Collagen

Nötkreatur eller marin kollagen? Din ultimata guide till kollagen - det perfekta anti-aging-tillskottet

En helt ny trend inom hudvård och anti-aging är tillskottet kollagen, du har troligen sett otaliga många företag marknadsföra kollagen på sociala medier. Det är allt från det marina kollagenet, nötkreatur kollagenet gjort från boskap till det veganska kollagenet. Samt så finns det hydrolyserat kollagen och kollagenpeptider som hjälper till mot allt från vackrare hud, rynkor, fin linjer och till att underhålla dina leder.

Allt detta kan verka överväldigande och faktiskt avskräcka många från att prova kollagentillskott, även om de faktiskt kan dra nytta av det. Därför ger vi dig denna artikel som den ultimata guiden till kollagen när det gäller vilka produkter du borde välja. Det spelar roll vilket kollagen man väljer eftersom att de olika kollagentyperna har olika fördelar.

Vad är collagen och kollagen?

Kärt barn har många namn och det kan stavas på flera olika sätt. Detta gäller också för collagen som oftast stavas som kollagen. Men som tur är har kollagen samma egenskaper oavsett stavning. Kort sagt, kollagen är en av din kropps viktigaste byggstenar, det utgör faktiskt så mycket som 33% av alla proteiner i din kropp. Kollagen är ett protein som din kropp helt naturligt bildar, och det är ett väsentlig grund för bland annat dina senor, blodkärl, skelett och muskler.

Den senaste nya trenden är att kollagen förknippas med ungdomlig och vacker hud, och det är faktiskt inte utan anledning. För proteinet har också stor inverkan på ditt utseende, då kollagen hjälper till att underhålla huden genom att ersätta döda hudceller samtidigt som den håller huden frisk, fastare och mer elastisk.

Kollagen är ett viktigt protein för din hud, leder, senor, blodkärl, skelett och mycket mer, och är viktigt ur ett anti-aging perspektiv.

Varför tappar du kollagen?

Den naturliga bildningen av kollagen minskar med åldern, vilket är en av anledningarna till varför man får rynkor när man blir äldre. En bra tumregel är att kroppen börjar konsumera mer kollagen än vad den själv klarar av att producera när du blivit cirka 30 år gammal. Självklart så finns det flera faktorer som gör att du får rynkor, fina linjer och att huden börjar hänga lite mer än tidigare. Generellt beror detta på att man tappar kollagen.

Även om det är såklart är ett helt normalt ålderstecken att få rynkor och att börja se lite äldre ut, är inte alla lika glada över att åldern sakta kryper uppåt. Det är också en av anledningar till att kollagentillskott, kollagenkrämer och andra hudvårdsprodukter som innehåller kollagen har blivit ett måste för många svenskar.

Det är inte bara din hud som påverkas av kroppens minskade kollagenproduktion. För att kollagen finns också i brosket, vilket kort och gott är “limmet” som hjälper till att hålla ihop resten av kroppen. Leder och Senor är beroende av brosket för att fungera optimalt.

Finns det fördelar med att tillsätta extra kollagen till kroppen?

Det kan finnas flera fördelar med att tillföra kroppen med extra kollagen, antingen genom din kost eller via kosttillskott. För ett dagligt tillskott av kollagen kan verkligen bidra till din huds elasticitet, öka tätheten i huden. Vilket bland annat kan bidra till att minska normala tecken på åldrande som rynkor, fina linjer och liknande.

Se till att konsumera mycket protein, omega-3-fettsyror, vitamin A, antioxidanter och vitamin C eftersom det kan hjälpa dig att öka din naturliga kollagenproduktion genom din kost. Med andra ord bör du äta mat som:

  • Kyckling
  • Ägg
  • Storbladiga grönsaker
  • Bönor
  • Bär
  • Apelsin

Det kan dock vara svårt att tänka på kroppens kollagennivå när man går runt i den lokala mataffären, då kan det vara lättare att bara ta ett kosttillskott dagligen. Det finns många varianter, du kan bland annat köpa kollagenshots, kollagenpulver med chokladsmak eller vanliga kollagenpiller gjort på nötkreatur eller fisk kollagen. Skillnaden på de olika kollagen kommer tas upp senare.

Med rätt kost kan du äta dig fram till mer kollagen. Alternativt så kan du ta ett dagligt kosttillskott.

Finns det olika typer av kollagen?

