WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Så här tar du hand om din konjac sponge

Hur tar man hand om sin konjac sponge och håller den fräsch länge? Hur kan man få den att hålla längre än 3 veckor? Det förklarar vi närmare här.

Eftersom en konjac sponge är ett organiskt ämne så kan kvaliteten variera även mellan svampar från samma märke. Och även om du följer våra instruktioner så är det inte helt hundra procent säkert att de fungerar, men de kommer definitivt förlänga din svamps livstid. Om du oftast behöver byta ut din konjac sponge var 3:e till var 4:e vecka, då ska du definitivt fortsätta läsa!

En del vill gärna jämföra en konjac sponge med en Clairsonic-borste trots att det i själva verket är två helt olika saker. Din konjac sponge är ett utmärkt komplement, framför allt för att avlägsna ansiktsmasker och för att användas som en lite lättare variant av exfoliering. Kommer den ge dig babymjuk hud? Här är svaret både ja, och nej. Det beror på vilken sorts svamp du använder och vad du har för hudtyp. Men de är verkligen prisvärda och det skadar inte att ha en liggandes i badrummet.

En del kan tro att de är för alkaliska. De kallas för ”Ph-balanserade” vilket kan få dig att tro att de antingen har samma ph som huden, något surt, eller bara är neutrala. Men enligt ryktet ska de vara alkaliska, det vill säga basiska, och det är därför konjac sponges helt enkelt inte passar vissa personer. Hur som helst, de flesta upplever aldrig några problem med sin svamp vilket kan vara en anledning till att tro att konjakssvampen snarare har den ideala ph-balansen för rengöring av huden.

Observera att det finns massor av olika varianter av konjac sponges på marknaden. Alla med sina speciella fördelar.

Vad är en konjac sponge?

En Konjac Sponge är ett naturligt sätt att ta hand om din hud och motverka de problem du kan tänkas ha. Det är i sin enkelhet en svamp framtaget från rent konjac extrakt och naturliga ämnen som leror eller kol. Svamparna är rika på vitaminer och mineraler som tränger sig in i huden vid användning för att hjälpa huden må så bra som möjligt. Konjac är en växt från Asien som kan hittas i bland annat Japan, Korea och Kina där den används länge både i matväg men även för att ta hand om huden på ett naturligt och effektivt sätt.

Skötselråd

Skölj din svamp väl efter användning och låt den sedan torka på något luftigt ställe. Du ska dock aldrig någonsin vrida ur din svamp eftersom det kan skada de ömtåliga växtfibrerna. Krama istället bara ur den mellan fingrarna innan du låter den torka. Du kan också förvara din rena svamp i kylskåpet för att hålla den sval och fräsch. Detta gör att din svamp håller ännu längre. Svampen kan också vädras antingen på en handdukstork eller upphängd på en fönsterkrok. När svampen har torkat kommer den krympa ihop och bli hård. Detta är helt normalt. Blöt upp den igen innan du använder den och använd aldrig en torr och hård svamp på huden. Ju bättre du tar hand om din svamp desto längre kommer den att hålla. Kom ihåg att aldrig lämna svampen i duschen eller liggande i vatten.

Saker du absolut INTE ska göra

Vi har hört om personer som aldrig kramar ur vattnet ordentligt ur sin svamp och sedan förvarar den i sin originalförpackning i kylskåpet. Vi har aldrig förvarat svampar i kylen och kan inte se hur det ska kunna få svampen att hålla längre eftersom kylan och fukten i kylskåpet kommer göra så att svampen aldrig torkar ur ordentligt. Om svampen inte blir helt torr så finns det en risk att bakterier växer till i svampen och att den slits ut i förtid.

Ett annat problem är att många är så rädda för att klämma ur vattnet ur sin svamp. Observera att det står att du inte ska VRIDA ur din svamp som du till exempel skulle göra med en disktrasa. Att krama den, alltså bara klämma ihop den utan att vrida är helt okej och dessutom ett måste!

Hur använder man en konjac sponge?

Hur du använder din konjac sponge har även det en stor påverkan på hur länge den kommer hållas fräsch. Det är viktigt att du använder den på rätt sätt.

Det första steget är att välja rätt typ av konjac sponge. Se till att produkten du köper är gjord av 100 % rent konjacfibrer. Vissa svampar innehåller också leror, kol och andra naturliga ingredienser, vilket kan bidra till att hjälpa hudens välmående. Precis som vid användning av en tandborste så slits ytan på din konjac sponge ut efter ett tag och måste bytas ut men att ta hand om den ordentligt och använda den på rätt sätt kan göra så att den håller längre.

Det finns olika typer av konjac sponges för olika hudbesvär och hudtyper. Se till att du väljer den som är rätt anpassad för dig. När du valt mellan de olika typerna är det dags att börja använda produkten! Börja med att blöta din konjac sponge i varmt vatten tills den mjuknat upp helt. Detta steg får inte missas då den annars kommer vara för hård mot huden. När den blötts ner och mjuknat upp ordentligt kan du börja använda den på huden.

Gnugga försiktig svampen i en cirkulär rörelse på huden. Du behöver inte använda en ansiktstvätt för att göra detta på grund av att din konjac sponge redan innehåller ämnen för att förbättra huden. Om du har en ansiktstvätt du gärna använder kan du använda den samtidigt eller innan. Glöm inte att torka din konjac sponge efter användning. Kläm den försiktigt för att skonsamt torka ut den. Att vrida ur den eller klämma för hårt kan leda till att du skadar texturen på svampen och därmed förstör den.

Vilken konjac sponge ska jag välja?

För att få ut den mesta av livslängden på din konjac sponge vill du också se till att du väljer den som är rätt för just dig. Det finns fyra olika typer av konjac sponges för ansiktet. Välj den som passar din hudtyp bäst.

Känslig hud - Om du har känslig och ömtålig hud ska du välja en vit konjac sponge. Denna är baserad på vit lera.

Torr hud - Ifall du har torr hy som lätt känns trött och uttorkad är det en rosa konjac sponge du bör använda. Denna konjac sponge är baserad på rosa lera.

Normal till fet hud - För dig med normal till fet hy bör du använda dig utav en svart konjac sponge. Basen på den svarta konjac svampen är bambu samt träkol.

Fet och blandhy - Om du har fet till blandhy är en mintgrön konjac sponge för ansiktet det bästa alternativet för dig. Denna produkt får sin färg från grön lera.

Precis som med alla hudprodukter du använder är det viktigt att du använder den som är framtagen just för din hudtyp. Ibland kan mycket av ens hudproblem ligga i att ens hud är för torr eller fet medan man egentligen behandlar ett annat problem. Se därför till att du vet vilken hudtyp du har innan du väljer konjac sponge.

Dela med