GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Fungerar kolhydratsblockerare för de som äter ketogent eller paleo?

Kolhydratstoppare är fantastiska naturliga kosttillskott som har blivit ett populärt val bland de som vill ha lite extra hjälp för att gå ned i vikt - men hur funkar det om du följer en ketokost eller paleodiet? Allt fler väljer att äta enligt dessa kostplaner och det är många som undrar om kolhydratsblockerare är kompatibla med deras kostval. Läs vidare för att lära dig mer om vilka fördelar kolhydratsblockerare kan ha för just din kost!

Vad är kolhydratsblockerare?

carb no more infograph

Precis som namnet antyder så fungerar kolhydratsblockerare, eller kolhydratstoppare som de också kallas ibland, genom att blockera eller stoppa kolhydrater som vi äter från att brytas ned och tas upp av kroppen. De består ofta av ingredienser som extrakt från vit kidneyböna som stoppar produktionen av enzymet alfa-amylas som bryter ned komplexa kolhydrater till enkla kolhydrater som kan tas upp från kroppen. Om de komplexa kolhydraterna stoppas från att brytas ned kan de inte tas upp av kroppen och bidrar då inte till vare sig kaloriintag eller höjt blodsocker. De passerar helt enkelt bara opåverkade genom kroppen.

Som ett resultat kan du fortsätta njuta av dina favoritkolhydrater, såsom bröd, pasta och potatis, om du tar ett kolhydratsblockerande kosttillskott utan att du behöver oroa dig för att det påverkar din vikt. Kroppen kommer dock fortfarande kunna ta upp alla nyttiga, enkla kolhydrater som finns i till exempel frukt och grönsaker.

Vad är ketokost och paleodiet?

carb no more infograph

En ketokost, eller ketogen kost, går ut på att äta stora mängder fett, måttliga mängder protein och låga mängder kolhydrater för att upprätthålla en process, som heter ketosis, i kroppen. Ketosis är en naturlig förbränningsprocess där kroppen förbränner fett (både lagrat i kroppen och från maten vi äter) istället för glukos från kolhydrater och sockerarter. Det är tänkt att stimulera viktminskning och är perfekt för dem som lever en aktiv och hälsosam livsstil.

carb no more infograph

Paleodieten, som också kallas paleolitisk- eller stenåldersdiet, å andra sidan går ut på att man bara äter mat som fanns tillgänglig under den paleolitiska eran. Kort förklarat betyder det att man äter mat som går att jaga eller samla, med andra ord magert kött, fisk, frukt, grönsaker, nötter och frön, och undviker processad mat, spannmål, bönor och socker.

Kan man ta kolhydratsblockerare om man äter en ketokost?

Den ketogena kosten är en av de bästa kostplanerna att följa om man vill nyttja den fulla effekten av kolhydratstoppare. Om du äter en ketokost vill du få i dig stora mängder fett och protein och en begränsad mängd kolhydrater, så en kolhydratsblockerare är ett perfekt tillskott! Genom att ta ett kolhydratsblockerande kosttillskott kan du minska mängden kolhydrater som din kropp tar upp och på så sätt boosta din ketosis. Detta är särskilt fördelaktigt för de som precis börjar följa en ketogen diet och fortfarande försöker vänja sig vid vad de får och inte får äta.

Kan man ta kolhydratsblockerare om man följer en paleodiet?

carb no more infograph

När det kommer till kolhydratsblockerare och paleodieten är det lite mer komplicerat. Paleodieten går ut på att äta mat som går att jaga och samla och därför är legymer, som spannmål och bönor, inte tillåtna. Och tyvärr så är vita kidneybönor den mest populära naturliga ingrediensen i de bästa kolhydratsblockerarna. Så de passar inte in i en paleodiet.

Sammanfattning

Kolhydratsblockerare är ett utmärkt naturligt kosttillskott för de som vill kunna njuta av sina favoritkolhydrater utan att behöva oroa sig för att det påverkar deras vikt. Om du följer en ketogen kost kan en kolhydratstoppare vara perfekt för att begränsa kroppens upptag av kolhydrater och det kan göra det lättare för de som precis har börjat äta enligt en ketokost. Men kolhydratsblockerare passar tyvärr oftast inte de som följer en paleodiet.

Rekommenderade Produkter

Dela med