GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Aktivt kol - Allt du behöver veta om denna svarta magi

Tro det eller ej men aktivt kol finns överallt. Oavsett om du går längs sminkhyllorna i din lokala affär eller kollar runt på nätet har du säkert märkt att produkter med aktivt kol praktiskt taget tagit över smink och hälsomarknaden.

Om du inte redan visste det kanske du blir förvånad över att aktivt kol en gång i tiden ansågs vara ett universellt motgift.[1] Även idag anses det vara en potent ingrediens naturliga behandlingar. Denna nästan magiska ingrediens går att finna i nästan alla möjliga former, från pulver, kuber och små korn till tabletter och ansiktspads.

Medan denna magiska ingrediens nyligen blivit populär i modern tid har den använts för sina medicinska egenskaper i århundraden. De antika egyptierna, grekerna och kineserna har alla använt den av olika anledningar. Men låt oss gräva djupare för att lära oss allt om aktivt kol innan vi hoppar på den nya trenden.

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är ett fint, doftfritt svart pulver som uppstår genom att naturliga källor av kol såsom sågspån, kokosnötskal, benkol, petroleumkoks, kol eller torv hettas upp till väldigt höga grader. Genom att processas i extremt höga temperaturer ändras kolets inre strukturer medan ytan ökar och porerna minskar. På så sätt är kolet “aktiverat”.

Men kom ihåg att aktivt kol inte är samma sak som det kol du använder för att tända grillen med. Medan båda visserligen är tillverkade av samma material så innehåller kolbriketter utöver detta även giftiga ämnen och har inte “aktiverats” genom upphettning. Det är dessutom mer poröst i förhållande till vanligt kol.

Hur fungerar aktivt kol?

Som du har sett ovan är aktivt kol tillverkat genom att naturliga källor av kol hettas upp till extremt höga temperaturer. Inget är visserligen vetenskapligt bevisat men denna magiska ingrediens förmåga att absorbera gifter gör att den har en rad kosmetiska och medicinska egenskaper.

Oavsett om du behöver bli av med kemikalier, gifter eller oljor kan aktivt kol, på grund av sina extremt absorberande egenskaper, hjälpa till att fånga gifterna och kemikalierna i magen och på så sätt hindra kroppen från att absorbera dem. [2] På grund av sin porösa struktur har även aktivt kol en negativ elektrisk laddning som drar till sig de positivt laddade molekylerna såsom gaser och gifter.

Eftersom aktivt kol inte absorberas av kroppen lämnar föroreningarna som är bundna till dess yta kroppen med avföringen. Det är även känt som “svart magi” där det svarta står för det aktiva kolets färg och magi för dess förmåga att bota alla möjliga former av sjukdomar, bakterier och parasiter.

Aktivt kol – Hur naturens magnet hjälper din kropp avgiftas

Två glas fyllda med detox av aktivt kol. På bilden syns även citronskivor

Det finns flera miljöfaktorer som orsakar gifter att lagras i våra kroppar, från kemikalierna i vattnet vi dricker till insektsbesprutningen i vår mat till exponeringen av mögel. Utöver detta lider många av oss av kroniska sjukdomar vilka gör oss mer mottagliga för dessa faktorer. Det är här aktivt kol kan hjälpa till med att minska gifternas påverkan på våra kroppar.

För att underhålla den allmänna hälsan och välmåendet är det extremt viktigt att rengöra mag- och tarmkanalen. Genom att minska gifterna kan aktivt kol hjälpa till med att bibehålla en hälsosam matsmältningskanal. Att ta bort dessa skadliga gifter från systemet kan leda till minskad ledsmärta, ökad energi, förbättrad fysisk och mental hälsa samt mycket mer.

Utöver detta finns det en rad aktivt koltabletter mot uppblåsthet som kan hjälpa till att lindra obekväm gas genom att binda biprodukterna i maten som är orsaken till gasbildningen och obehaget.

Hur används det?

Aktivt kol är en potent avgiftare. Låt oss ta en titt på de olika användningsområdena för att avgifta kroppen med hjälp av aktiverat kol:

 • Aktivt kolkapslar – Idag finns det fler lättsvalda kosttillskott tillgängliga på marknaden. Genom att ta en kolkapsel före ett mål mat hjälper det aktiva kolet att rensa ditt matsmältningssystem och öka din ämnesomsättning.
 • Aktivt kol i dryck – Har du någon gång funderat på att dricka en kollemonad? Det är bara att addera aktivt kolpulver i ditt glas vatten eller favoritjuice och på sätt göra det till en välsmakande avgiftande dryck.
 • Avgiftande bad med aktivt kol – Allt du behöver gör är att addera aktivt kol i ditt badvatten och på så sätt förstärka dess avgiftande resultat.

Andra viktiga användningsområden och fördelar med aktivt kol

 1. Tandblekning

  En bild på en kvinna som håller upp en tandborste med svart tandkräm av aktiverad kol

  Har du missfärgade tänder? Oroa dig inte! Aktivt kol kan hjälpa dig att bleka dina tänder. Utöver detta ändrar aktivt kol ph-balansen i munnen vilket förbättrar munhälsan och förebygger hål, sjukdomar i tandköttet och dålig andedräkt.

  Eftersom aktivt kol effektivt absorberar mikroskopiska rester och plack som tillsammans skapar missfärgningar kan det hjälpa till att hålla dina tänder vita. Det är inte bara kostnadseffektivt det är också en naturlig väg till ett skinande och självsäkert leende.

  Hur används det?

  Marknaden är full av tandkräm som innehåller aktivt kol. Det är bara att prova! Alternativt kan du doppa en blöt tandborste i aktivt kolpulver. Borsta som vanligt och fokusera på de delar som är missfärgade och skölj sedan munnen ordentligt.