När du väljer ett kollagentillskott är det också viktigt att tänka på vilken typ av kollagen som finns i själva tillskottet.

Kollagen kan delas in i 29 olika undergrupper som kroppen själv producerar. 80-90% av allt kollagen i kroppen är av typ 1, 2 och 3. Alla former av kollagen bidrar till att underhålla din hud, senor och ben. Beroende på din situation så passar olika kollagentyper bättre än andra. Därför får du en överblick över de mest normala typerna av kollagen, vilka som finns i kosttillskotten och fördelarna med dem:

Kollagen typ 1:

Kollagen typ 1 är utan tvekan den typ av kollagen som finns mest av i kroppen och det hjälper till med bildning av ben, blodkärl, hornhinnor, senor och annan bindväv. Det bidrar inte bara med att minska rynkor och fina linjer, men det kan också bidra till din huds elasticitet. En av de bästa källorna för typ 1 kollagen är marint kollagen, och här är Pure Marine Collagen ett riktigt bra alternativ.

Kollagen typ 2:

Kollagen typ 2 hjälper till med att ta hand om brosk, leder och ben. Därför kan det vara fördelaktigt att ta ett tillskott med typ 2 kollagen ifall dina leder börjar knaka, blir stela eller gör ont. Då kollagen typ 2 hjälper till att vårda de viktiga bindvävnaderna i din kropp.

Kollagen typ 3:

Typ 1 och typ 3 är mycket lika i sin struktur och är ett viktigt protein för att ta hand om dina organ och din hud. Denna typ av kollagen är viktig för att ha välfungerande muskler, organ och blodkärl, men bidrar också till ett välfungerande hjärta. En bra källa för typ 3 kollagen är nötkreatur kollagen, som du kan få via kollagenpulver med läcker chokladsmak vilket även innehåller både kollagen typ 1 och 2.

Marint, nötkreatur eller veganskt kollagen?

Med många olika kollagentillskott på marknaden så kan det vara svårt att välja. Borde det vara marint, nötkreatur eller veganskt kollagen? Utbudet är stort och det kan bli mycket förvirrande, speciellt ifall man inte har så stor kunskap om kollagen på förhand.

Kort sagt den största skillnaden mellan veganskt, nötkreatur och marint kollagen är att det marina kollagenet är gjort på fisk, nötkreatur kollagenet är gjort på nötboskap och det veganska kollagenet är en unik sammansättning av näringsämnen som hjälper till att ge dig en naturlig ökning av kollagenproduktion.

Vad du då ska välja beror på dina unika behov, som grundar sig på vilken typ av kollagen du och din kropp behöver. Veganskt kollagen innehåller inte en viss typ av kollagen utan den hjälper till med att stimulera kollagenproduktionen. Med högt innehåll av särskilt C-vitamin, hyaluronsyra, resveratrol och Zink. Vilket är ett bra alternativ för veganer som vill undvika animalistiska produkter.

Marint kollagen tenderar att innehålla hydrolyserat kollagen av typ 1 och 3. Dessa typer av kollagen är idealisk för att ta hand om din hud, ben, senor och blodkärl. Medan kollagen från en nötkälla till exempel kollagenpulver med chokladsmak oftast innehåller de tre viktigaste kollagentyperna dvs 1, 2 och 3 och är därför ett mer mångsidigt kollagentillskott för att ta hand om din hud, leder och ben.

Ska du välja kollagenpulver, kollagenpiller eller flytande kollagen? Det beror enbart på dina preferenser.

Kollagenpulver, shots eller kollagenpiller?

Nu när du har listat ut vilken typ av kollagen som är rätt för just dina behov. Det sista du måste göra är att besluta vilken from kosttillskottet ska ha. För det finns många olika kollagentillskott på marknaden och du kan både få kollageninjektioner, kollagenpiller och kollagenpulver.

Det viktigaste här är att du väljer ett kosttillskott som passar in i din vardag. Om du t.e.x. har svårigheter med att svälja piller så kan du överväga att välja kollagenpulver eller kollagenshots istället. Dessa alternativ är dock oftast lite dyrare än vanliga kollagenpiller, men de låter dig vara mer kreativ kring ditt intag. T.e.x. så kan du lägga till lite kollagenpulver med chokladsmak till dina smoothies, shakes eller havregryn varje morgon. Ja, det är faktiskt bara fantasin som sätter gränserna till vad du kan tillsätta kollagenpulver till.

Andra intressanta artiklar