What is Hampa? - All You Need To Know About This Miracle Plant

Hampa är en otroligt anpassningsbar växt med en lång historia inom civilisationen. Hampa har ofta använts som katalysator i produktionen av viktiga resurser, såsom papper och rep. Arkeologer har till och med hittat bevis på att hampa användes redan under mesopotamien, så tidigt som 8000 år f.kr.

Med en ökad efterfrågan på naturliga produkter upplever hampaindustrin och hampabaserade produkter nu en renässans. Men, dess kopplingar till marijuana har lett till att många har frågor kring dess användning, om det är olagligt eller säkert att använda. Djupdyk för att få veta mer om hampa och få svar på dessa frågor!

Vad är hampa?

Hampa är en tvåbyggare eller dioik (en växt som består av distinkt enskilda hon- och hanplantor) som refererar till den icke psykoaktiva varianten av Cannabis Sativa (hampans vetenskapliga namn). Den innehåller ingen THC och är även känd som industriell hampa. Hampa odlas ofta inom växelbruk, den andas in CO2 och avgiftar på så sätt jorden samtidigt som den förebygger erosion. Hampaextrakt bryts ned i jorden och förser den med viktiga näringsämnen.

Hampa kan odlas som en förnybar källa till råmaterial och kan vidare inkluderas i en rad olika produkter. Stjälkarna och fibrerna kan användas i byggmaterial, hampakläder, papper, biobränsle och mycket mer, medan blomman och fröna i stor utsträckning används i ekologisk kroppsvård och hälsokost. Dessutom anser många att hampafrön är en superfood på grund av dess höga näringsvärde och många hälsofördelar.

Hampans ursprung och historia

Så vart kommer hampa ifrån? Enligt historiska uppgifter kommer hampa ursprungligen från asien, framför allt himalaya. Det är även känt att hampan användes för omkring 10.000 år sedan i området kring Taiwan. Ursprungligen användes hamp till kläder, rep, skor och som matkälla. Enligt vissa uppgifter började hampa användas som medicinalväxt i Kina mellan 2838 - 2698 f.kr. Hampan användes främst för att tillverka oljor och teer som lindrade smärta. Dessutom lindades färska löv runt stridsskador för att de skulle läka fortare.

Förklaring av skillnaden mellan hampa och marijuana

Är hampa en drog? Det är en vanlig missuppfattning bland många att hampa är det samma som marijuana, alltså en berusande drog. Men, det är inte sant! Trots att de båda tillhör samma cannabissläkte är de genetiskt olika. De skiljer sig inte enbart i form av kemisk sammansättning utan även i form av användning och odlingsmetod. Låt oss skaffa oss lite mer insikt:

Utseende

Hampabladen skiljer sig ganska mycket från marijuanabladen. Hampaplantan är mycket tunnare och växer högre med smala blad som är koncentrerade till övre delen av plantan. Marijuana däremot är mycket buskigare till utseendet med breda blad och kompakta knoppar.

Kemisk sammansättning

Marijuana innehåller upp till 30% THC, det aktiva ämne som resulterar i ett rus. Hampa innehåller däremot enbart 0,3% THC vid torrvikt. Så svaret på den mest efterlängtade frågan, “går det att röka hampa?” är ja, du kan röka hampa men den kommer inte göra hög till skillnad marijuana. Skillnaden i THC innehåll är också den huvudsakliga faktorn när det kommer till legalitet.

Odling

De två plantorna odlas i helt olika miljöer. Hampa kan odlas i de flesta klimat på grund av dess tillväxtcykel på mellan 108 till 120 dagar. I jämförelse behöver marijuanaplantan odlas i ett varmt, fuktigt, kontrollerat klimat och har en tillväxtcykel på 60 till 90 dagar.

hemp marijuana
HAMPA MARIJUANA
THC i hampa överstiger inte 0.3 Innehåller 5-35% THC
Icke-psykoaktiv Psykoaktiv
Anpassningsbar och odlas i de flesta klimat Odlas i en kontrollerad miljö
Används till textilier, rep, papper och kost- och hälsotillskott Används för medicinska syften och rekreationssyfte

Hur produceras hampa?

