En kvinna i vänstra hörnet med långt och vackert hår som flyter över hela bilden

Zink

Ät dig till friskt och fylligt hår - välj rätt vitaminer för håret

Vi alla vet att en snabb resa till frisören kan ge ditt självförtroende en boost, är det inte alltid den bästa lösningen för ditt hår. Om du nämligen vill ge ditt hår de bästa växtförhållandena och vacker glans är det viktigt att du börjar med grunderna; nämligen kostvanorna.

För med rätt näringsämnen kan du göra ditt hår både friskare och vackrare. För med rätt näringsämnen kan du nämligen få lite extra glans och volym. Och det låter inte så illa, eller hur?

Men om du som de flesta svenskar är född med lite tunt och fint hår ska du inte förvänta dig Rapunzels långa hår om några månader, även om du äter mat med biotin, B-vitaminer, järn eller liknande varje dag.

En hälsosam kost gör dock en betydande (och synlig!) skillnad för ditt hårs hälsa, och med rätt proteiner kan vitaminer och mineraler vara din genväg till friskt och vackert hår.

Med det i åtanke har vi nedan sammanställt en lista med 6 av de bästa fettsyrorna, vitaminerna och mineralerna som är viktigt för ett friskt, fylligt och långt hår, och vilken mat du bör äta för att möta ditt behov av dem.

Omega 3

Friskt hår går hand i hand med omega-3-fettsyror som både stärker din hårväxt, förhindrar uttorkning av hårbotten och ger håret glans.

Torrt hår som går sönder så fort du tänker på att borsta håret kommer att vara ett minne blott när du börjar konsumera tillräckligt med omega-3-fettsyror varje vecka.

Du kan äta detta för att få Omega 3:

En bild på en skärbräda med ägg, nötter, olja, fisk och på bordet är det kuber som stavar till omega 3, och broccoli samt mandlar

Järn

Röda blodkroppar behöver järn för att transportera syre runt i kroppen, och din hårbotten och hårsäckar behöver mycket syre för att ge dig de bästa förutsättningarna för långt och vackert hår.

Kvinnor i fertil ålder riskerar att drabbas av järnbrist eftersom de inte får i sig tillräckligt med järn genom kosten och för att de tappar mycket blod och därmed även järn under menstruationen. Järnbrist visar sig ofta i trötthet, blekhet och håravfall.

Du kan äta detta för att få i dig mer järn:

 • Havregryn, rågbröd och fullkornsbröd
 • Linser, kikärter och torkade bönor
 • Ägg
 • Kött och fisk
 • Järn tabletter som du kan köpa genom att klicka på denna länk.

Zink

Zink är ett så kallat essentiellt mineral, som din kropp inte klarar av att producera och som du därför måste få i dig genom mat eller kosttillskott.

Din kropp använder zink för att göra proteiner i ditt hår och andra celler, så det är en viktig mineral för glänsande, friska lockar. Zinkbrist kan visa sig i håravfall, tunnare hår, täta infektioner och långsam sårläkning.

Du kan äta detta för att få i dig zink:

B-Vitaminer (särskilt biotin)

Några av de viktigaste vitaminerna för hår är utan tvekan B-vitaminer - särskilt biotin, som oftast kallas för “hår vitaminet”. Biotin bidrar till normalt hår-och hårväxt.

Brist eller underskott på B-vitaminer kan orsaka håravfall och därför är det viktigt att du fyller upp dina förråd med alla olika B-vitaminer för att få en frisk hårbotten och fylligt hår.

Du kan äta detta för att få i dig B-vitaminer:

 • Kött
 • Lever
 • Fisk
 • Ägg och mejeriprodukter
 • Bitoin Vitamin Vingummi är ett specifikt tillskott för att få biotin (även känt som vitamin B7), vilket du kan köpa här
 • Vitamin B Complex med alla 8 B-vitaminer, som du kan köpa här

Bilden visar en mängd olika frukter, grönsaker och nötter samt texten Biotin och B7

D-vitamin

D-vitamin är viktigt för ditt immunförsvar, skelett och muskler. Men visste du att D-vitaminbrist också kan leda till håravfall? Så när du tar vitaminer mot håravfall är det också viktigt att du täcker ditt dagliga behov av D-vitamin.

Din hud gör sitt eget D-vitamin när du är i solen. Men på grund av de långa svenska vinter- och höstmånaderna med få soltimmar rekommenderas det dock att alla vuxna svenskar tar ett kosttillskott med D-vitamin under vintermånaderna.

Du kan äta detta för att få i dig D-vitamin:

 • Fet fisk (sardiner, lax, makrill, sill)
 • Fisklever och löjrom
 • Äggulor
 • Kött
 • Vitamin D3 Gummies, som du kan köpa här

C-Vitamin

Du är säkert medveten om att C-vitamin är viktigt att ha ett välfungerande immunförsvar som kan skydda dig mot virus och bakterier. Men visste du också att C-vitamin kan hjälpa dig att få vackert och fylligt hår?

Detta beror på att kroppen använder C-vitamin för att bilda proteinet kollagen, som är fantastiskt för att vårda din hud och hår. Kollagen gör huden i hårbotten mer elastisk, vårdar håret på djupet och ger därmed ditt hår de bästa förutsättningarna för tillväxt.

Du kan äta detta för att få i dig C-vitamin:

Släpp dieterna - ät nyttigt och varierat

Du kan enkelt kombinera ovanstående mineraler och vitaminer för håret med dina vanliga hårbehandlingar och hårvårdsrutiner. Det vi vill att man gör är att tänka på att ditt hår behöver en varierad kost - hela tiden. Så fast vi vet att dieter är bra och kan hjälpa med vikt och andra hälsoegenskaper, så bör man tänka på att man även får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler som man kanske inte får i dig alla vitaminer och mineraler. Men då är det viktigt att du tar tillskott av vitaminerna och mineralerna som saknas.

För om kroppen saknar viktiga byggstenar (mineraler, proteiner, vitaminer och andra näringsämnen) är håret ett av de första som drabbas, och det kan inte bara leda till tråkigt och torrt hår, utan även håravfall.

Så se till att äta hälsosamt varje dag och som tidigare nämnt att ta vitaminer och mineraltillskott för att täcka ditt dagliga behov av viktiga vitaminer och mineraler. Det är inte bara hälsosamt för ditt hår utan kan även ge pluspoäng på hälsokontot och minuspoäng på badrumsvågen.

Andra intressanta artiklar