Fettförbrännare

8 effektiva tips till att undvika att gå upp i vikt under julen

Det sägs ofta att julen är hjärtats högtid. Vilket också stämmer, då december månad bjuder på mycket utsökt mat och kul med familjen och goda vänner.

Men om du går på en diet med målet att gå ner i vikt, eller bara inte vill gå upp i vikt, så är julen med sina många julluncher, korta dagar, ökad alkoholkonsumtion och läckra (men fet och kaloritung!) jul mat kan vara något av en förbannelse - både för ditt hjärta och vikt.

För även om den svenska julmaten smakar jättegott och de många julluncher är trevliga så kan det också innebära att du tenderar att äta för mycket, inte träna och äta fel saker, vilket kan leda till att du går upp i vikt under julen.

Du behöver dock inte oroa dig, vi kan hjälpa dig och här nedan ger vi dig 8 effektiva tips för att undvika att gå upp i vikt under december månad så att du fortfarande kan passa den där nyårsaftons klänningen eller kostymen som du kanske redan har köpt.

Vi kommer även med några rekommendationer på supermat som du kan använda för att ge dig själv en fördel mot de potentiellt överflödiga kilona.

Och här kan vi redan nu avslöja så mycket att äppelcidervinäger och vita kidneybönor borde vara dina hemliga vapen i december månad om du vill undvika att gå upp i vikt. Köp vita kidneybönor kapslar här.

1. Säg gärna nej - om du inte känner för mer

I december månad brukar du ha en väldigt fullspäckad kalender. Det gör att man inte alltid hinner med allt som man normalt sett hinner med.

Det kan till exempel vara att gå en promenad, träna eller bara koppla av, vilket hjälper till ge dig energi till att du behöver göra. Så bli bättre på att säga till och gör plats i din kalender så att du också hinner sköta det själv.

Att säga nej kan vara svårt, men träna på att säga nej till en eller två saker i veckan. På så sätt kan du välja evenemang som du minst vill delta från.

Var bra på att säga nej till julevent. Säg nej till evengemang du inte vill vara med på.

2. Öka fettförbränning

Under julen kan du ha en tendens att äta lite för mycket av den ohälsosamma maten, inklusive julgodis, fet mat och mycket kolhydrater.

Men många svenskar förvandlas också till soffpotatis under julmånaden, då roligt med barnen, julkalendern och avkoppling är av största vikt.

Därför får du inte den träning du behöver, och det kan ha en negativ inverkan på din fettförbränning.

Så se till att åtminstone hoppa i dina löparskor några gånger i veckan för att hålla dig igång. På så sätt kan du bränna några av de många överflödiga kalorier som du ofta får i dig vid julluncher och evenemang.

Du kan även dricka kaffe, grönt te eller äta mer chili, eftersom det också startar din fettförbränning.

Alternativt kan du ta ett kosttillskott med äppelcidervinäger som kan ge din fettförbränning en knuff i rätt riktning under december månad då det på grund av väder och stress kan vara svårt att hitta energin att bränna fett med träning. Köp kapslar med äppelcidervinäger här.

3. Dra ned på mat

Skinka, janssons frestelse och lax hör till det traditionella svenska julbordet, men det gör också att man ofta slutar med att äta alldeles för mycket fet mat.

Den feta maten och de många kolhydraterna, som du också brukar äta på julen, gör att du väldigt snabbt får i dig mycket kalorier och därmed går upp i vikt.

En lösning på detta är att dra ner på fet mat, åtminstone i vardagen och alternativt äta mindre fet mat julluncher och andra evenemang under julmånaden.

Ett bra råd är att äta mycket grönsaker tillsammans med det du har på tallriken eller dra ner på kolhydrater från bröd, potatis och pasta under en period. På så sätt har du plats för den feta maten utan att ditt kaloriintag exploderar.

4. Rengör kroppen med en detox-kur

Överväg en rengöring av kroppen före och efter jul, då en detoxkur kan ge din kropp nödvändiga förutsättningar att få en bra förbränning och smälta den tunga julmaten som vi svenskar ofta äter under december månad.

Här kan du välja en av de många detoxkurer på marknaden som kan hjälpa dig att rena kroppen från gifter som kan ha en negativ inverkan på allt från matsmältning, immunförsvar eller fettförbränning.