 2. Vattenfiltrering

  Vatten är livsnödvändigt för välmåendet. Tyvärr är vanligt kranvatten förorenat av gifter, kemikalier och fluorid. Men oroa dig inte, aktivt kol kan hjälpa till att rena vattnet och minska orenheterna och på så sätt göra det säkert att dricka. Det kan dock inte filtrera bort mineraler från hårt vatten, bakterier eller virus.

  Hur används det?

  Nuförtiden finns det en massa olika aktiva kolfilter på marknade att välja från. Det är bara att ta med hem och installera för att njuta av ett glas rent vatten.

 3. Hud och kroppsvård

  En kvinna som har använt en ansiktsmask gjord av aktivt kol

  Användningsområdena för aktivt kol stannar inte bara där. Du kanske skulle bli förvånad av att höra att det kan göra under för din hud. Det används för att dra ut mikropartiklar såsom dam, gifter, kemikalier och orenheter och kan på så sätt få din hy att se renare och jämnare ut. Nuförtiden används det även i deodoranter. Aktivt kol kan absorbera dålig lukt och farliga gaser och kan därför användas för att reducera lukt i skor, under armarna och i kylskåpet. Det kan även användas i behandlingen av hudinfektioner.

  Eftersom aktivt kol kan ha antibakteriell effekt kan det hjälpa till med att absorbera farliga bakterier vid skada. Det kan också användas för att underlätta obehag vid insektsbett, ormbett samt utslag orsakade av giftsumak eller klättersumak genom att förhindra giftet från att absorberas av kroppen.

  Hur används det?

  • För att behandla akne: Blanda två kapslar aktivt kol med två tsk aloe vera-gel. Applicera försiktigt över hela ansiktet. Skölj sedan av ordentligt när det torkat.
  • För behandling av getingstick eller myggbett: Blanda en kapsel aktivt kol med en halv tsk kokosolja. Applicera på det påverkade området. Upprepa var 30e minut tills obehaget och kliandet upphört.
 4. Anti-ageing

  Åldrande är en oundviklig del av livet. Men vår hektiska livsstil kan exponera oss för olika gifter vilket leder till för tidigt åldrande. Och det här aktivt kol kan hjälpa till. Det bidrar till att rensa kroppen på gifter och kemikalier något som även viktiga organ drar nytta av. Det hjälper inte bara till att motverka cellskador på levern och njurarna utan hjälper även till med att hålla binjurarna friska.

  Hur används det?

  Allt du behöver gör är att se till att du tar en aktivt koltablett efter att du exponerats för tungmetaller, mat som inte är ekologisk eller andra typer av gifter. Dosen kan dock variera från person till person.

Är aktivt kol säkert?

I de flesta fall anses aktivt kol vara säkert. Det finns sällsynta bieffekter men dessa är sällan allvarliga.

Några av de vanligaste bieffekterna av aktivt kol är:

 • Illamående och kräkningar
 • Svart avföring
 • Förstoppning

Situationen kan se annorlunda ut när det används som akut motgift vid förgiftning. Det kan hända att det tar sig till lungorna i stället för magen, särskilt om mottagaren kräks, inte är vid fullt medvetande eller dåsig. För att undvika risker rekommenderas enbart personer som är vid fullt medvetande att ta aktivt kol.

Det bör även tilläggas att aktivt kol kan minska upptagningsförmågan av vissa mediciner. Därför är det viktigt att du konsulterar med en läkare innan användning om du är gravid, ammar eller tar medicin.

Viktiga frågor relaterade till aktivt kol

 1. På vilket sätt kan jag använda aktivt kol?

  Eftersom det är en otroligt mångsidig produkt kan aktivt kol användas vid vattenfiltrering, rening, avgiftning och vid behandling av olika sjukdomstillstånd. Det kan också vara väldigt användbart vid behandling av överdriven gasbildning och uppblåsthet. Eftersom det absorberar mycket små partiklar kan det i stor utsträckning användas vid rening och avgiftning såsom vattenfilter, kläder inom sjukvården, luktborttagningsmedel, rengöringsmedel och mycket mer. Du kan även prova att addera det i din mat eller dryck.

 2. Hur länge håller aktivt kol? Kan det bli dåligt?

  Om aktivt kol är förvarat på rätt sätt i en lufttät förpackning kan det hålla i en hel livstid. Om det kommer i kontakt med sin omgivning kan det dock absorbera föroreningar. Det finns egentligen inget utgångsdatum men vissa statliga regleringar kan kräva ett bäst föredatum på produkten.

 3. Kan jag äta det?

  Ja, det kan du absolut! Nuförtiden konsumerar många aktivt kol i tablettform för att hjälpa mot matsmältningsproblem och för att avgifta kroppen. De använder det även för att rena kroppen. Det rekommenderas dock att du konsulterar med en läkare innan användning.

  Aktivt kol kan påverka upptagningsförmågan av medicin, undvik därför att ta aktivt kol samtidigt som du medicinerar.

Slutsats

Aktivt kol är en superfood som har nyttjats i en rad olika användningsområden i århundraden. Förvånande nog kan det ha möjlighet att behandla förgiftning, tarmgas, minska kolesterolvärden, förbättra njurfunktion samt reducera gasbildning. Det finns vissa studier som stöttar dessa egenskaper men de anses ofta svaga. Många andra fördelar som associerats med aktivt kol stöttas inte av forskningen. Håll det i åtanken när du provar aktivt kol. Men det är såklart fortfarande värt ett försök!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC4767212), Mar 2016
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 25455049), Jan 2015
 3. MedlinePlus - Health Information from the National Library of Medicine

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med