Den gyllene kryddan - Fördelarna med gurkmeja

fordelarna med gurkmeja

Gurkmeja har blivit en av dagens mest omtalade superfoods och ett nytt måste för hälsoentusiaster runt om i världen. Man kan fråga sig varför denna uråldriga kryddväxt, som har använts i tusentals år, plötsligt har blivit en av de hetaste trenden inom hälsokost. Fördelen med gurkmeja är att det är så lätt att använda och dessutom smakar gott. Här berättar vi mer om hur man kan använda denna traditionella ayurvediska krydda på nya innovativa sätt.

Gurkmeja för läkning

fordelarna med gurkmeja

En av de viktigaste fördelarna med gurkmeja är dess läkande egenskaper. Växten har använts i tusentals år som ett traditionellt ayurvediskt läkemedel för detta ändamål. Det aktiva ämnet i växten kallas kurkumin. Kurkumin är en kraftfull antioxidant och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen. Det är kurkuminet som ger gurkmejan dess läkande effekt och säregna gyllene färg.

Gurkmeja för hudvård

Gurkmeja är en populär ingrediens inom hudvård. Växten har många fantastiska fördelar för huden eftersom dess antioxidanter hjälper till att skydda huden mot fria radikaler, som annars kan orsaka oxidativ stress på cellnivå. Eftersom denna typ av skador kan ge upphov till ålderstecken, såsom rynkor och fina linjer, fungerar gurkmeja som en uppfräschande anti-aging ingrediens.

Gurkmeja för viktnedgång

Gurkmeja kan även användas för att stödja en naturlig och hälsosam viktminskning. Det kurkumin som finns i gurkmeja sägs hämma tillväxten av fettvävnader samt minska inflammationer och stärka immunförsvaret hos dem som strävar efter att gå ner i vikt.

Nya användningssätt

fordelarna med gurkmeja

Även om gurkmeja har använts i åratal är den nya trenden att konsumera den exotiska kryddan i form av innovativa kosttillskott. Istället för endast att använda vanlig gurkmeja eller kurkumin i en kapsel, finns det även varianter med tillagda ingredienser som är kända för att öka kryddans naturliga effekt. Till exempel ett kosttillskott som gurkmeja med svartpeppar och ingefära tas bättre upp av kroppen, eftersom de andra ingredienserna hjälper till att maximera absorptionen av kurkumin i blodomloppet. Det finns även gurkmeja kapslar som förstärkts med D-vitamin för att stödja tand- och benhälsan och stärka muskler.

Det har även blivit populärt att använda gurkmeja i pulverform i många olika recept. Den ayurvediska kryddan är mest känd som en ingrediens i curry, men idag används kryddan även i både varma och kalla drycker så som gurkmeja shots, smoothies eller shakes. Man kan även lägga till pulver eller färsk gurkmeja i allt från omeletter till kötträtter eller salladsdressingar.

Du har kanske hört talas om gurkmejalatte, även kallat golden latte. Denna dryck innehåller inte kaffe utan framställs av mjölk eller ett veganskt alternativ till mjölk. Man kan blanda i färsk gurkmeja eller gurkmejapulver samt andra valfria ingredienser som kanel, vanilj, ingefära och svartpeppar enligt smak.

Sammanfattning

Gurkmeja är en fantastisk ingrediens som har använts i åratal både för dess goda smak och många fördelar för kroppen. Växten fortsätter att öka i popularitet på grund av dess många olika användningsområden och många nya innovativa kosttillskott med kurkumin fortsätter att dyka upp på marknaden, för att vi ska kunna dra full nytta av gurkmejans gynnsamma egenskaper.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med