12 hälsosamma anledningar till att äta acaibär

Det finns massor av bär som skulle kunna vara ett näringsriktigt komplement till din kost. Acaibär är ett av de mest näringsrika och hälsosamma bären du någonsin kommer hitta. Det finns massor av bär som skulle kunna vara ett näringsriktigt komplement till din kost. Acaibär är ett av de mest näringsrika och hälsosamma bären du någonsin kommer hitta.

Acai är ett bär som växer vilt i Amazonas regnskogar. Denna antioxidantrika bär har hyllats för dess helande, immunstärkande och energigivande egenskaper i århundraden. Forskning har visat att detta acai bär kan hjälpa till att motverka hälsobesvär förknippade med oxidativ stress samtidigt som det har många andra fördelar för hälsan.

Acai bär har blivit väldigt populära på grund av dess hälsosamma effekter, som kan hjälpa till att stödja både den fysiska och psykiska hälsan samt stödja viktnedgång. Acai bär är även lätta att konsumera då det smakar gott och kan användas i allt från smoothies till olika desserter.

1. Hjärthälsa

Forskning har visat att acaibär, i likhet med rödvin, innehåller extremt höga nivåer av antocyanider. En form av växtantioxidant som kan sänka kolesterolhalten i blodet. Bäret innehåller också rikligt med växtsteroler som anses ha en skyddande effekt på hjärtat genom att förhindra att blodproppar bildas, samt förbättra blodcirkulationen och vidga blodkärlen.

Tre växtsteroler (eller fytosteroler) har identifierats i acai - beta-sitosterol, kampesterol och stigmasterol. Fytosteroler har visat sig ha en rad olika hälsofördelar för att bibehålla hälsosam hjärt- och matsmältningsfunktioner.

Acai bäret är även väldigt rikt på hälsosamma Omega-fetter. Närmare 50% av acai bäret är fett – med 74% av fettet som kommer från hälsosamma omättade fetter såsom omega 3, omega 6 och omega 9. Detta kan också främja en bra hjärthälsa.

2. Hjälper kroppen att bekämpa skadliga organismer

Forskning har visat att konsumtion av extrakt från acaibär kan hjälpa kroppen att bekämpa skadliga organismer. Det finns flera olika sätt att konsumera acai, som bland annat i pulver- eller kapselform.

3. Hjälper vid viktminskning

Acai är känt av dietister som supermat. Detta bär hjälper inte bara vid viktnedgång utan kan även hjälpa dig att hålla en hälsosam vikt. Det har visat sig att acaibär kan motverka de negativa effekterna av en allt för fettrik kost. Det har även sagts att ren acai kan hjälpa till att upprätthålla ämnesomsättning. En välfungerande ämnesomsättning är viktigt för att gå ner i vikt på ett effektivt sätt. Läs mer om acaibär och viktminskning här!

4. Fördelar för huden

Många moderna hudvårdsprodukter innehåller olja från acaibär. Detta på grund av oljans höga halter av antioxidanter. Dessutom är acaiolja ett naturligt alternativ till kemiska hudvårdsprodukter som kan skada huden på lång sikt. Att äta acai regelbundet hjälpa till att ge huden en friskare lyster. Människor i Brasilien har ätit acaibär i århundraden för att behandla olika hudåkommor.

5. Hjälper matsmältningen

Acaibär anses ha en renande effekt på matsmältningssystemet, vilket hjälper det att fungera optimalt. Bären kan användas för att avgifta kroppen och är dessutom en bra källa till kostfiber. Det finns ungefär 14 gram fiber i vardera 100 gram av frystorkat acaipulver. Naturligtvis finns det också andra livsmedel som innehåller stora mängder kostfiber, inklusive flera olika sorters bär.

6. Kan stödja luftvägarna

Acaibär innehåller flera ämnen som kan lindra den irritation i luftvägarna som uppstår vid andningsproblem som vid förkylning, eller astma.