Hampa odlas på ett specifikt sätt för produktionen av hälsotillskott och medicin. Industriell hampa skördas med hjälp av toppmodern skördeutrustning såsom skördetröskor. Dessa maskiner klipper av hampan vid roten, klipper av blommorna för att utvinna frön och stjälkarna för att processa fibrer. Medicinsk hampa däremot skördas för hand för att säkerställa att blommorna hålls rena och intakta.

Hampabearbetning är en omedelbar process av vått och torrt material som krävs för att förbereda hampan för livsmedel, industriell och medicinsk användning. Torkningen och förvaringen anses vara en av de viktigaste stegen efter skördeprocessen eftersom det fastställer hampans kvalitet. När skörden är torkad på ett rent, snabbt sätt och med minimal skada på plantan maximeras produktens kvalitet för användning inom livsmedel och medicin.

Hampans näringsinnehåll

Enligt United States Department of Agriculture (USDA) innehåller en portion hampafrön, d.v.s. tre msk: [2]

 • Kalorier – 116
 • Protein – 9.47g
 • Kolhydrater - 2.60 g
 • Fett - 1.20 g
 • Totala fettsyror - 14.62 g
 • Enkelomättade fettsyror - 1.62 g
 • Fleromättat fett - 11.43 g
 • Mättade fettsyror - 1.38 g

Hampafrön är även berikade med vitamin E (0,24 g), kalcium (21 g), järn (2,38 g), magnesium (210 g), kalium (360 g) och zink (2,97 g).

Vad har hampa för hälsofördelar?

 1. Rik på viktiga näringsämnen

  Dessa milda, nötiga frön är väldigt näringsrika. De är fulla av mineraler såsom zink, järn, magnesium, kalium och kalcium. Hampa är rik på GLA, kostfiber och alla nio essentiella aminosyror. Och inte bara det, hampa är även berikat med essentiella fettsyror, omega 3 och omega 6 som spelar en viktig roll i immunförsvarets funktion och hjärt- och kärlhälsa.

 2. Hjälper hudhälsan

  Hampaolja är känd för sina näringsgivande egenskaper och är väldigt välgörande för torr, röd och flagnande hud. Fettsyrorna och vitaminerna i oljan hjälper till att förebygga hudproblem. Med andra ord kan den hålla din hud len, fräsch och återfuktad och används därför ofta i kosmetika och hudvård såsom hudkrämer, tvål och läppbalsam. Det hjälper även till med att förbättra hudens eget försvar och motarbeta infektioner. Hampaolja innehåller även 60% linolsyra som bidrar till regelbunden talgproduktionen.

 3. Hjälper vikthantering

  Eftersom hampa är rik på kostfetter och fibrer hjälper det dig att känna dig mätt längre, dämpa din aptit och på så sätt hjälpa dig i din vikthantering. Räkna dock med att fettinnehållet också är orsaken till dess höga kaloriinnehåll. Studier visar även att GLA och omega 3 som finns i hampaolja kan bidra till en hälsosam vikt.

 4. Bidrar till hälsosam matsmältning

  Förutom dess höga protein och fettinnehåll är hampafrön också rika på både lösliga och olösliga kostfibrer. Dessa frön, med högt fiberinnehåll, bidrar till en regelbunden matsmältning samtidigt som det bidrar till tillväxten av hälsosamma bakterier i mage och tarmar vilket leder till ett starkare immunförsvar och hälsosam matsmältning.

 5. Lindrar symptom på PMS

  Hampaolja har ett högt innehåll av GLA vilket lindrar menssmärtor. [3] Enligt studier har hampa även visat sig väldigt effektiv för att minska ömhet och smärta i brösten, depression, irritation och vätskeansamling. [4] Eftersom hampafrön är rika på GLA hjälper de även till med att reglera symptomen kopplade till klimakteriet.