Ett annat bra alternativ är att dricka en god kopp detox-te varje dag, vilket kan ge dig en energikick och minska aptiten samtidigt som det renar kroppen från slaggprodukter. På så sätt kan du få ökad mental energi och skapa balans i kroppen. Något som många svenskar kämpar med under julmånaden. Köp detox-te med superfoods här.

5. Dra ner på kolhydrater

Även om viktminskning och viktuppgång är mer komplex än så, eftersom yttre och genetiska faktorer kan göra det svårt att gå ner i vikt, innebär viktminskning för de flesta att du förbrukar fler kalorier än du får i dig.

Därför måste man också skära ner något för att gå ner i vikt, speciellt under december månad då maten kan innehålla mycket fett och kolhydrater.

Kolhydrater kan dock vara svårt att bli av med från kosten, men du kan istället överväga ett dagligt kosttillskott med vita kidneybönor, som är en av naturens kolhydratblockerare.

Med andra ord kan vita kidneybönor hjälpa till att blockera matsmältningen av kolhydrater så att de inte lagras som fett om de är i överskott. På så sätt kan du fortfarande njuta av den svenska julmaten utan att oroa dig för att du äter för mycket kolhydrater. Köp vita kidneybönor kapslar här.

Se till att du tränar i december månad. Det ger energi och hjälper till att rena kroppen.

6. Se till att träna

Julmånaden är stressig och hektisk, vilket kan göra att du hellre hoppar över den dagliga promenaden eller resan till gymmet. För hur ska man någonsin hitta tid till allt, när man ska köpa presenter, laga mat och allt annat för att ha en riktigt fin jul.

För om du står helt stilla under julmånaden finns risken att du inte förbränner tillräckligt mer kalorier alls. Vilket inte är den bästa kombinationen med julmaten och det skapar bara en grund för att gå upp i vikt. Så se till att du hittar tid i ditt schema för att träna, även om det kan kännas jobbigt under julmånaden. För med träning får du förutom förbrända kalorier mer energi och överskott och därmed kan du hinna med allt annat som du vill hinna med under julmånaden.

Ett bra tips är att schemalägga träningen så att den passar in i din vardag, som för många svenskar är på morgonen eller på kvällen. Med fasta träningsrutiner är det också lite lättare att planera andra möten och ställa in träningen då och då om det behövs.

Det är inte fu skam att hoppa över ett träningspass, men undvik att gå helt i vinterdvala under december månad då detta i kombination med den ofta feta julmaten syns på vågen.

7. Akta dig för suget

Julgodis är gott och en chokladbit tar en annan och det slutar med att man äter alldeles för mycket socker när den stilla hungern efter godsakerna tar överhand under det dagliga julkalender avsnittet.

Problemet med socker är dock att när man äter mycket av det får man snabbt instabilt blodsocker. Detta leder till mindre energi och mental energi, samt ett sug efter mer socker och godis.

Så för att hålla ditt blodsocker stabilt och därmed undvika suger är det viktigt att du äter flera små (och nyttiga!) måltider under dagen. Det kan till exempel vara en banan, morötter eller något annat som du gör att ditt blodsocker inte sjunker för mycket och du kan därmed hålla det ljuvliga sockersuget under kontroll.

Om du fortfarande har svårt att hålla dig borta från skålen med julgodis och du vill kontrollera ditt sug kan du använda ett hemligt vapen: äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger kan hjälpa till att dämpa sockersug, cravings och generellt hjälpa dig att få kontroll över din aptit under dagen.

Därför kan ett kosttillskott med äppelcidervinäger hjälpa dig under julmånaden, då du inte bara tenderar att äta för mycket godis, utan generellt för mycket fet mat. Köp tillskott med äppelcidervinäger här.

8. Hej tomtegubbar slår i glasen - och ner går snapsen

För många svenskar hör också rött vin med julmaten och snaps till julsillen gör det att man kan det lätt bli att man dricker alldeles för mycket alkohol.

Liksom socker kommer alkohol väldigt snabbt att dyka upp på vågen, och även om det såklart måste finnas plats för några alkoholhaltiga föremål går det faktiskt alldeles utmärkt att inte gå all-in.

Välj de evenemang och julluncher som är extra viktiga för dig att delta i, så kan du sedan dricka alkohol där. Men se till att dricka ett glas vatten mellan varje alkoholdryck. På så sätt kan du begränsa ditt intag av flytande kalorier, som inte mättar eller ger dig mycket näring, och som bara leder till viktökning.

Andra intressanta artiklar