Två ögon bredvid varandra med den på vänster som har mörka ringar under ögat och den till höger som inte har det

K-vitamin

Hur man tar bort påsar under ögonen med vitamin K

Hjälp att få bort påsar under ögonen

Känner du igen känslan av att vakna upp med svullna ögon eller påsar under ögonen? Du är långt ifrån den enda, och i den här artikeln kan du lära dig mer om orsaken till påsar under ögonen och hur du kan minska synligheten på dessa påsar.

Påsar under ögonen ger ofta känslan av att du ser trött och ur form, även om du inte är det. Men som tur är finns det mycket du kan göra själv om du vill minska påsarna och vill se fräschare ut.

I den här artikeln förklarar vi varför du får påsar under ögonen, ett sätt du snabbt kan minska synligen av dessa.

Varför får man påsar under ögonen?

Det finns självklart många olika anledningar till varför man får påsar under ögonen som åldrande, genetik, vätskeretention, allergier och nasala problem, livsstilsfaktorer, kost och hydrering, exponering för sol och ögonbelastning.

Men en av de främsta orsakerna till påsar under ögonen är självklart att vävnaden förlorar en del av sin elasticitet vilket kan bero på åldrandet. Det gör att huden på de nedre ögonlocken blir lös och att fettet runt ögonen förflyttar sig till under av ögonen.

Problemet förvärras ofta av ansamling av vätska i ansiktet på natten när man ligger ner. Under dagen kommer denna vätska att börja söka sig nedåt under ögonen, och därför är vätskeretention en stor orsak till påsar under ögonen. Hudens åldrande beror mycket på dina gener, men om dina föräldrar har påsar under ögonen så är det stor sannolikhet att du också utvecklar dem.

Men andra orsaker till påsar under ögonen är också att din allmänna livsstil spelar en roll. Solexponering och solarium i synnerhet kan påskynda hudens åldrandeprocess, eftersom UV-strålar bryter ner huden och dess elasticitet. Rökning, stress, föroreningar och alkohol har samma effekt.

Och anledningen till detta är faktiskt logisk. När hudens celler angrips av fria radikaler påverkas din huds produktion av kollagen och elastin, och din hud har därmed inte samma förmåga att reparera eller förnya sig själv.

Även om ålder är en av de primära förklaringarna till påsar under ögonen, upplever många människor också svullna ögon på grund av andra orsaker. Det kan till exempel vara sömnbrist, dålig kost, allergier, överbelastning av ögonen från elektriska enheter. Och det finns faktiskt goda nyheter här. För om dina påsar under ögonen har uppstått på grund av det, är svullnaderna inte nödvändigtvis permanenta och du kan behandla dem själv.

Två ögon bredvid varandra med den på vänster som har påsar under ögat och den till höger som inte har det

Få bort påsar under ögonen på 20 minuter

En effektiv metod för att få bort påsar under ögonen består av kylbehandling och stimulering av blodcirkulationen. På så sätt kan du trycka bort den ansamlade vätskan.

Steg 1 för att ta bort påsar under ögonen

Doppa två bomullstussar i isvatten. Lägg dig ner och vila i 15 minuter med bomullsrondellen på ögonen. För ökad effekt kan du lägga en isbit på varje bommullstuss.

Steg 2 för att ta bort påsar under ögonen

Stänk sedan hela ansiktet med kallt vatten för att ge huden en extra köldchock. Torka efteråt med en ren handduk

Steg 3 för att ta bort påsar under ögonen

Gör konstiga ansiktsuttryck framför spegeln i 1 minut. Se till att stimulera alla muskler i ansiktet och se det som en form av morgonträning för ditt ansikte.

Steg 4 för att ta bort påsar under ögonen

Applicera lite sval ögonkräm på huden runt ögonen. Och då ska du vara redo att gå hemifrån utan påsar under ögonen.

Detta är däremot inte en permanent lösning till problemet, men detta är ett sätt att få bort påsar under ögonen, eller i alla fall minska synligheten av dem den dagen.

Hur man förebygger och behandlar påsar under ögonen

Det är mycket man kan göra för att förebygga påsar under ögonen, eller behandla påsarna under ögonen. Men här listar vi 7 sätt som kan hjälpa till:

  • Få tillräckligt med sömn: 7-9 timmars sömn per natt kan hjälpa till att förhindra svullnaden under ögonen
  • Dricka tillräckligt: Att dricka tillräckligt för att hålla huden återfuktad.
  • Hälsosam kost: Att äta en balanserad kost på vitaminer och mineraler.
  • Allergibehandling: Hantera allergier med lämplig medicin
  • Kylbehandling: Använd kalla kompresser, gurkor, eller andra kalla saker på ögonen för att minska svullnad.
  • Hudvårdsprodukter: Använd ögonkrämer som innehåller ingredienser som koffein, retinol och hyaluronsyra.

Detta är något som vi alltid kan se till att ändra för att få ut det bästa för att både förebygga och även för att behandla våra påsar under ögonen.

Kosten specifikt däremot då man alltid kan fylla på med kosttillskott om ens diet inte skulle innehålla alla vitaminer och mineraler som spelar roll. De vitaminer och mineraler som därför spelar roll för detta är Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin A, Zink och Järn.

Det gör att kosttillskott som Liposomal Vitamin D3 + K2 som är ett flytande vitamin för lätt hantering istället för massor av kapslar eller tabletter är väldigt bra då det är lätt och ger en hög daglig dos av både vitamin D och K.

Andra kosttillskott som också skulle kunna stötta är då självklart kollagen tillskott eftersom detta är känt att stötta hudens elasticitet. Här finns självklart ett stort utbud av många olika produkter och det kan vara svårt att hitta rätt. Däremot kan du alltid läsa på vårt Marint Kollagen med Hyaluronsyra, då detta är en extremt bra kombination.

En person som ligger med gurkor över ögonen för att få bort påsar under ögonen

Summering

Det finns många anledningar till varför påsar under ögonen faktiskt händer, och det finns även många olika sätt för att både förebygga och behandla påsar under ögonen. Vi har listat många olika sätt som kan hjälpa till att få bort påsar under ögonen och detta i form av kollagentillskott, vitaminer och mineraler då detta är något som vi alla kan kontrollera. Men om påsarna under ögonen skulle vara ett kvarstående problem eller orsaka betydande oro så rekommenderar vi självklart att man uppsöker läkarvård.

Andra intressanta artiklar