WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Vad är kokosolja bra för?

Exotisk kokosolja har blivit en populär standardvara i många människors kök och dess goda smak har gjort den till en populär ingrediens i många olika sorters rätter. Kokosoljans milda smak är perfekt i cocktaildrinkar, curry och söta kex, men visste du att själva kokosnöten och dess olja även kan användas till mycket annat? Kokos som inte har blandats ner i sockriga sötsaker eller drinkar har flera fantastiska fördelar för hälsan som du kanske inte känner till. För att lära dig mer om kokosoljans många användningsområden har vi sammanställt en lista på allt du behöver veta om kokosoljans gynnsamma egenskaper.

Vad är kokosolja?

Vad är kokosolja

Kokos är kokospalmens frukt, som kallas Cocos nucifera på latin. Palmen odlas i tropiska regioner över hela världen och förknippas vanligtvis med Karibien. Själva kokosnöten är alltså inte en nöt trots namnet, utan klassas som en stenfrukt. På insidan har kokosnöten ett vitt fruktkött som kan torkas eller ätas färskt och vätska som kallas kokosvatten. Kokosolja och kokosmjölk framställs genom att pressa fruktköttet. Kvaliteten på kokosoljan varierar beroende på om den har framställts av färsk eller torkad kokos.

Fördelar med kokosolja

Kokosolja är en populär ingrediens både inom matlagning och i kosmetiska produkter. Den är känd för att ha många fördelar för hälsa, skönhet och välmående. Här är en lista på 10 fantastiska fördelar med kokosolja:

Främjar viktnedgång
1. Främjar viktnedgång

‘Hur underlättar en fet olja som kokosolja viktminskning?’ är det många som undrar. Kokosolja kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt eftersom den innehåller hälsosamma mättade fetter som kallas medellånga triglycerider eller MCT. Studier har visat att dessa medellånga fettsyror kan öka ämnesomsättningen och mängden kalorier som kroppen förbränner. Kokosolja anses även kunna främja viktnedgång eftersom den kan minska aptiten och hjälpa dig att hantera sötsuget.

Ger energi naturligt
2. Ger energi naturligt

En annan betydande fördel med MCT som finns i kokosolja är att det ökar uthålligheten och ger energi åt kroppen. När du äter denna typ av hälsosamma fetter går de direkt till levern, där de används som en snabb energikälla eller omvandlas till ketoner. MCT ger dessutom ett långvarigt resultat, till skillnad från sockerhaltiga energikällor som gör dig pigg endast för en liten stund.

Boostar hjärnfunktionen
3. Boostar hjärnfunktionen

Ketonerna som produceras i kroppen då du äter kokosolja ger inte bara energi, utan kan även stödja hjärnhälsan. Detta beror på att ketonerna kan fungera som en naturlig energikälla för hjärnan, vilket ger bättre fokus och främjar hjärnans allmän funktion. Kokosolja och MCT olja passar även bra för dem som följer en ketogen diet.

Stödjer hjärthälsan
4. Stödjer hjärthälsan

Många tror att mättat fett alltid är onyttigt och dåligt för hjärtat, men detta gäller inte kokosolja! Vanliga mättade fetter innehåller långkedjade triglycerider som kan leda till problem som hjärt- och kärlsjukdomar, men eftersom kokosnötsolja innehåller medellånga triglycerider kan det faktiskt vara bra för hjärtat.

Sänker kolesterolnivån
5. Sänker kolesterolnivån

Det främsta orsaken till att kokosolja anses vara bra för hjärthälsan är för att det kan hjälpa till att balansera kolesterolnivån. De hälsosamma mättade fetterna i kokosolja sägs öka de goda HDL-kolesterolnivåerna i kroppen. På grund av detta anses kokosolja kunna balansera kolesterolnivån och vara bättre för hjärtat än många andra typer av fetter.

Vårdar huden
6. Vårdar huden

För dig som gillar naturprodukter är kokosolja hudens bästa vän. Kokosolja är en populär produkt inom hudvård och används speciellt för att naturligt återfukta torr hud. Kokosolja har exceptionella fuktgivande egenskaper som kan göra huden mjuk och len. Du kan även använda kokosolja i ansiktet för sminkborttagning och återfuktning, men vi rekommenderar att du lämnar kvar endast ett tunt lager eftersom oljan är väldigt fet. Den har även en lugnande inverkan som kan hjälpa mot besvär som irritation och klåda. Oljan bör dock inte användas som ersättning för mediciner eller behandlingar vid allvarliga hudproblem.

Skyddar håret
7. Skyddar håret

Kokosoljans fuktgivande egenskaper fungerar lika bra för håret som för huden. Att smörja in kokosolja i håret ger en vacker glans och hjälper även till att stärka och vårda håret eftersom det motverkar proteinförlust. Studier har påvisat att laurinsyran som finns i kokosolja kan tränga in i hårstråna mer effektivt än andra fetter och oljor.

Lindrar spruckna läppar
8. Lindrar spruckna läppar

Vi har redan nämnt att du kan använda kokosolja för håret och huden, men oljan används även på andra delar av kroppen. Dess vårdande och återfuktande egenskaper är perfekta för torra och spruckna läppar. Kokosolja kan fungera som ett naturligt läppbalsam som återfuktar och lugnar den känsliga huden på läpparna. Du kan prova applicera lite olja på läpparna på vintern då läpparna lätt blir torra och frasiga.

Främjar munhälsan
9. Främjar munhälsan

Visste du att kokosolja även kan användas för munhälsan? Kokosoljan är naturligt antibakteriell, vilket gör den till ett utmärkt medel för att bekämpa bakterier i munnen som annars kan leda till plack, karies och infektioner eller andra besvär i tandköttet. Du har kanske hört talas om oil pulling, som innebär att man sköljer munnen med kokosolja för att rengöra munnen från bakterier för att hålla tandköttet friskt och tänderna rena.

Bleker tänderna
10. Bleker tänderna

Den tidigare nämnda oil pulling tekniken hjälper inte bara till att främja munhälsan, utan kan även bleka tänderna. Att skölja munnen med kokosolja dagligen kan reducera fläckar och missfärgningar på tänderna så att de blir naturligt ljusare och fräschare. Man ska hålla oljan i munnen i cirka 20 minuter och sedan spotta ut den. Kokosolja används även ofta i naturlig tandkräm och i huskurer. Man kan till exempel borsta tänderna med bikarbonat och kokosolja för att bleka tänderna naturligt.

Sammanfattning

Kokosolja har många fenomenala fördelar för hälsa och skönhet, vare sig man vill lägga till den i sin diet eller smörja in sig med kokosolja från topp till tå. Du behöver dessutom bara inhandla en enda burk kokosolja, eftersom samma produkt kan användas för många olika ändamål. Du kan äta kokosoljan färsk eller använda den i matlagning som ett alternativ till andra vegetabiliska oljor.

Du kan även lägga till kokosolja i dina favoritrecept för att göra dem lite nyttigare, prova till exempel dessa mumsiga veganska choklad cupcakes! Många använder kokosolja för håret och huden eller för att rengöra tänderna och upprätthålla en god munhygien. Möjligheterna är oändliga! Hur du än föredrar att använda oljan så är den ett perfekt tillägg i din dagliga rutin.

Andra intressanta artiklar

Dela med