du endast mat är ekologisk, med miljövänliga produkter och hälsosamt liv, kan man inte undvika det helt och hållet. Luften vi andas är förorenad och det finns många kemikalier i allt vi använder och detta kan avhjälpas med detoxkurer.

Fem stycken farglada och frascha drinkar i genomskinliga glas star uppradade

Några av de typiska tecknen på att kroppen kan behöva en detox är:

  • Oförklarlig huvudvärk
  • Muskelsmärta (vanligtvis på baksidan av låren)
  • Låg fettförbränning och ämnesomsättning
  • Minnesförlust
  • Gasbildning
  • Trötthet
  • Sköra naglar och hår
  • Allergier

Detta kan uppstå om du utsätts för rengöringsprodukter, bekämpningsmedel och vissa mediciner mm.

En av fördelarna med en detox är att en utrensning görs av lever, njure, och blodomlopp som annars inte skulle inträffa under normala matvanor. Andra fördelar innefattar: immunsystemet stimuleras, hormonsystemet förbättras, beroende på de ämnen som socker, koffein, nikotin eller alkohol kan reduceras. En detox rekommenderas ofta efter perioder av överätande eller större intag av gifter till exempel efter julhelgen. Uppblåsthet och extra kilo i vikt är välkända efter denna period och att göra en detox kan då vara extra fördelaktigt för din kropp och din hälsa. En detoxrensning en enkel behandling du kan göra hemma hem och samtidigt få bra resultat på kort tid.

12 hälsovinster med detox

Det tycks finnas ungefär lika många varningar som rekommendationer när det gäller detox, vilket kan göra det förvirrande för den som skulle vilja följa en detox-diet. Visst är det möjligt att göra fel, men så länge du gör rätt kommer detox vara till din fördel på så många sätt. Vi har summerat en del av de hälsovinster man kan uppnå genom att genomföra en detoxbehandling.

1. Höjd energinivå

Många som följer ett detox-program säger att de känner sig mer energifyllda. Detta är logiskt, eftersom du stoppar tillströmningen av de saker som gjorde att du behövde detox från första början. Du utesluter socker, koffein, transfetter och mättade fetter, och ersätter det med färsk frukt och grönsaker. På så vis får du en naturlig energikick – en kick som inte kommer med en efterföljande krasch. Det är jätteviktigt att bibehålla en bra vätskebalans medans du följer ett detox-program. Även det kan vara en av anledningarna till en ökad energi, om du vanligtvis inte får i dig tillräckligt med vatten under en dag.

2. Rena kroppen från avfall

Den viktigaste biten som detox hjälper till med, är att låta kroppen göra sig av med det avfall som lagrats i den. De flesta detox-program är utformade för att stimulera kroppen att rena sig, genom att underlätta för levern att göra sin uppgift, och motsvarande vad gäller njurarna och tarmen. Att rena tarmen är en viktig del av detox-processen, eftersom gifterna behöver lämna kroppen. En trög tarm kan göra så att gifterna förs tillbaka till kroppen, istället för att lämna den på det sätt som det var tänkt. Att fortsätta med frukt och grönsaker även efter det att programmet är slut, är ett bra sätt att hålla saker igång.

3. Hjälpa till med viktminskning

Det är enkelt att förstå hur en detox-diet gör att du går ner i vikt kortsiktigt, men man kan även se detox som ett sätt att lägga grunden för mer långsiktiga matvanor och att göra sig av med dåliga vanor. Många gånger är det den dramatiska minskningen av kalorier och den snabba viktnedgången som man fokuserar på. För att hjälpa kroppen på traven kan man testa naturliga tillskott som Detox Tone som kan hjälpa till att bidra till att öka din fettförbränning. Men man bör kombinera dessa med bra kost och använda den nyvunna energin till att träna mer och blir en mer aktiv person överlag.

4. Starkare immunförsvaret

När du går igenom en detox gör du det möjligt för dina organ att fungera som de ska göra igen. Detta hjälper till att stärka ditt immunsystem eftersom du kommer att kunna ta upp näringsämnen bättre, inklusive vitamin C. Flertalet av de örter som du använder dig av under en detox hjälper lymfsystemet, som spelar en viktig roll när det gäller att hålla dig hälsosam och på hugget. Många detox-program fokuserar också på enkla övningar som underlättar för lymfvätskan att cirkulera genom kroppen och att dräneras, och i och med detta stärks även ditt immunförsvar.

