WeightWorld

Hur man kommer igång med Ayurveda

Det finns otaliga sätt på vilka du kan ta hand om din hälsa och ditt välbefinnande. Ayurveda är en livsstil och ett förhållningssätt som söker just detta genom att bidra till att skapa balans i din kropp och din omgivning. Detta inkluderar både hälsosam och näringsrik mat, träning efter dina unika behov och hälsosamma goda relationer med dina medmänniskor.

Naturligtvis finns det några enkla att använda hemligheter för att ge din kropp en boost så att du kan få ut det mesta av Ayurveda, kallad Ashwagandha och Moringa. Läs vidare och lär dig hur Ayurveda kan vara just det som hjälper dig att hitta balans och bli hälsosammare än någonsin tidigare!

Vad är Ayurveda?

Ayurveda är det namn som oftast kallas ett “holistiskt hälsosystem” som har spridits över hela världen från Indien. Detta hälsosystem ser kroppen som en enhet där ingenting ska ses isolerat från resten av kroppen, utan tvärtom hur allt är beroende av varandra. Ayurveda bygger på naturens principer, med utgångspunkten att skapa balans i kroppen och läka eventuella obalanser som kan finnas genom kost, naturmedicin och ayurvediska behandlingar.

Eftersom Ayurveda är ett helande och holistiskt system fokuserar det på både fysisk hälsa, mental balans och individers relationer till varandra och omvärlden - vilket tydliggör helhetssynen till både dig som individ, men även ditt välmående i och med din omgivning. Därför har Ayurveda också rykte om sig att hjälpa till att skapa balans i livet - speciellt med de olika behandlingar som ingår.

Detta holistiska synsätt innebär också att Ayurveda inte tittar på symtom isolerat och “bara” hanterar dem, utan ser på dig som en helhet och söker för att finna symtomen för att kunna fokusera på dem. Som ett exempel kommer Ayurveda inte att ge dig en huvudvärkstablett om du ofta har huvudvärk, utan försök ta reda på vad orsaken till huvudvärken är och försöker bli av med orsaken istället för att lindra symtomen (i det här fallet huvudvärken), men det kan vara allt från matsmältningsproblem och hudproblem, till trötthet eller depression.

Men vad ser Ayurveda egentligen på? Svaret är energier. Det finns tre “typer” av energi (Vata, Pitta och Kapha) som vi var och en bär på och tillsammans ger dig din personlighet. Dessa kallas även doshas och är förknippade med olika processer och egenskaper i kroppen som matsmältning, immunförsvar, nervsystemet och andning. Syftet är därför att hålla dessa tre i balans med varandra, för att säkerställa kroppens välmående och hälsa.

Vanligtvis kommer en av de tr doshas att vara dominerande i förhållande till de andra, och likaså kommer problem i kroppen att vara ett tecken på obalans och bristande fokus på en dosha. Det är därför tydligt att Ayurveda inte ser på sjukdomar och krämpor som samhället gör, utan fokuserar på obalanser i dina energier och vad du kan göra för att skapa balans så att du är frisk, vältränad och trivs varje dag.

För att kort sammanfatta Ayurveda så kan det beskrivas som en livsstil och ett förhållningssätt för att säkerställa både hälsa och välmående i livet - det är ett sätt på vilket du kan skapa balans i både din kropp och söka med att hitta balans i din omgivning, så passar bäst möjligt på dig själv.

Ayurveda beskriver tre energier, eller doshas, i kroppen, som vi alla har

Hur man kommer igång med Ayurveda

Nu har du blivit introducerad till konceptet och vad dess syfte är. Nu är det dags för dig att titta lite närmare på dig själv och hur Ayurveda kan hjälpa dig att må bättre med några snabba och enkla tips och genvägar för att börja implementera det i ditt dagliga liv.

Innan du börjar prova olika saker bör du spendera lite tid med de tre doshas för att få en bättre förståelse för hur dessa energier ser ut för dig. Även om alla har de tre doshorna och bör söka balans mellan dem, kommer du garanterat att relatera mer till en av dem än de andra:

  • Vata: Individer med en dominerande vata dosha är vanligtvis kreativa och utåtriktade människor som älskar att träffa nya människor, åka på äventyr och uppleva livet fullt ut. De är därför ofta också väldigt aktiva. Denna dosha är också förknippad med nervsystemet och mental hälsa.

  • Vata i obalans: när en vata är i obalans kommer de oftast att uppleva “stelhet” - det gäller både hud och leder, benägenhet till förstoppning och kalla händer och fötter.

