Vad är ayurveda?

Vad är ayurveda?

vad ar ayurveda

Ayurvedisk medicin (eller helt enkelt ayurveda) härstammar från den Indiska halvön och är en traditionell växtbaserad läkekonst. Namnet ayurveda är sanskrit och kommer från orden ayur som betyder liv och veda som betyder kunskap, och kombinationen av dessa ord kan översättas till kunskap om livet. Man har använt sig av denna läkekonst i över 3000 år och den utövas ännu idag, även om den nu anses vara en komplementär eller alternativ behandlingsform.

Ayurveda baseras på idén om den viktiga balansen mellan sinne, kropp och själ och hur din allmänna hälsa och ditt välbefinnande är knutna till jämvikten mellan dessa. Därför går det ut på att komplettera vart och ett av dessa tre områden för att hålla dem i balans för att främja en god allmän hälsa, istället för att bekämpa specifika sjukdomar som modern medicin syftar till att göra. Ayurveda uppmuntrar till en viss livsstil, för att undvika att du blir sjuk på grund av en obalans.

Hur fungerar ayurveda?

Ayurveda fungerar genom att hålla sinnet, kroppen och själen i balans för att hålla dig frisk. Om din kropp inte är i balans, behöver du genomgå en ayurvedisk behandling. De flesta av dessa behandlingar börjar med en reningsprocess för att rengöra kroppen inifrån och rena matsmältningssystemet för att bli av med ansamlade gifter. Därefter påbörjas den traditionella behandlingen med en specifik diet med växtbaserade läkemedel gjorda av ayurvediska ingredienser samt övningar som meditation och yoga. Behandlingen syftar till att eliminera föroreningar, minska eventuella symtom, öka immuniteten, minska stress och generellt sett främja harmoni mellan sinnet, kroppen och själen.

De tre doshorna och din ayurvediska kroppstyp

vad ar ayurveda

De som utövar traditionell ayurveda tror att allting, även människor, består av fem universella element: jord, vatten, eld, luft och rymd. Dessa kombineras i människokroppen och skapar tre energier som kallas doshas. Dessa element avgör hur just din specifika kropp fungerar och även om de anser att alla består av en blandning av alla tre doshor, så finns det vanligtvis en som är starkare än resten. Den avgör din personliga ayurvediska kroppstyp och det bästa sättet att ta hand om din kropp. Varje dosha kontrollerar en specifik kroppsfunktion och därför anses eventuella hälsobesvär beror på obalans i dina doshor.

Vata Dosha (rymd och luft)

Vata Dosha sägs vara den mest kraftfulla av de tre doshorna, eftersom den kontrollerar grundläggande funktioner såsom celldelning såväl som blodflöde, andning, hjärtat, sinnet och tarmfunktionen. Om Vata Dosha är din viktigaste kraft, kan du ha större risk att utveckla problem som artrit, astma, ångest och hjärt- eller hudproblem. Sorg, rädsla och sömnbrist hör till de vanligaste orsakerna till att balansen störs.

Pitta Dosha (eld och vatten)

Pitta Dosha styr metabolismen, matsmältningen och hormoner som är relaterade till aptiten. Detta innebär att du kan vara mer benägen att utveckla problem som infektioner, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och Crohns sjukdom om du domineras av denna energi. De vanligaste orsakerna till att denna energi rubbas inkluderar överexponering för solen eller att du ätit mat som är för kryddig eller sur.

Kapha Dosha (vatten och jord)

Den tredje och sista doshan kallas Kapha Dosha och kontrollerar vikt, immunförsvar, kroppsstyrka och muskeltillväxt. Om detta är din huvudsakliga energikälla har du därför större risk att utveckla problem som cancer, fetma, andningsproblem, illamående och diabetes. Balansen i Kapha Dosha kan rubbas på grund av flera olika orsaker, men de vanligaste anledningarna är att konsumera för mycket salt, socker eller vatten och att sova under dagen.

Protection
Vata Dosha (Rymd & Luft)

Kontrollerar blodflöde, andning, hjärta, sinne och kroppens avfallshantering.

Leder till problem som artrit, astma, ångest och hjärt- och hudproblem.

Orsakas av sorg, rädsla och sömnbrist.

Hjärnhälsa
Pitta Dosha (Eld & Vatten)

Kontrollerar ämnesomsättning, matsmältning och hormoner relaterade till aptit.

Leder till problem som infektioner, högt blodtryck, hjärtsjukdomar och Crohns sjukdom.

Orsakas av överexponering av solen och att äta mat som är för kryddig eller sur.

Absorption
Kapha Dosha (Vatten & Jord)

Kontrollerar vikt, immunsystem, kroppens styrka och muskeltillväxt.

Leder till problem som cancer, fetma, andningsproblem, illamående och diabetes.

Orsakas av att konsumera för mycket salt, socker eller vatten och att sova under dagen.

Varför är livsmedel så viktiga inom ayurveda?

vad ar ayurveda

Till skillnad från det västerländska samhället som huvudsakligen ser mat som en källa till bränsle som vi behöver för att upprätthålla oss själva, ser de som utövar ayurveda den mat vi äter som mycket mer. De anser att en hälsosam och välbalanserad kost inte bara matar kroppen, utan även tillfredställer sinnet och själen.

Inom ayurveda delas allt vi äter upp i sex olika smaker: sött, salt, surt, bittert, kärvt och starkt. Var och en av dessa spelar en specifik roll i kroppen och om vi har en komplett måltid som innehåller alla sex smakar, kommer vi att vara nöjda i vår kropp såväl som i vårt sinne och i vår själ. Detta är grunden till att många ayurvediska livsmedel består av en hel rad växter, örter och kryddor, så att varje smak kan finnas i en måltid.

Traditionell ayurvedisk medicin och ingredienser

För att inkludera alla sex smaker finns det många olika ayurvediska livsmedel som populärt används i ayurvedisk medicin och ayurvedisk mat. Det sägs finnas över 600 örter som används i ayurvedisk medicin, var och en med olika smak, fördelar och användning. Till de vanligaste hör:

 • Ashwagandha
 • Bramhi
 • Ingefära
 • Svartpeppar
 • Ghee (klarnat smör)
 • Kardemumma
 • Kummin
 • Amalaki
 • Neem
 • Triphala
 • Arjuna
 • Shatavari
 • Guggal
 • Haritaki
 • Gotu Kola
 • Manjistha
 • Gurkmeja
 • Amla

Allmänt

Ayurveda är en fantastisk lära och en ypperlig metod för att balansera din hälsa och ditt välmående. Även om det inte är avsett för att bota specifika sjukdomar, du behöver fortfarande västerländsk medicin för det, så kan ayurvediska ingredienser och metoder hjälpa dig att upprätthålla harmonin i din kropp och vara ett utmärkt sätt att ta hand om dig själv för ett hälsosammare, lyckligare och mer balanserat liv.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med