Välmående

Vinterdepression - Vad är det?

Det är många som frågar sig varför man kanske känner att man blir deppig i början av vintern, eller i slutet av vintern. Detta är då något som kallas för vinterdepression, och är något som många svenskar i sig känner av. Om det är något man även känner av i början av vintern beror det oftast på dem mörka dagarna som gör att man inte alltid har orken eller humöret för att göra det som man vanligtvis brukar vara. Det finns däremot många som även blir deprimerad när det börjar bli ljusare, eller dem som blir deprimerad vid en annan årstid, då vinterdepression är under det som annars heter Årstidsdepression.

Nu kanske man frågar sig vad man skulle kunna göra för att försöka att undvika, eller förbättra sitt humör och kanske motverka sin vinterdepression. Vi går därför igenom olika symtomen som kan komma upp under denna tid, samt ge lite tips om vad man skulle kunna göra för att kunna komma ut ur det.

Symptom för vinterdepression

Symptomerna för vinterdepression eller som vi nämnt i tidigare stycke, årstidsdepression, kan variera från person till person. Men oftast liknar de symptomen på “vanlig” depression en med skillnaden att symptomen vid årstidsbunden depression är ständigt återkommande vid en specifik årstid. Du kan bland annat uppleva följande:

 • nedstämdhet som varar varje dag eller nästan varje dag
 • svårigheter att koncentrera sig
 • låg energinivå
 • svårigheter att få saker gjorda
 • känsla av att hopplöshet, värdelöshet eller skam
 • nedsatt immunförsvar vilket gör det lättare att bli sjuk
 • ointresse för sådant som normalt känns intressant

En viktig skillnad är att en årstidsbunden depression börjar och slutar vid ungefär samma tidpunkt varje år. I tillägg finns vissa symtom som förekommer oftare vid höstdepressioner, och vissa symtom som förekommer oftare vid vårdepressioner. Med det sagt finns individuella variationer.

Orsaker till vinterdepression

Det är inte många som känner till vinterdepression eller årstidsdepression, men det har funnits en koppling till de starka skiftningar i mörkret och ljuset som gör att man mår sämre under vissa årstider i sig (speciellt under vintermånader). Diagnosen är till exempel sällsynt i länder nära ekvatorn, och vanligare i länder som ligger långt norrut eller långt söderut.

Saker som diskuteras kunna ha påverkan, särskilt på depressioner under höst och vinter är:

 • att årstidsväxlingen kan påverka den biologiska klockan, vår cirkadiska rytm, så den kommer i otakt, vilket kan leda till nedstämdhet
 • att solljuset påverkar nivån av serotonin, ett kroppseget ämne som påverkar stämningsläget
 • att årstidsväxlingen kan störa balansen i kroppens nivå av melatonin, som har betydelse för sömnmönster och stämningsläge.

En orsak som kan ligga bakom att drabbas av sommardepression kan vara ökad stress och svårigheter att ställa om när årstiden växlar. Det kan också hänga samman med de krav sommaren innebär i form av att behöva planera mer, hitta på fler aktiviteter, och normen att vara glad och utåtriktad som finns i samhället. Men än så länge är detta teorier, och inte klarlagt.

Det är vanligt att sjukdomen debuterar i yngre vuxenåldern.

Vintern kan vara vacker för vissa, men jobbiga för andra. Detta då mörkret kan påverka ens kropp och därmed göra en ledsen och deprimerad.

Tips om vad du kan göra för att må bättre

Det finns många olika livsstilsåtgärder du kan göra för att må bättre och vi listar upp 3 olika sätt som kan hjälpa en att må bättre generellt.

 • Motionera: Det är bra att ta en liten promenad varje dag och utsätta ens kropp för naturligt ljus och motion. Detta då motionering kan hjälpa till att stärka och lugna ned dig och ge dig viljan och energin tillbaka.
 • Bryta mönstret: Att bryta ett mönster är alltid svårt, då man själv kanske inte alltid ser den nedåtgående spiralen själv. Men något som kan göra att man bryter detta vid en årstidsdepression är att göra många aktiviteter som gör en glad och alltid försöka finna sätt att hålla sig glad på. Allt från stora aktiviteter till små aktiviteter.
 • Byt det självkritiska tänkandet: Olika saker fungerar för olika personer, och att testa alla dessa kanske inte är något man måste göra. Däremot så kan det vara värt att vara vaksam efter negativa tankar som kan göra en deprimerad och söka professionell hjälp ifall tankarna är överväldigande.
 • Ta vitamintillskott: Det kan vara så att man även ofta blir sjuk då depressionen kan minska ens immunsystem eller ens välmående, eller så kanske man inte får i sig alla vitaminer och mineraler kroppen behöver vilket på så vis gör att den negativa spiralen börjar. Då kan vitamintillskott eller andra kosttillskott kunna hjälpa en att få i sig det man behöver och på så vis bryta mönstret.

Dessa är endast ett fåtal tips och om det skulle vara allt för mycket för en själv ska man självklart kontakta en professionell person som läkare eller psykolog för att få den aktiva hjälp att ta sig igenom denna stund.

