skillnaden mellan bovint och marint kollagen

Collagen

Vad är det för skillnad mellan bovint och marint kollagen?

Kollagen är fantastiskt för kroppen och kan verkligen boosta din hud, ditt hår, dina ben, leder och naglar och mycket mer! Men hur vet man vilken typ av kollagen man ska välja? De två populäraste källorna till kollagen är bovina (från nötkreatur) och marina (från fisk och skaldjur) och de har båda sina egna egenskaper och fördelar för kroppen. För att hjälpa dig förstå skillnaden mellan de två har vi tagit fram en smidig guide för att du lättare ska kunna välja vilket kollagen som passar dig!

Skillnaden mellan bovint och marint kollagen

Det första steget för att hitta rätt kläder och shapewear för dig är känna till din kroppsform. Man delar ofta upp kroppsformen i fyra huvudsakliga grupper: päron, äpple, rektangel och timglas.

Djurkällan

Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två populära typer av kollagen är deras ursprungskällor. Bovint kollagen kommer från kohud och marint kollagen kommer från fiskskinn. De kommer alltså båda två från djur och ingen av dem är lämpliga för veganer och vegetarianer, men det kan ändå göra skillnad för dem som inte äter fisk eller ko på grund av sin kost, religion eller andra personliga anledningar.

Kollagentyp och användningsområde

Det finns olika typer av kollagen och typ 1, 2 och 3 är de mest användbara och fördelaktiga för kroppen. De har olika användningsområden och hittas i olika nivåer i varje kollagenkälla. Kollagen typ 1 hittar man främst i marint kollagen och det är användbart för att minska intrycket av ålderstecken och rynkor och ökar hudens elasticitet, det är också fördelaktigt för ben och bindväv. Kollagen typ 3, som man främst hittar i bovint kollagen, främjar muskler, organ, blodkärl och hjärtat.

Biotillgänglighet

Marint kollagen sägs ha en högre biotillgänglighet än bovint kollagen. Det betyder att det lättare tas upp av kroppen och beror på att marint kollagen är mindre peptider. Marint kollagen har därför 1,5 gånger lättare att absorberas och göra nytta i kroppen än bovint kollagen.

Vattenlöslighet

Marint kollagen är känt för att vara mer vattenlösligt än bovint kollagen, med andra ord så löses det upp bättre i vatten. Det innebär också att om du föredrar flytande kollagen i form av en shot eller vill kunna blanda ut ditt tillskott i en dryck, såsom juice, smoothies eller proteinshakes, så är marint kollagen ett bättre val för dig.

Klimatpåverkan

När det kommer till de två kollagenkällornas klimatpåverkan så är marint kollagen ansett som ett bättre val. Det är inte bara för att det framställs från de cirka 11,7 miljoner ton fiskskinn som annars bara hade gått till spillo utan också för att fiskprotein orsakar mycket färre växthusgaser än nötprotein.

Vad är skillnaden mellan bovint och marint kollagen

Bovint kollagen Marint kollagen
Kommer från kor Kommer från fisk
Främsta källan till kollagen typ 3 Främsta källan till kollagen ty 1
Utmärkt för muskler, organ, blodkärl och hjärtat Utmärkt mot rynkor, för hudens elasticitet, ben och bindväv
Lägre biotillgänglighet (tas inte lika lätt upp av kroppen) Högre biotillgänglighet (tas lättare upp av kroppen)
Låg vattenlöslighet Hög vattenlöslighet
Högre klimatpåverkan Lägre klimatpåverkan

Sammanfattning

För att kunna avgöra vilket kollagen som är det bästa för dig behöver du veta skillnaden mellan bovint och marint kollagen. Om du vill ha ett kollagentillskott som förser dig med kollagen typ 3 och som stöttar dina muskler, organ, blodkärl och ditt hjärta då är bovint kollagen alternativet för dig! Om du däremot är ute efter kollagen typ 1 som hjälper dig att ta hand om din hud och dina ben så är marint kollagen det bästa valet. Om du funderar på om du kan ta bovint och marint kollagen samtidigt och slippa välja så är svaret ja! Självklart kan du ta båda och maxa fördelarna för din kropp! Bara se till att du inte tar för mycket av något tillskott och följ anvisningarna.

Andra intressanta artiklar