ar flytande kollagen effektivt

Collagen

Funkar det verkligen att dricka marint kollagen?

Flytande kollagen är verkligen hett bland hälsobloggare och fitnessinfluencers just nu. Det är för att kollagen är ett betydelsefullt protein som utgör cirka 75% av hudens vävnader och är nyckelkomponenten för att bevara hudens struktur och elasticitet. Tyvärr saktar kroppens kollagenproduktion ned allt eftersom att vi blir äldre. Hastigheten påverkas av olika livsstilsfaktorer såsom stress, solskador och kost som kan påskynda processen. Därför har tillskott i form av flytande kollagen tagits fram för att fylla på de naturliga kollagennivåerna och det är inte konstigt att shots med marint kollagen hyllas bland influencers på sociala medier.

Varför marint kollagen är en så bra källa till kollagen

Marint kollagen framställs från havsfiskar och utgörs i första hand av kollagen typ 1 och kollagen typ 3. De här typerna av kollagen är kända för att vara 1,5 gånger mer potenta och absorberande i jämförelse med kollagen från nöt, gris och kyckling. Det är därför det bästa kollagenet för att verkligen boosta de naturliga kollagendepåerna i din kropp.
Kollagen typ 1 är dessutom en av de viktigaste byggstenarna för starka och smidiga leder och ben. Det hjälper också till att undvika de skadliga effekterna på huden som orsakas av hård och intensiv konditionsträning och bevarar elasticiteten så att din hy kan fortsätta att kännas fyllig, slät och mjuk.

Är flytande kollagen effektivt?

Kollagenproduktionen minskar som sagt när vi blir äldre. Hjälper det då verkligen att dricka shots med flytande kollagen för att minska effekterna? Det finns forskning som kopplar samman ett ökat kollagenintag med potentiella fördelar såsom minskad smärta i lederna och förbättrad elasticitet i huden. En nyligen utförd studie pekar på att man genom att regelbundet ta tillskott med kollagen kan få bättre kvalitet på sina naglar(1). En anna meta-analys av olika kosttillskott med kollagen för osteoartrit visade att kollagen kan bidra till kortsiktig lindring av smärtsamma symptom(2). Det finns också studier kring kollagentillskott som resulterade i förbättrad fuktbalans i huden efter 8 veckors regelbundet intag(3). Så vi kan tryggt dra slutsatsen att regelbundet intag av rent och potent flytande kollagen kan hjälpa dig främja elasticiteten och strukturen i hud, bindväv, ben och leder.

Hur funkar flytande kollagen?

Kollagenet i den här typen av shots och drycker bryts ned till små molekyler som enkelt absorberas av magen. En timme efter intag kan man notera kollagenet i blodomloppet och därifrån kan det tas upp av huden där det stannar i upp till 2 veckor. För bästa effekt ska du såklart välja ett kosttillskott med högkvalitativt marint kollagen i sin renaste form som har extraherats genom hydrolys utan användning av kemikalier i processen. Vill du verkligen maxa effekten kan du leta efter ett tillskott som också innehåller andra fördelaktiga ingredienser, såsom CoQ10, hyaluronsyra och C-vitamin.

De bevisade fördelarna med marint kollagen

Det publiceras hela tiden nya forskningsrapporter om kollagen och här några av de fördelaktiga effekterna av flytande, marint kollagen:

Främjar hudens elasticitet och fasthet

Kollagen utgör basen i hudens struktur och bidrar till en ungdomlig och strålande hud. Genom att stötta och underhålla din kropps naturliga kollagennivåer kan du bevara hudens fyllighet och elastiska struktur (4).

Bättre funktion i lederna

Flytande kollagen har en hög halt av protein som kan tas upp av brosket. Detta hjälper din kropp att hålla sig stark och bidrar till smidig rörlighet i lederna med minskat obehag och smärta (5).

Kollagendrycker kan förbättra densiteten i benvävnad

Kollagen är en av byggstenarna i ditt skelett och genom att regelbundet inta kollagen kan du boosta mineraldensiteten i benvävnaden (6)

Kollagen som hårvård

Hår består huvudsakligen av 3 viktiga komponenter - kollagen, keratin och mineraler. Utan kollagen blir håret skört och mer benäget att skadas och gå av. Genom att boosta kollagenet i din kropp med ett kollagentillskott kan du hjälpa ditt hår att hålla sig fylligt, starkt och friskt (7).

Flytande kollagen kan minska intrycket av bristningar

Om du tränar hårt och intensivt kan det leda till bristningar på grund av förändringar i muskelvävnaden. Minskade kollagennivåer kan också orsaka förändringar i huden så att den blir tunnare och tappar sin fasthet. Genom att återställa kollagennivåerna kan du skydda din hud och minska risken att bristningar bildas (8).

Har flytande kollagen några biverkningar?

Det finns rapporter om att flytande kollagen för hud, ben och leder kan ge lätta matsmältningsproblem och att de smakar illa. Och om du är allergisk mot fisk ska du undvika marint kollagen eftersom att fisk är en huvudingrediens i sådana kosttillskott. Kosttillskott med kollagen är inte medicinska så de testas inte för säkerhet och effektivitet så biverkningar rapporteras heller inte.

Hur man dricker flytande kollagen för ungdomlig hy, ben och leder

Om du väljer ett kollagentillskott i pulverform räcker det med mellan 2,5 till 5 gram om dagen. Om du istället väljer en färdigblandad shot är en daglig dos på 10 ml med 5000 mg styrka tillräckligt.
Det är viktigt att tänka på att kollagen tenderar att brytas ned vid höga temperaturer och blir till gelatin. Du bör därför inte blanda ditt pulver eller din shot i varma drycker som kaffe eller te för då smälter kollagenets molekylära struktur och ger inte längre önskat resultat.

Några sista ord

När flytande kollagen intas korrekt och regelbundet kan det vara ett värdefullt tillägg till din fitnessrutin. Du kan ta en kollagenshot när som helst och var som helst utan att behöva krångla med att tänka på doseringsmängd. Så utnyttja kraften i detta superprotein och få ut max av din träning.

Andra intressanta artiklar