7 tips för att bränna fett och behålla muskler

Vi är många som vill öka vår fettförbränning, men gör vi på fel sätt riskerar vi att inte bara bränna fett utan också hårt upparbetad muskelmassa. Att gå ner i vikt kan vara missvisande, vågen säger en sak men det betyder inte att du har blivit av med den vikt du vill bli av med. Därför är det bättre att fokusera på fettförbränning snarare är enbart viktminskning. På så sätt kan du bygga muskler men samtidigt bli av med överflödigt kroppsfett. I fitness världen kallar man just detta för att “deffa”, när målet är att bränna fett, gå ner i vikt och samtidigt bygga muskler. Det finns naturliga kosttillskott som Forskolin som kan hjälpa till med just detta.

grupp av människor med yoga mattor

Kost och träning går hand i hand. Det är kanske lätt att tro att allt handlar om hur mycket du tränar men det du stoppar i din kropp och hur mycket är en lika stor del, om inte större, i dina framgångar att bränna fett och behålla muskelmassa. De flesta av oss äter tre mål om dagen men tränar bara ett par gånger i veckan. Därför blir vårt matintag den lättaste faktorn att ändra på och trots att vi förhoppningsvis rör på oss i vår vardag är vårt kaloriintag oftast ganska mycket större än det vi gör av med.

Som vi alla vet finns det tyvärr inga genvägar till den perfekta kroppen men det behöver inte vara så svårt som det verkar. Här kommer 7 tips på hur du kan bränna fett och samtidigt behålla dina muskler!

Måste jag äta proteinrik mat?

Utan protein kommer du inte kunna bygga muskler. Något som kommer vara viktigt om du vill bränna fett. Ju mer muskler du har desto bättre fettförbränning kommer du att få. Detta behöver dock inte betyda att du måste öka din köttkonsumtion. Det finns gott om proteinrika växtbaserad mat såsom baljväxter, bönor och broccoli. Vegansk proteinpulver är också en enkel proteinkälla som är perfekt att addera till din gröt, smoothie eller shake!

Här kan du läsa om tecken att du äter för lite protein.

Ta ett snack

Det är bättre att få i sig energi under dagen på regelbundna tider. På det sättet blir du inte hungrig och riskerar att äta det som finns tillgängligt där och då. Genom att hålla en jämn blodsockernivå genom hela dagen minimerar du också risken att du blir sötsugen eller äter större portioner än du behöver. Tänk på att välja råvaror med mycket protein såsom kvarg eller tillsätt proteinpulver till ditt mellanmål!

Att få i sig rätt vätska är också en viktig faktor för kroppens hälsa. Läs mer om drycker som kan bränna fett här.

Kaloriintag

Dra inte ned för mycket på kaloriintaget, ju mindre du äter desto mer kommer du att gå ner i vikt men om du sänker ditt kaloriintag allt för mycket leder detta till bland annat ökad hunger, humörsvängningar, påverkade hormonnivåer, dålig sömn och du riskerar istället att misslyckas med din nya diet och träningsrutin. Ett för lågt kaloriintag kommer också göra det svårare för din kropp att återhämta sig efter träning och eftersom vi vill bränna fett och bygga muskler är det viktigt att du upprätthåller din träning. Därför är nyckeln att sänka kaloriintaget tillräckligt för att bränna fett men att fortfarande behålla orken att träna.

Variera din träning

Många gör misstaget att enbart ägna sig åt högintensiv träning som såsom löpning och högintensiv intervallträning när de vill gå ner i vikt. Det är visserligen ett bra sätt att upprätthålla din fettförbränning men för att optimera förbränningen bör du också inkorporera någon form av viktträning. Styrketräning gynnar nämligen proteinsyntesen, alltså den process som bildar protein. På så sätt ser du till att bibehålla de muskler du redan tränat upp samt bygga muskler som kan hjälpa till med din kroppens fettförbränning. Det är rekommenderat att träna tungt men inte för hårt eller för ofta om du har som mål att behålla din muskelmassa. Underskatta inte inte heller vardagsmotionen som kan ök din viktminskning.

Hur behåller jag min styrka?

För att din kropp inte ska börja bryta ner dina muskler i stället för ditt överskottsfett krävs det att du bibehåller den styrka du jobbat upp. Därför är det viktigt att inte sänka effektiviteten på din träning. Gör du det signalerar du till din kropp att de muskler du byggt upp är överflödiga och därför kan brännas.

Slarva inte med sömnen

Vila och sömn är viktigt för att kunna deffa och bränna fett. Hur många timmar du bör sova per natt är väldigt individuellt, men för lite sömn kan leda till snabbare nedbrytning av dina muskler och mer sug efter snabba kalorier så som skräpmat och sötsaker. En god sömn gör även att du känner dig mer motiverad, kan prestera bättre och återhämtar kroppen snabbare. Så glöm inte bort att låta kroppen återhämta sig efter gymmet och vila i mellan träningspassen.

Håll dig till rutiner

Det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster men för att uppnå bästa resultat krävs målmedvetenhet. Visst är det ok att fuska ibland, det kan till och med göra det enklare att lyckas, men för att faktiskt se skillnad är det viktigaste i slutändan att du håller dig till din nya kost och träning.

Det kanske låter tråkigt, men med dessa tips i åtanken kokar allt ner till plus och minus. Om du stoppar in mer energi i din kropp än du gör av med kommer kroppen lagra den energin som fett. Därför är ett minskat kaloriintag och träning det enda som kommer hjälpa dig att bränna fett som du vill bli av med. Och envishet såklart, kanske den viktigaste ingrediensen!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med