7. Förbättrar intracellulär hälsa

De antocyaniner som finns i acaibär spelar en viktig roll i cellernas skyddssystem och hjälper till att skydda kroppens celler mot fria radikaler.

8. Boostar immunförsvaret

Acaibär innehåller mycket höga halter av C-vitamin och ellagsyra, en kombination som stärker immunförsvaret och som har visat sig kunna hämma tillväxten av cancerceller. Acaibär är inte ett botemedel mot cancer men förhoppningsvis kan de kanske bidra till nya behandlingsmetoder inom cancervården. Kapslar med acaibär har blivit mer och mer populära tack vare dess positiva egenskaper.

Acaibär är faktiskt en fantastisk källa till vitaminer och mineraler som kan boosta immunförsvaret, inklusive vitamin A, B1, B2, B3, C och E. Acai innehåller lika mycket C-vitamin som blåbär och över 1000 IU A-vitamin per 100 gram. Acai bär innehåller även kalium, kalcium, magnesium, koppar och zink.

9. Motverkar ålderstecken

Det höga innehåll av fytokemikalier från växtriket dom finns i acai bär kan bidra till att naturligt bromsa de processer som med tiden leder till oxidativ skada på huden. Bäret innehåller stora mängder antioxidanter, ungefär tio gånger mer än i druvor och dubbelt så mycket som i blåbär. Bäret har otroliga antioxidanter- och antocyanin-nivåer och enkelt uttryckt är acai en av de frukterna med högst innehåll av antioxidanter i världen.

10. Ger energi

Eftersom acaibär stärker hälsan på så många olika sätt så kan acaibärsextrakt ge ökade energinivåer och en bättre uthållighet. Det kan även hjälpa till med att bekämpa trötthet och utmattning. Ät en näve acaibär varje gång du känner att du behöver en energikick och du kommer vara på topp igen på nolltid!

7.59% av vikten från fruktköttet i acai består av aminosyror. Bäret innehåller 19 olika aminosyror och eftersom aminosyror är byggstenar i protein, kommer det inte som en överraskning att det finns mer än 8 gram protein i 100 gram av acai. Protein är viktigt för att upprätthålla våra energinivåer.

11. Bättre sexliv

Detta berömda röda bär har, som vi redan nämnde, fördelar för blodcirkulationen i hela kroppen. Ett fenomen som kan ge sexlusten ett rejält uppsving, särskilt för män. Eftersom det även boostar den allmänna hälsan och ger energi kan det ha fördelar för sexlusten, eftersom lusten ofta ökar när man mår bra generellt.

12. Förbättrar mental skärpa

Preliminära studier tyder på att acaibär kan förebygga psykisk obalans hos kvinnor i samband med, och efter, menopausen.

Användning av acaibär

Förutom alla dessa anledningar till att äta acai är acaibären dessutom väldigt goda! Acai har en unik aningen chokladliknande smak och därför använd bäret ofta i smoothie, desserter och kan även ätas som det är. Acai Berries Pulver är ett utmärkt alternativ för smaksättning av bland annat smoothies och acaibowls.

Du kan prova att använda acaibär eller acaipulver i din matlagning. Acaibär kan lätt blandas ner i smoothies som vanliga bär och pulvret är lätt att jobba med på samma sätt. Dess unika egenskaper och många vitaminer och mineraler gör att det är ett fantastiskt sätt att boosta dina smoothies med!

Att göra en tjockare smoothie baserat på acaibär och äta den ur en skål är det populära konceptet ‘acaibowl’. Se till att smoothien är av tjockare konsistens än du skulle dricka den och häll sedan över i en skål. Du kan toppa med vad du vill. Fiberrik granola, olika frukter och bär och en klick mandelsmör till exempel.

Prova detta kraftfulla och utsökta bär och se vilka fördelar det kan ha för din hälsa och viktkontroll!

Andra intressanta artiklar

Dela med