hur man tar kollagen

Collagen

Hur man tar kollagen för maxat resultat

Du känner säkert redan till de ändlösa fördelarna med att lägga till kollagen till din dagliga kost. Tack vare sin stigande popularitet finns kollagen nu tillgängligt i flera olika former för att passa just dina behov och förutsättningar. Från hydrolyserade kollagenpeptider i pulverform och veganska kollagentillskott till färdigblandade shots med flytande, marint kollagen. Det breda utbudet kan helt klart kännas överväldigande och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja.

Här är en tabell som jämför 3 vanliga former av kollagen:

Fördelar Nackdelar Hur man tar det
Pulver
 • Mångsidigt och kan blandas med vatten, juice, smoothies, fitnessdrycker eller mat
 • Kommer i burk eller smidiga portionspåsar
 • Finns i både smakfria och smaksatta varianter
 • Finns som mejerifritt, glutenfritt och låg-kalori
 • En del tycker att de smakfria varianterna fortfarande märks av i smoothies, juicer och liknande
De flesta kollagenpulvren kommer i smidiga portionspåsar så att du inte behöver tänka på rätt dosering. Om ditt pulver kommer löst i burk får du ofta en anpassad skopa med. Bara tillsätt en skopa (3-5 gram) till din favoritdryck och skaka tills pulvret lösts upp.
Kapslar
 • Behöver inte blandas ut i dryck eller mat
 • Fria från mejeriprodukter, laktos och gluten
Du kan behöva ta mer än en kapsel om dagen för optimalt dagsintag Precis som med andra kosttillskott i kapsel- eller tablettform så sväljer du kapslarna med ett glas vatten. Ta så många kapslar som rekommenderas på förpackningen
Flytande shots
 • Kommer fördoserade i flaskor Lätta att ta med och dricka vart som helst
 • Berikade med hyaluronsyra, CoQ10 & C-vitamin
 • Lättare för kroppen att ta upp
 • Bör inte tas om du är allergisk mot fisk och skaldjur
 • Kanske inte finns med en smaksättning som du tycker om
Bara välj ett märke som erbjuder dig 5000 mg styrka i lämplig volym (10 ml) med en god smaksättning som du tycker om. Ta den var som helst, när som helst!

Hur mycket kollagen ska jag ha per dag?

Mängden kollagen du ska ha per dag beror på flera faktorer - hur gammal du är, hur aktiv du är, din kost och ditt dagliga näringsbehov. Till exempel, om du vill förbättra din huds fuktbalans rekommenderas det att du tar 5 gms marint kollagen varje dag. Se till att ditt kosttillskott ger dig minst 2500 mg per dagsdos.
Om du vill bygga muskler rekommenderas 5000 mg hydrolyserade kollagenpeptider per dos. Du kan ta 3 tillskott om dagen fördelade mellan dina måltider men du kan också ta fler eller färre beroende på vilka mål du har och hur fysiskt aktiv du är.
För att bibehålla starka och smidiga leder och ben kan du ta en shots med marint kollagen av hög kvalitet. Dessa kommer i olika smaker och varje dagsdos på 10 ml ger dig en styrka av 5000 mg kollagen som är tillräckligt för att hålla ben och leder starka, smidiga och friska.

Hur lång tid tar det innan kollagenet ger effekt?

Ofta ser du resultat redan efter 4 veckor dagligt intag. Efter ett par månader kan du märka att fuktbalansen i din hy har förbättrats (1), ditt hår har blivit starkare (2) och du kan märka att dina leder är rörligare (3), och att din muskelstyrka (4), och bendensitet har förbättrats (5).
Fördelarna med kollagentillskott kan dock variera från person till person beroende på kosthållning, fitnessrutin och livsstil. Precis som med andra tillskott kan du behöva prova ett par stycken innan du hittar ett som passar och fungerar för dig.

Andra intressanta artiklar