WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Vad är baobab?

Det finns mängder av olika sorters superfoods att välja mellan och baobab kan vara ett väldigt bra alternativ för din hälsa och ditt välbefinnande - men vad är det egentligen? För att lära dig mer om denna exceptionella frukt har vi sammanställt allt du behöver veta om baobab inklusive dess traditionella användningsområden och fördelar. Läs vidare för att ta reda på hur du enkelt kan lägga till baobab i din dagliga diet!

Vad är baobab bra för?

Vad är baobab bra för

Det säregna baobabträdet, som även kallas Adansonia digitata, förekommer mest i Afrika, Arabiska halvön och Australien. Det finns ett antal olika arter av detta forntida träd i olika regioner och vissa arter sägs vara mer än 2000 år gamla. Trädet har en stor frukt som väger cirka 1,5 kilo och har ett sammetslikt skal. Den syrliga frukten är dessutom fullpackad med fantastiska näringsämnen, inklusive C-vitamin, riboflavin, kalcium, magnesium, kalium, fosfor och järn samt nyttiga fytosteroler.

Baobab användning

Tack vare fruktens höga näringsvärde och dess milda citrussmak kan baobab frukten användas på flera olika sätt. Ursprungsbefolkningen har använt baobab i olika livsmedel i århundraden och det färska fruktköttet är känt för att vara väldigt uppfriskande. Det sägs även att de brukade äta trädets löv. I Angola används den torkade frukten till baobabjuice eller i en speciell typ av glass som kallas gelado de múcua. Man kan även framställa olja av fruktens frön och i Tanzania används det torkade fruktköttet tillsammans med sockerrör för att framställa lokalt öl. I västerländska länder används baobab främst i form av kosttillskott som piller och pulver för att gynna hälsan.

Fördelar

 1. Innehåller vitaminer & mineraler

  En av de främsta orsakerna till att denna exotiska superfrukt har blivit så populär är dess fantastiska näringsprofil. Baobab är oerhört näringsrikt och en utmärkt källa till C-vitamin. Det innehåller även mineraler som kalium och kalcium samt fibrer, protein och mikronäringsämnen. Med kosttillskott som baobab pulver kan du enkelt lägga till ett brett utbud av näringsämnen i din diet.

 2. Fullpackad med antioxidanter

  Fullpackad med antioxidanter

  En annan fantastisk fördel med baobab är dess skyhöga innehåll av antioxidanter. Det sägs att baobab har en större mängd antioxidanter än flera populära superfoods, som gojibär, blåbär och granatäpplen! Antioxidanter kan hjälpa till att neutralisera och skydda kroppen mot fria radikaler, som annars kan orsaka skador på cellnivå.

 3. Stödjer immunförsvaret

  Tack vare det rikliga innehållet av näringsämnen och antioxidanter är baobab perfekt för att naturliga stärka ditt immunförsvar. Frukten, som är rik på C-vitamin, kan hjälpa till att upprätthålla immunsystemets normala funktion. Med ett välfungerande immunförsvar kan du känna dig friskare och starkare året runt och undvika förkylningar och influensa.

 4. Ger huden lyster

  Den stora mängden C-vitamin i baobab kan även göra underverk för huden. C-vitamin främjar hudens kollagenproduktion som är viktigt för att upprätthålla en elastisk, välmående och ungdomlig hud. De höga nivåerna av antioxidanter kan också hjälpa till att skydda huden mot fria radikaler och motverka skador orsakade av rökning, alkohol, förorening och strålning, som annars kan leda till förtidigt åldrande.

 5. Främjar viktnedgång

  Baobab är en populär ingrediens i naturliga kosttillskott för viktnedgång. Baobab kan hjälpa till att minska sötsuget och hämma aptiten, så att du inte känner dig lika frestad att äta småäta mellan måltiderna. Det innehåller även rikligt med fibrer som ökar mättnadskänslan, vilket kan hjälpa dig att äta mindre eller färre portioner. Det näringsrika innehållet anses dessutom kunna hjälpa till att balansera blodsockernivån.

 6. Underlättar återhämtning

  Baobab kan även gynna dig som gymmar eller tränar regelbundet. Träning kan orsaka oxidativa skador på celler och muskler, men C-vitamin och antioxidanter som finns i baobab frukten kan lindra träningsvärk. Drick en shake med baobab pulver efter ditt träningspass för att återhämta dig fortare!

 7. Främjar matsmältning

  Eftersom baobab är en effektiv och naturlig källa till fibrer kan det ha fördelar för matsmältningssystemet och stötta en normal tarmfunktion. Att upprätthålla en välfungerande matsmältning kan hjälpa mot förstoppning. Det fiberrika innehållet stödjer dessutom de goda bakterierna i tarmen och främjar en sund tarmflora.

Hur tar man baobab?

Om du inte har möjligheten att lägga till färsk baobab frukt i din dagliga diet kan du dra nytta av fruktens fördelar med hjälp av kosttillskott. Du kan välja allt från kapslar och piller till baobab pulver, som är en väldigt populär form.

Hur tar man baobab

Du kan blanda pulvret i vatten eller olika sorters smoothies och shakes. Eftersom baobab smakar sött och lite syrligt passar det även bra i näringsrika efterrätter. Du kan prova en baobab och mangosmoothie, en värmande soppa med baobab och pumpa eller en söt baobab och jordgubbsparfait. Du kan även experimentera med baobab pulver och hitta på dina egna recept.

Är det tryggt att ta baobab?

Precis som med alla andra kosttillskott och superfoods är det tryggt att ta baobab, så länge du använder det på rätt sätt och följer anvisningarna. Välj ett kosttillskott som är naturligt och gärna ekologiskt för att undvika tillsatta ingredienser som fyllmedel och bindemedel. Vi rekommenderar även att du läser igenom ingredienserna noggrant innan du börjar ta något kosttillskott om du lider av allergier.

Sammanfattning

Baobab är ett riktigt superfood som kan gynna din hälsa på flera sätt. Det är perfekt om du vill förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande, men kan också hjälpa dig att gå ner i vikt eller få ut mer av din träning. Baobab pulver är ett mångsidigt kosttillskott som kan blandas med flera olika livsmedel för att lägga till näring i din diet.

Dela med