darfor lyckas aldrig dina nyarsloften

Ämnesomsättning

Därför lyckas aldrig dina nyårslöften – och 5 tips för att nå målet med din viktminskning

Det känns redan som att det är en evighet sedan 2021 blev 2022, då många av oss efter ett långt jullov har återvänt till vardagens liv och stressen med jobb, sport och att lämna och hämta barn.

Med det nya året följde även vanan att tro ett antal nyårslöften som för de flesta aldrig blir till mer än bara goda avsikter och det finns faktiskt 3 goda skäl till detta. Här i den här artikeln guidar vi dig till hur du går vidare med dina nyårslöften – oavsett om det handlar om viktminskning, mer träning eller bara att få leva ett lite hälsosammare liv.

Det är vanligt att man ger upp på sina nyårslöften

Vid årsskiftet har många av oss ambitioner om att stora livsstilsförändringar ska komma för att leva hälsosammare liv. Det kan vara allt från att sluta röka, äta hälsosammare, leva ett hälsosammare liv, gå ner i vikt eller spendera mer tid med familjen. Men undersökningar visar att cirka 25 % av alla svenskar som har ett nyårslöfte ger upp redan efter första veckan. Dessutom kommer ungefär 50 % av oss att avge samma nyårslöften nästa år, efter att ha erkänt att vi inte har tappat de 5 extra kilon, ??minskat på rökningen eller rest mer, trots att vi lovat oss själva ett år tidigare.

Det kan vara svårt att hitta den nödvändiga tiden & energin ii en vardag med jobb, barn och städning för att träna och nå sina mål.

3 anledningar till att du misslyckas med dina nyårslöften

Men det finns faktiskt tre bra förklaringar till att nyårslöften för många inte varar längre än tills de värsta baksmällorna från nyårsafton har lagt sig, och förklaringen finns i beteendepsykologin.

1. Det finns skillnader i mål och planer

Du gör hela tiden mål för dig själv. Men det är skillnad på om du bara sätter ett mål eller om du planerar hur du realistiskt kan nå dina mål. Ett mål om till exempel viktminskning är ambitiöst, men räcker inte i sig, det måste planeras och genomföras.

En önskan om att leva hälsosammare, spendera mer tid med familjen eller gå ner i vikt kan vara väldigt abstrakt och därför är det en bra idé att följa upp din ambition med en noggrann planering för hur du kan lyckas med ditt nyårslöfte. Kort sagt, ju mer detaljerad din plan är, desto mer sannolikt är det att du når målet med din viktminskning eller ambition att leva ett hälsosammare liv.

2. Du underskattar dina mål

Det är väldigt enkelt att tacka nej till en chokladbit som du idag erbjuds att äta om en vecka, speciellt om du har en ambition att gå ner i vikt. För du vet att du under en diet behöver dra ner på det söta då det leder till onödiga kalorier. Mycket svårare är det att säga nej till den där tårtbiten som står precis framför dig. En tårta som man kan se, lukta och känna, och som ser väldigt lockande ut.

Därför kan du enkelt övertyga dig själv om att du måste sluta äta godis eller börja träna intensivt nästa vecka för att pressa din viktminskning. Intentionerna är goda, men man underskattar ofta hur svårt det kan vara att göra de stora livsstilsförändringar som krävs för att nå målet med sin viktminskning, och därför tenderar man att skjuta upp och skjuta målet om viktminskning framför sig. Sedan igen, planera din viktminskning noggrant och ta reda på hur du bäst kan motivera dig själv att nå målet för din dröm om att gå ner i vikt. Och saknar du extra motivation eller energi kan du prova naturliga kosttillskott som kan ge din fettförbränning och energinivåer en naturlig boost.

Vardagsstress och stress kan påverka din förmåga att nå dina mål från nyårsafton.

3. Semesterstämningen påverkar dina mål

Det är väldigt typiskt att avge nyårslöften under julhelgen, vilket också kan påverka ditt sinnestillstånd och din förmåga att övervaka planering av stora livsstilsförändringar. Du njuter av ett lite mer lättsamt förhållningssätt till livet under semestern, där du får mer tid med familjen och kan tänka på allt som du vill åstadkomma på det nya året.