Att motionera är något som kan bryta ens negativa spiral, och detta i samband med vitamintillskott kan bygga för att förbättra immunförsvaret så att man därmed kan må bra igen.

8 hälsosamma kosttillskott för att stärka immunförsvaret

Som vi har nämnt så kan depression minska ens immunförsvar, vilket betyder att man kan bli fysiskt sjuk. Det var därför vi nämnde som en av sättet att motverka vinterdepressionen att man kan ta kosttillskott för att öka immunförsvaret, energin eller för att få i sig sina vitaminer och mineraler som man kan behöva. Vi ger dig därför här 8 stycken alternativ till bra kosttillskott som kan hjälpa till att förbättra immunförsvaret:

D3-Vitamin Gummies för barn - Apelsinsmak

Detta kosttillskott är idealiskt för att kunna ge sina barn under dom mörka vinterdagarna, som kan påverka ens barns humör negativt på grund av mindre solljus och därför mindre D-vitamin. D3-Vitamin Gummies för barn - Apelsinsmak lättsvalda vitamin vingummin är fyllda med D3-vitamin och är därför extremt bra och viktigt för ens barn att få i sig, då det kan stärka immunförsvaret, skelettet och tillväxten hos barn.

Järn Gummies

Järn Gummies är ett naturligt kosttillskott i form av vingummi som kan hjälpa en att få i sig järn i kroppen. Detta då järn är känt att kunna hjälpa till med att förbättra immunförsvar och minska trötthet. Då järn nämligen är något som kroppen behöver för att fungera normalt så är det viktigt att man får i sig tillräckligt, vilket kanske man inte får på grund av dietära skäl, eller medicinska/biologiska skäl.

Järntabletter med C-Vitamin

Som vi nämnde i det tidigare stycke med Järn Gummies så är Järntabletter med C-vitamin också ett utmärkt sätt att få i sig det behövda järnet. Däremot skiljer sig dessa produkter åt en aning, då Järn Gummies är tuggbara vingummi, så är Järntabletter med C-Vitamin tabletter som man sväljer, samt så innehåller det inte bara en hög halt av järn, utan även Vitamin C och Vitamin B1, B2, B3, B6 & B12 som alla är nödvändigt för kroppen att få i sig för att fungera normalt.

Liposomal Vitamin D3 + K2

Denna vätska är ett alternativ för personer som inte känner att tabletter är något för dom, utan vill dricka något nyttigt med viktiga vitaminer i sig. Liposomal Vitamin D3 + K2 innehåller de viktiga vitaminerna D3 och K2 som i sin tur är kända att ge kroppen en energikick samt även stöder benhälsa och rörlighet vilket kan vara bra att kombinera medans man rör på sig.

Pure Acai

Ett kosttillskott som Pure Acai är något som är extremt efterfrågat och är något som bara ökar i popularitet. Det naturliga blålila bäret är fyllt med aminosyror, vitaminer och mineraler som har använts i flera århundranden av folk som bor i Amazonas och är något som de säger är en superfrukt som håller dom friska. Detta då Acai innehåller många bra vitaminer och mineraler som järn, kalcium, kalium, omega 3 - 6 och 9 och Vitaminerna A, B, C och E.

Pure Guarana

Pure Guarana är ett naturligt tillverkat kosttillskott på Guarana frö som är känt att vara väldigt uppiggande och kan därför hjälpa en att få den naturliga energikicken och fokuset man kan behöva under dagens gång. Därför kan detta alternativ vara bra istället för att man ska behöva ta kaffe hela tiden, eller om man känner sig lite tröttare under vintermånaderna så kan detta hjälp en att hålla sig fokuserad eller orka med hela dagen.

Vitamin B12 Tuggtabletter

Om man lider av Vitamin B brist så är Vitamin B12 Tuggtabletter ett av dem bästa tillskott man kan ta, då detta innehåller en hög naturlig mängd Vitamin B12. Det är även lätta att ta då man tar endast tabletten och tuggar dom snabbt för att sedan låta kroppen ta upp dem underbara vitaminerna och mineralerna som tabletten har att erbjuda.

C-Vitamin Gummies

Vi har redan gett ett par alternativ för vitamin C produkter, men då vi vet att alla är olika så har vi även ett alternativ med en hög halt vitamin C, om man inte önskar att ha kapslar eller vätska, vilket är då dessa C-Vitamin Gummies som är enkla att tugga och svälja i vingummi format för att du ska kunna få i dig det du behöver och få dem nödvändiga vitaminer och mineraler som din kropp behöver.

Vi vet att dessa kosttillskott är något som innehåller bra vitaminer, mineraler och är från bra källor när det kommer till rå-produkterna. Det är däremot så att dessa inte alltid är lösningen för alla, men om du önskar att förbättra ditt immunförsvar så är dessa ett par alternativ som kan hjälpa dig till rätt steg för att sedan må bra och även komma ut ur vinterdepressionen. Dock är det viktigt att, om man verkligen känner att man behöver, alltid ta kontakt med en läkare eller psykolog för att få den professionella hjälp, om det skulle vara alldeles för jobbigt att försöka ta hand om det själv.

Andra intressanta artiklar