Matsmältning

7 effektiva tips för att undvika förstoppning och uppsvälld mage vid jul

Julen är just runt hörnet och snart frossar vi i god julmat som julskinka, prinskorv, lax, sill, vin, öl och massor av julgodis.

Julluncher och juldagarna bjuder på många svenska rätter, och de sköljs ofta ner med snaps och julöl.

Men julen är inte bara ett firande av hjärtat och en tid då vi kan tillbringa kvalitetstid med våra familjer, det är också en tid då de svenska sjukhusen varje år rapporterar ett överflöd av patienter som helt enkelt har ätit för mycket och nu kämpar med ont i magen, orolig mage och förstoppning.

Men som tur är finns det hjälp att få, och man kan faktiskt lätt undvika förstoppning. Och dessutom finns det även metoder du kan använda dig av, om magen ger dig besvär på grund av den feta svenska julmaten.

Vi ger dig den fullständiga översikten över just det i artikeln nedan, där vi också förklarar mer i detalj hur bland annat aktivt kol kan hjälpa till att förebygga och hantera magproblem under julen. Köp kapslar med aktivt kol här.

Fet svensk julmat kan leda till förstoppning, uppsvälld mage och orolig mage.

Varför får man förstoppning eller ont i magen av julmat?

Det är helt normalt att vara förstoppad och speciellt under den ljuvliga julen kan det finnas många anledningar till att man får problem med magen. Här ändrar de flesta av oss våra matvanor, äter fetare och mer mat än vanligt, vilket kan få magen att reagera.

Men om vi tar bort julmaten ur ekvationen är de vanligaste orsakerna till förstoppning:

  • Stillasittande arbete
  • Påfestning
  • För lite vätska
  • För lite fiber
  • Vissa typer av medicin
  • Menstruation

Nu frågar du dig säkert om det går att förebygga, helt undvika eller hantera förstoppning, orolig mage eller uppsvälld mage? Och lyckligtvis kan vi avslöja att det i de flesta fall är möjligt.

Vi ger dig några konkreta tips för just det nedan. Men vi kan redan nu avslöja så mycket att du faktiskt kan komma långt med att ta ett dagligt tillskott av psyllium husk, vilket bidrar till normal matsmältning och är idealiskt för att hantera uppblåsthet och orolig mage. Köp kapslar med psyllium husk här.

Men det och många andra tips och tricks för att undvika uppblåsthet och dålig mage, inte bara på grund av den feta julmaten utan generellt, kan du läsa mycket mer om i nästa avsnitt.

Så undviker du förstoppning och dålig mage på julen

Även om det omedelbara rådet är att försöka att inte äta för mycket av den utsökta julmaten för att undvika förstoppning eller ont i magen, kan det vara svårt, eftersom det trots allt är en del av den svenska julen.

Som tur är finns det mycket du kan göra själv för att bli av med magsmärtan; gå en massa promenader, och drick mjölk eller yoghurt för att stabilisera magen och se till att hålla magen i rörelse.

Och nej, vi menar inte att du efter den enorma jullunchen ska äta mycket julgodis för att hålla igång magen, istället kan du följa dessa 7 effektiva tips för att undvika förstoppning och dålig mage under julen:

1. Ät fibrer och grönsaker

Ät mycket fibrer under julen och be att få äta frukt och grönt till mellanmål. Det hjälper till att stabilisera magen så att du slipper förstoppning och magbesvär trots den feta julmaten.

Om du har svårt att äta fiberrika måltider kan du även ta ett dagligt kosttillskott med psyllium husk.

Psyllium husk har en mycket hög kostfiberhalt och kan hjälpa till att skapa en mage i perfekt balans. Köp kapslar med psyllium husk här.

2. Ät långsamt

Njut av julmaten och se till att tugga maten väl. För om du äter för snabbt sväljer du mycket luft, vilket kan ge dig flatulens. Det ger även ditt matsmältningssystem tid att smälta magen, och du kan därmed undvika både uppblåsthet och förstoppning.

3. Drick mycket vatten

Matsmältningssystemet behöver mycket vatten för att smälta den tunga julmaten, så se till att dricka mycket vatten både före, efter och när du sitter vid julbordet.

Vatten hjälper inte bara din matsmältning, utan gör dig också mindre benägen att äta för mycket, vilket i sin tur hjälper till att förhindra förstoppning och magbesvär.

4. Ta probiotika

Se till att få i dig mycket friska magbakterier i magen under julen. Det kan du göra genom att antingen äta yoghurt, skummad eller andra mejeriprodukter.

Alternativt kan du ta ett naturligt kosttillskott med probiotika som bidrar till en hälsosam tarmflora och matsmältning. Köp Bio Culture med Probiotika här.

5. Ät frukost

Se till att äta frukost och regelbundet under dagen. På så sätt är du inte för hungrig eller överäter när du ska äta, vilket kan göra underverk för både din vikt och din mage.

6. Ät (aktiverat) kol

Man ska inte sätta tänderna i en helt vanlig kolbit, utan istället ta ett dagligt kosttillskott med aktivt kol, då det kan göra underverk för magen i den utsträckningen.

Aktivt kol är ett välkänt rengöringsmedel eftersom det binder gifter i magen, vilket kan hjälpa till att effektivt minska uppblåsthet och gasbildning. Köp aktivt kol kapslar här.

7. Ta en paus mellan måltiderna

På de stora julluncherna kan det vara bra att ta en paus mellan måltiderna. Gå en skön långpromenad för att få igång magen och matsmältningen, det kan verkligen göra underverk för att undvika orolig mage och förstoppning.

Se till att du tränar regelbundet som att gå långa promenader för att få igång magen efter ätit julmat.

Koltabletter, probiotika och psyllium husk - presenten till magen

Även om Underberg kallas som en gåva till magen, är aktivt kol, probiotika och psyllium husk en ännu bättre present, eftersom de kan hjälpa till med hälsosam tarmflora, förebygga förstoppning och minska luft i magen och gasbildning.

Aktivt kol kan fungera som ett filter i magen, vilket kan hjälpa till att skydda mot stora mängder ny mat som du inte äter dagligen. Dessutom är aktivt kol fantastiskt för att rensa ut de gifter som kan orsaka förstoppning och gasbildning. Köp aktivt kol kapslar här.

Psyllium husk har en lite annorlunda funktion, men är ändå perfekta för att förebygga förstoppning och uppblåsthet.

De små psyllium husk har ett mycket högt naturligt innehåll av kostfiber som bidrar till normal tarmfunktion och matsmältning och som därför kan göra underverk för din mage om du har problem med lös mage, hård mage eller uppblåst mage. Köp psyllium husk kapslar här.

Sist, men absolut inte minst, när vi pratar om matsmältning och magproblem är probiotika viktigt för att få en sund tarmflora. En hälsosam tarmflora är väsentlig om du vill undvika förstoppning, uppblåsthet och gasbildning under julen, eftersom det bidrar till bättre matsmältning.

Så ät antingen a38, skyr, yoghurt eller andra mejeriprodukter med mjölksyrabakterier för att förbättra din matsmältning. Ett annat alternativ är att ta ett dagligt kosttillskott med probiotika, vilket kan bidra till att skapa en perfekt balans i din matsmältning och tarmflora under julen, då magen tenderar att få en chock av den feta julmaten. Köp Bio Culture med Probiotika här.

Andra intressanta artiklar