Du vill jobba mindre, gå ner i vikt, sluta röka och mycket mer. Men efter att ha återvänt till jobbet efter semestern finns det en tendens att vardagen och sysselsättningen tar över igen. Det finns med andra ord en risk att du hamnar tillbaka i samma gamla sinnesstämning med andra prioriteringar, och därför misslyckas med dina nyårslöften.

5 enkla tips för att nå målet med dina nyårslöften

Om du vill uppnå dina nyårslöften och livsstilsförändringar, då är det viktigt att du sätter upp realistiska mål och planerar hur du ska förverkliga dem. På så sätt är du bäst rustad för att lyckas med en hälsosammare livsstil. Här kan du läsa 5 enkla och handfasta tips på hur du tar tag i dina stora livsstilsförändringar med särskilt fokus på viktminskning.

1. Gör inga stora planer under semestern

Avge inte dina nyårslöften i december mitt under jullovet. Sätt upp realistiska mål för det nya året redan i oktober eller november, då dina nyårslöften därmed är mer realistiska och hanterbara att förverkliga.

2. Använd naturliga kosttillskott

För att ge din viktminskning och motivation en knuff i rätt riktning kan du dra nytta av ett hemligt vapen; nämligen naturliga kosttillskott speciellt utvecklade för viktminskning. Här är de två kosttillskotten i WeightWorlds fettförbränningspaket det perfekta valet. Paketet innehåller Raspberry Ketones Plus som är ett naturligt superfood-tillskott med grönt te- Vitamin C och äppelcidervinäger för att ge din ämnesomsättning, energi och fettförbränning en naturlig boost. Dessutom innehåller förpackningen Active T5 Plus koffeinpiller, som stimulerar kroppens värmeproduktion och därmed bidrar till din energi- och fettförbränning.

3. Planering, planering, planering

Du har säkert redan kommit på att planering är ett av de viktigaste råden för att komma vidare med dina livsstilsförändringar. Detta gäller även viktminskning. Planera hur du bäst går ner i vikt och vad som passar din situation. Gör en måltidsplan med hälsosammare mat, en plan för ditt träningspass och hur du bäst går ner de där extra kilona. Dessutom är det såklart viktigt att följa planen eller anpassa den över tid.

Se till att du har realistiska mål för din träning och viktminskning. Och planera hur du ska uppnå dina mål.

4. Sätt upp realistiska mål (och delmål)

Ett annat bra råd i samband med viktnedgång (eller andra stora livsstilsförändringar generellt) är att sätta upp realistiska mål. Det är orealistiskt att gå ner 15 kilo på några månader. Så sätt upp ett realistiskt mål för dina träningspass och nya matvanor samt flera delmål som du kan följa och justera längs vägen på din viktminskningsresa. För orealistiska mål kan ha motsatt effekt och få dig att känna att du lider ett nederlag. På så sätt riskerar man att falla tillbaka i samma gamla mönster och helt ge upp sin viktnedgång.

5. Engagera dig för framtiden (i nuet)

Slå vad för att nå dina viktminskningsmål. För enligt studier är det mer sannolikt att du når dina mål om det finns pengar på spel. Så välj ut en god vän och slå vad om att du går ner 5-10 kilo i år. Det kan vara den perfekta motivationsfaktorn som du behöver i samband med din viktnedgång.

Viktigast av allt - tro på dig själv

En viktnedgång och andra stora livsstilsförändringar kräver mycket arbete, och därför är det viktigt att tro på sig själv och inte ge upp även om man upplever motgångar. WeightWorld är här för att hjälpa dig på din viktminskningsresa och du kan ge din viktminskning en knuff i rätt riktning med våra naturliga bantningsprodukter. Utöver det har vi såklart även andra artiklar, där vi bland annat ger dig inspiration till hemmaträning, svar på frågor om exempelvis hallonketoner och guidar dig till fettförbrännande mat. Ta en titt på vår artikelsektion och låt dig inspireras och motiveras för att nå målet med ditt nyårslöfte.

Andra intressanta artiklar