  • Kapha: individer med en dominant kapha dosha är den mest lugna och “jordnära” typen. De trivs med rutiner och är väldigt stabila - vilket också tar sig uttryck i deras lojalitet mot medmänniskor och deras mänsklighet

  • Kapa i obalans: när en kapha är ur balans kommer detta oftast uttryckas genom att de inte har någon motivation och därför upplev som lata, och till viss del mer envisa.

  • Pitta: Individer med en dominant pitta dosha karakteriserer bäst som naturliga ledare. De är starka, målmedvetna, intensiva och väldigt engagerade i alla sina projekt (vilket också för att de ofta blir lätt irriterade än vata- och kapha dominerade individer). Denna dosha är oftast förknippad med matsmältningen och de inre process organen som är associerade med den.

  • Pitta i obalans: när en pitta är ur balans kommer de ofta att uppleva inflammationer i kroppen, särskilt i form av utbrott och utslag på huden, och matsmältningsproblem.

Och det finns garanterat redan en av dessa doshas som man tänker “ha, det är jag!”. Nu måste du lära dig att skapa en balans mellan de tre doshorna, så att du på bästa sätt kan ta hand om din kropps unika behov.

Ayurveda bygger på att allt du konsumerar och hela din omgivning påverkar doshorna - det gör att både mat, träning, sömn, relationer och din omgivning kan bidra till balans och bryta ner balansen. Och det är också just genom dessa som du kan bidra till att bibehålla och skapa balans i kroppen, med allt från meditation och rörelse, till hälsosam och näringsrik mat och hälsosamma gränser i dina relationer.

Trävtom, om du befinner dig i en så kallad “giftig miljö” med ohälsosam mat, ingen rörelse och mycket oro och svåra relationer kommer det att få konsekvenser för din allmänna hälsa. Det finns därför ingen anledning att inte börja skapa balans i ditt liv och vända ryggen åt allt som inte bidrar till ditt välmående. Så hitta ett papper och en penna och följ med:

  • Vilken av de tre doshana förhåller du dig bäst till och varför?

  • Vad betyder detta för de andra två doshana i dig och hur de manifesterar sig?

  • Hur är din miljö just nu, vad gäller mat, träning, relationer och din självkänsla? Och hur skulle du vilja att det skulle se ut?

  • Vilka saker i din vardag ger dig mest energi eller självkänsla, och gör du tillräckligt med dessa saker?

  • Vilka enkla steg kan du ta för att skapa mer balans? Börja till exempel gå några gånger i veckan för att träna mer, laga mer mat själv istället för att köpa den, ta naturliga kosttillskott som kan öka din energi (som Ashwagandha) och tacka nej till människor som kräver för mycket

Balansen är olika från individ till individ, men gemensamt för alla är att det måste vara roligt att hitta balansen

Genvägar för att få balans

Nu har du förhoppningsvis identifierat vad du vill och vad du kan göra själv - sedan är det bara att sätta igång. För att du ska kunna få ut det mesta av Ayurveda och komma igång bara med att uppnå dina mål har vi några tips och tricks för att enkelt komma igång:

  • Börja med att städa i köket - det låter konstigt, men du kan göra det lättare att äta nyttigt och näringsrikt genom att gå igenom köket. Släng allt som är ohälsosamt eller bearbetat (till viss del baserat på vad du tycker är ohälsosamt, eftersom lite choklad då och då eller tårta till en födelsedag inte skadar) och fundera på vilka alternativ du kan njuta av istället under vardagarna

  • Använd dig av kosttillskott - ge din kropp en extra boost med näringsämnen som till exempelvis naturliga näringstillskott som är speciellt framtagna för att ge dig energi vårda ditt immunförsvar och hjälpa till att hålla din kropp ren och fri från avfallsämnen. Våra favoriter är Ashwagandha och Moringa kapslar som enkelt kan läggas till din dagliga rutin och bidra till snabbare resultat från allt ditt hårda arbete

  • Börja lugnt - och börja inte med mer än vad du klarar av. Det är ingen idé att du sätter upp 20 olika mål och försöker förändra hela din livsstil. Välj 2-3 saker du skulle vilja ändra på just nu och fokusera på just dem. Resten bör nog följa efter i takt med att du upplever mer balans och därigenom får mer energi

  • Fira alla dina framgångar - kom ihåg att fira alla bra saker du gör och alla små eller stora mål du uppnår. Det är så du får mer entusiasm och självförtroende, och är avgörande för att du ska kunna nå alla dina stora mål.

Njut av resan du är på och var stolt över det steg du redan tagit genom att läsa med här!