5. Friskare hy

Huden är ditt största organ, så det är ganska självklart att huden uppvisar positiva förändringar till följd aven detox. Ett sätt att hjälpa din detox på traven är genom att bada bastu, för att få kroppen att svettas ut ytterligare gifter. Du kan förvänta dig att få en klarare och lenare hy när detox-planen går mot sitt slut. Det har också lyfts att detox kan mildra aknebesvär, men problemen kan initialt bli värre innan det blir bättre, i och med att gifterna släpps ut. Du kommer eventuellt att notera att din hud kan börja klia och bli fläckig innan den klarnar, men det är en del i processen och det är ett tecken på att du är på rätt spår med ditt program.

6. Bättre andedräkt

Välj ett detox-behandling som innefattar en tarmrening, för gifterna behöver transporteras bort från kroppen. En teori är att en bidragande orsak till dålig andedräkt är en trög tarm. När du har rensat ut den och fått matsmältningssystemet att fungera bra igen, så kan du märka att din andedräkt blir bättre. Du behöver vara medveten om att din andedräkt kan bli värre under detox-processen, men när den är över som kommer andedräkten att vara bättre. Detta är naturlig och uppstår när gifterna släpps ut från din kropp.

7. Främjar hälsosamma förändringar

Det är svårt att ändra gamla vanor, men ett detoxbehandling– oavsett längden på den – är ett sätt att slå en kil mellan ditt gamla sätt att vara och ditt nya. Om du är beroende av exempelvis kaffe eller friterad mat kan du använda detox-programmet för att hjälpa dig med att ta död på de begären. Ofta när man försöker att bara sluta med att en viss mat eller dryck så blir man inte särskilt framgångsrik med det, utan går tillbaka till sina gamla vanor. Men om du renar kroppen och byter ut den där maten mot något mer hälsosamt, så är sannolikheten större att du kan behärska dig och hålla fast vid dina nya vanor.

8. Ökad tankeförmåga

Ett bra detox-program kommer att uppmärksamma din sinnesstämning under reningen. Meditation rekommenderas ofta som ett sätt att komma i kontakt med din kropp, under den här tiden för utrensningen och reningen från gifter. Deltagare i detox-program säger ofta att de blir av med en slags dåsighet, och att de kan tänka klarare under tiden som de gör detox, jämfört med när de inte gör det. Det man säger är logiskt, utifrån att mycket av den socker- och fettrika maten som omger oss varje dag får oss att känna oss slöa och kan påverka vår tankeförmåga på ett betydande sätt.

9. Friskare hår

När du väl kan se ditt hår så är det redan att betraktas som dött, eftersom all tillväxt sker inom hårsäcken. Det är därför som det är viktigt att se till att din kropp fortsätter att fungera över tid och enligt sin fulla potential, med hjälp av en plan för regelbunden detox. När ditt hår tillåts växa utan att vara hämmas av gifter i din kropp, så kommer du att kunna se och känna skillnaden. I många fall blir håret glansigare och känns mjukare när man rör vid det. Detox är inte något som stoppar manligt håravfall, men många upplever att deras hår växer snabbare, vilket är ett tecken på ett friskare hår.

10. En lättare känsla

En av de detox-relaterade hälsovinsterna som rapporterats är att man känner sig lättare. Det finns flera anledningar till att man kan uppleva det, särskilt om man utfört en tarmrensning inom programmet. När du slutar att äta mat som tynger ner dig och ersätter den med färska ekologiska frukter and grönsaker, så är den lättare känslan definitivt att förväntas. Det är också viktigt att inte äta för mycket medan man gör en detox, vilket också medför en känsla av att vara lättare. En känsla som sedan förstärks av att man får tillbaka den energi som man saknat.

11. Motverka åldrande

Den konstanta tillströmningen av gifter som kroppen måste hantera är en faktor som bidrar till åldringsprocessen. Genom att minska skadorna som orsakas av fria radikaler kommer du inte bara att se kortsiktiga vinster, utan också långsiktiga fördelar i form av en ökad livslängd. När du är klar med ditt detox-program är det väldigt viktigt att inte bara gå tillbaks till de vanor som orsakade giftansamlingarna. Att hålla fast vid en förbättrad kost och en aktiv vardag är jättebra sätt att försäkra sig om att man mår bra vid alla livets tillfällen.

12. Förbättra känsla av välmående

När du gör en detox mår du bra, och när du mår bra så får du bra saker att hända. Detox används ofta som ett strategiskt första steg för att gå ner i vikt eller för att påbörja en ny kosthållning, men det finns egentligen inte något bättre skäl än det att du bara vill må bättre. När du bereder väg för ditt välmående så kommer du att förbättra livet på alla områden, och du kommer at uppleva bättre relationer, känna dig mer produktiv på arbetet och få en förnyad smak för livet.

Infographic med Deep Colon Cleanse som visar alla fördelar med superfrukterna den innehåller

Andra intressanta artiklar