Få bättre blodcirkulation

Visste du att vuxna personer har i genomsnitt 5 liter blod i kroppen och att blodet återcirkulerar i kroppen mer än 1 500 gånger om dagen! Blodets cirkulation i kroppen spelar en betydande roll för att hålla oss friska och utan det skulle våra kroppar inte kunna fungera. Det finns vissa metoder som kan hjälpa till att förbättra cirkulationen och motverka dålig blodcirkulation. Läs vidare och lär dig mer med hjälp av vår enkla guide med nyttig information och tips på hur du kan förbättra din blodcirkulation.

Vad är blodcirkulation?

Vad är blodcirkulation

Blodcirkulation är, som namnet antyder, det ständiga flödet av blod från hjärtat till resten av kroppen. Hjärtat pumpar ut blodet, som sedan rör sig genom dina artärer och vener till varje cell i kroppen för att levererar livsviktiga ämnen som syre, näringsämnen, vatten och hormoner. Om vårt cirkulationssystem inte fungerar korrekt, kan det resultera i att våra celler inte får det de behöver för att överleva, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Vad är orsaken till dålig blodcirkulation?

Det finns många faktorer som kan ge upphov till dålig cirkulation, till exempel en otillfredsställande diet, för lite motion samt sjukdomar. Anledningarna varierar från person till person, men här är några av de vanligaste orsakerna till dålig blodcirkulation:

 • Rökning
 • Brist på motion
 • En otillfredsställande diet
 • Att sitta eller stå stilla länge
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterolvärde
 • Övervikt och fetma
 • Sjukdomar eller hälsotillstånd (som diabetes eller perifer kärlsjukdom)

Symptom på dålig cirkulation

Du kan lägga märke till flera olika tecken eller symptom på dålig cirkulation, som är bra att känna till om någon av de ovanstående orsakerna gäller dig, eftersom de gör dig mer utsatt. Om din blodcirkulation inte fungerar normalt kan du upptäcka följande symptom:

 • Kalla händer eller fötter
 • Trötthet eller kramp i benen
 • Svullna och värkande ben
 • Kittlande känsla
 • Oförklarligt håravfall på ben eller fötter

Förbättra blodcirkulationen naturligt

Om du lider av ett eller flera av symptomen ovan, bör du först uppsöka en läkare för en fullständig diagnos. Efter att du pratat med en läkare, eller om du helt enkelt bara vill förbättra blodcirkulationen i allmänhet, så kan du prova följande metoder:

Regelbunden motion

Rikligt med regelbunden motion är nyckeln till god cirkulation eftersom det får blodet att röra på sig. Stillasittande är en vanlig orsak till dålig blodcirkulation i benen och därför rekommenderas det att man stiger upp och rör på sig med jämna mellanrum om man arbetar sittande. Om du inte tycker om att träna kan du börja med något lätt, som att gå eller simma, och sedan arbeta dig upp till något mer ansträngande. Till och med en enkel 20 minuters promenad varje dag kan hjälpa!

Kosttillskott

Ett bra och enkelt sätt att öka din blodcirkulation är genom att använda kosttillskott. Naturliga tillskott innehåller ofta ingredienser som ökar blodflödet och främjar cirkulationen i kroppen på flera sätt. De förekommer i många olika former och du kan välja det som passar bäst för dina specifika behov. Du kan till exempel prova ett örttillskott i tablettform eller flytande form eller lättanvända cirkulationsplåster , som enkelt kan appliceras på huden!

Enheter

Det finns även enheter som är utformade speciellt för att boosta cirkulationen. Du kan till exempel prova en cirkulator, som är ett effektivt hjälpmedel mot dålig blodcirkulation i fötterna och benen. Man lägger ofta först märke till att man har dålig cirkulation i händer och fötter eftersom de blir kalla och därför är enheterna utformade för att stimulera fötterna. De fungerar vanligtvis med trygga och reglerade elektriska impulser, som får musklerna att dra sig samman och sedan utvidga sig, för att främja blodflödet. Dessa enheter är dessutom lätta att använda, eftersom du bara behöver vila fötterna på plattan när du, till exempel, sitter och tittar på tv.

Livsmedel

Maten du äter har en stor inverkan på blodcirkulationen och många andra funktioner i kroppen. Att lägga till livsmedel som är kända för att förbättra cirkulationen i din diet kan göra stor skillnad. Att äta en hälsosam och balanserad kost är viktigt för att upprätthålla den allmänna hälsan, normala kolesterolnivåer och normal vikt. Du kan enkelt lägga till följande livsmedel, som är kända för att boosta blodflödet, i din kost:

Livsmedel
 • Grönt te
 • Ginkgo biloba
 • Mörk choklad
 • Apelsin
 • Vattenmelon
 • Nötter
 • Cayennepeppar

Reducera saltintaget

Att minska mängden salt i din kost är oftast en bra idé och kan ha en betydande inverkan på din blodcirkulation. För mycket salt i din mat kan orsaka problem med blodtrycket och det sägs att en diet med lågt saltinnehåll kan få blodkärlen att fungera bättre.

Minska eller sluta röka

Vi vet alla att rökning är dåligt för kroppen, men visste du att det även är en av de vanligaste orsakerna till dålig blodcirkulation? Det sägs att man får bättre blodcirkulation bara några veckor efter att man slutat röka. Att sluta, eller åtminstone minska rökning, gör det även lättare för dig att bli mer aktiv och leva hälsosammare i allmänhet, vilket kommer att gynna din cirkulation i längden.

Lyft upp benen

När du sitter stilla under en längre tid blir det svårare för blodet i benen att återvända till hjärtat. Att lägga dig på rygg och höja benen sätter igång blodflödet igen och är ett snabbt sätt att motverka dålig blodcirkulation i benen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med