 6. Fördelar vid graviditet

  Du kommer bli förvånad när du får höra att kosttillskott med hampafrö även är ett bra alternativ för gravida kvinnor. Det är helt de höga innehållet av omega 3 förtjänst. Enligt en amerikanska studie är det viktigt med ett tillräckligt intag av omega 3 fettsyror under graviditeten eftersom de agerar som byggstenar i fostrets hjärna och näthinna. [5] Det rekommenderas dock starkt att konsultera med en läkare innan användning under graviditeten.

 7. Förbättrar hårhälsan

  Hampaolja är full av lipider vilket stärker skört hår och får håret att se tjockare ut. Det ger även håret lyster och återfuktar hårstråna. Regelbunden applicering av oljan på hårbotten hjälper till att lindra flertalet skalpproblem såsom torrhet, mjäll och klåda. Hampaoljan främjar också blodtillförseln till skalpen och förbättrar på så sätt dess hälsa.

Vad används industriell hampa till?

 1. Fibrer

  Som vi tidigare nämnt har hampans fibrer används i tillverkningen av tyger, textilier, papper och rep i årtusenden. Ordet “kanvas” kommer ursprungligen från ordet cannabis.

 2. Byggmaterial

  Du kommer bli förvånad när du får veta att hampa kan användas i produktionen av ett flertal byggmaterial såsom biologiskt nedbrytbar plast, betongliknande block och träersättning. Det har dessutom använts i produktionen av elektronik och bilar.

 3. Biobränsle

  Oljan från hampans stjälkar och frön kan även till biobränsle såsom biodiesel. Detta biobränsle, också känt som “hempoline” används för att driva motorer.

Är hampa lagligt?

Det var en kaosartad process att få hampa legaliserat. Som tur är är hampa federalt lagligt! Enligt en rapport från United States Drug Enforcement Administration är marijuana och hampa två olika arter av cannabis. Den federala regeringen fokuserade på de arter av cannabis som är källor till THC och hampa innehåller noll till väldigt små mängder THC. 2018 års Farm Bill definierade hampa som en sort av Cannabis Sativa L. planta.

De flesta tillverkarna av hampaolja försäkrar att produkterna de erbjuder är helt fria från THC. Det är dock alltid säkrast att läsa igenom hela listan av ingredienser. Om den inte innehåller THC är den helt säker att användas. Välja också alltid ekologiska hampaprodukter.

När det kommer till Storbritannien är hampa lagligt. Du kan även odla hampa i Storbritannien. Du måste dock ansöka om tillstånd hos Home Office Drugs Licensing för att få odlingslicens på hampa i Storbritannien.

Vad finns det för risker och bieffekter av hampa?

Trots att hampa tillhör cannabissläktet innehåller den inget THC, en av de aktiva ingredienserna. Utvärtes bruk av hampaolja kan leda till mild irritation hos vissa personer. Därför är det bra att testa på en liten yta innan du använder oljan.

Eftersom hampaolja är rik på fett kan den leda till matsmältningsproblem vid förtäring. Detta kan enkelt undvikas genom att till en börja konsumera en liten mängd. Det finns många potentiella hälsofördelar vid utvärtes bruk av hampa. Det rekommenderas dock att du söker medicinsk konsultation innan du påbörjar användning.

Avslutande tankar

Oroa dig inte - var bara uppmärksam på THC innehåll och njut sedan av hampans alla fördelar. Den är rik på näringsämnen och innehåller höga nivåer av fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

På senaste tiden har det blivit en stor skillnad i medvetenheten kring dess exceptionella näringsvärde vilket har lett till användningen av hampa i medicinskt syfte och lagar för legalisering. Sammanlagt är hampafrön otroligt nyttiga och kommer kanske snart anses vara en superfood värdig sina hälsofördelar.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med