Zink

Ät dig till friskt och fylligt hår - välj rätt vitaminer för håret

Även om en snabb resa till frisören kan ge dig ett självförtroende, är det inte alltid den bästa presenten du kan ge ditt hår. Nej, om du verkligen vill ge ditt hår de bästa växt förhållandena och vacker glans ärd et viktigt att du börjar med grunderna; nämligen dina kostvanor.

För med rätt kost kan du göra ditt hår både friskare och vackrare. Om du vårdar ditt hår med rätt näringsämnen kan du även lägga till lite extra glans och volym. Och det låter inte så illa, eller hur?

Men om du som de flesta svenskar är född med lite tunt och fint hår ska du inte förvänta dig Rapunzels långa hår om några månader, även om du äter mat med biotin, B-vitaminer, järn eller liknande varje dag från midsommar till julafton.

En hälsosam kost gör dock en betydande (och synlig!) skillnad för ditt hårs hälsa, och med rätt proteiner kan vitaminer och mineraler vara din genväg till friskt och vackert hår.

Med det i åtanke har vi nedan sammanställt en lista med 6 av de bästa fettsyrorna, vitaminerna och mineralerna som är vikigt för ett friskt, fylligt och långt hår, och vilken mat du bör äta för att möta ditt behov av dem.

Omega 3

Friskt hår går hand i hand med omega-3-fettsyror som både stärker din hårväxt, förhindrar uttorkning av hårbotten och ger håret glans.

Torrt hår som går sönder så fort du tänker på att borsta håret kommer att vara ett minne blott när du börjar konsumera tillräckligt med omega-3-fettsyror varje vecka.

Du kan äta detta för att få Omega 3:

Omega3 hjälper till att ge håret glans och förhindrar uttorkning av huden

Järn

Röda blodkroppar behöver järn för att transportera syre runt i kroppen, och din hårbotten och hårsäckar behöver mycket syre för att ge dig de bästa förutsättningarna för långt och vackert hår.

Kvinnor i fertil ålder riskerar att drabbas av järnbrist eftersom de inte får i sig tillräckligt med järn genom kosten och för att de tappar mycket blod och därmed även järn under menstruationen. Järnbrist visar sig ofta i trötthet, blekhet och håravfall.

Du kan äta detta för att få i dig mer järn:

 • Havregryn, rågbröd och fullkornsbröd
 • Linser, kikärter och torkade bönor
 • Ägg
 • Kött och fisk
 • Järn tabletter som du kan köpa genom att klicka på denna länk.

Zink

Zink är ett så kallat essentiellt mineral, som din kropp inte klarar av att producera och som du därför måste få i dig genom mat eller kosttillskott.

Din kropp använder zink för att göra proteiner i ditt hår och andra celler, så det är en viktig mineral för glänsande, friska lockar. Zinkbrist kan visa sig i håravfall, tunnare hår, täta infektioner och långsam sårläkning.

Du kan äta detta för att få i dig zink:

B-Vitaminer (särskilt biotin)

Några av de viktigaste vitaminerna för hår är utan tvekan B-vitaminer - särskilt biotin, som oftast kallas för “hår vitaminet”. Biotin bidrar till normalt hår-och hårväxt.

Brist eller underskott på B-vitaminer kan orsaka håravfall och därför är det viktigt att du fyller upp dina förråd med alla olika B-vitaminer för att få en frisk hårbotten och fylligt hår.

Du kan äta detta för att få i dig B-vitaminer:

 • Kött
 • Lever
 • Fisk
 • Ägg och mejeriprodukter
 • Vitamin B Complex med alla 8 B-vitaminer, som du kan köpa här

Biotin kallas ofta för “hår vitaminer”, och är ett av de viktigaste vitaminerna för håret.

D-vitamin

D-vitamin är viktigt för ditt immunförsvar, skelett och muskler. Men visste du att D-vitaminbrist också kan leda till håravfall? Så när du tar vitaminer mot håravfall är det också viktigt att du täcker ditt dagliga behov av D-vitamin.

Din hud gör sitt egna D-vitamin när du är i solen. Men på grund av de långa svenska vinter- och höstmånaderna med få soltimmar rekommenderas det dock att alla vuxna svenskar tar ett kosttillskott med D-vitamin under vintermånaderna.

Du kan äta detta för att få i dig D-vitamin:

 • Fet fisk (sardiner, lax, makrill, sill)
 • Fisklever och löjrom
 • Äggulor
 • Kött
 • Vitamin D3 Droppar för vuxna, som du kan köpa genom att klicka >här

C-Vitamin

Du är säkert medveten om att C-vitamin är viktigt att ha ett välfungerande immunförsvar som kan skydda dig mot virus och bakterier. Men visste du också att C-vitamin kan hjälpa dig att få vacker och fylligt hår?

Detta beror på att kroppen använder C-vitamin för att bilda proteinet kollagen, som är fantastiskt för att vårda din hud och hår. Kollagen gör huden i hårbotten mer elastisk, vårdar håret på djupet och ger därmed ditt hår de bästa förutsättningarna för tillväxt.

Du kan äta detta för att få i dig C-vitamin:

Släpp dieterna - ät nyttigt och varierat

Du kan enkelt kombinera ovanstående mineraler och vitaminer för håret med dina vanliga hårbehandlingar och hårvårdsrutiner. Det är dock viktigt att tänka på att ditt hår behöver en varierad kost - hela tiden. Så kasta dig inte in i alla möjliga dieter, där du antingen inte äter tillräckligt eller där du bara får äta vissa livsmedel.

När kroppen saknar viktiga byggstenar (mineraler, proteiner, vitaminer och andra näringsämnen) är ditt hår ett av de första som drabbas, och det kan inte bara leda till tråkigt och torrt hår, utan även håravfall.

Så se till att äta hälsosamt varje dag - eller ta ett dagligt multivitaminpiller för att täcka ditt behov av viktiga vitaminer och mineraler. Det är inte bara hälsosamt för ditt hår utan kan även ge pluspoäng på hälsokontot och minuspoäng på badrumsvågen.

Andra intressanta artiklar