7 tecken på att du äter för lite protein

Kroppen har flera finurliga sätt att berätta för dig att du äter för lite ägg, magert kött, fisk, nötter, mejeriprodukter och proteinrika grönsaker för att ge näring till dina muskler och för din hälsa. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med protein, nedan följer sju tecken på att du får i dig för lite.

Utmattning och hunger

Det kan det vara alldeles för lätt att fylla på med halvfabrikat och snabba kolhydrater varje gång du blir hungrig. Det är dock inte att rekommendera om du vill känna dig mätt och speciellt inte om du vill träna och öka din muskelmassa. Protein tar längre tid för kroppen att bryta ner, vilket får dig att känna dig mätt längre samtidigt som det fyller dig med energi. När du börjar öka ditt proteinintag med proteinpulver eller på annat sätt, så kommer du att känna dig starkare och mer nöjd efter varje måltid.

Muskelmassa

Det krävs mer än gymträning för att öka muskelmassan. Om du inte äter tillräckligt med protein kommer din kropp inte att få tillräckligt med aminosyror vilket i sin tur innebär att kroppen inte har något annat val än att bryta ner de egna musklerna för att komma åt de aminosyror som finns i muskelfibrerna. En kroppsdel som genast avslöjar om du har proteinbrist är området kring nyckelbenet. Om ditt nyckelben är väldigt tydligt så är det dags att se om kosten. Du äter antagligen för lite protein och för få kalorier över lag.

Viktnedgång

Forskning har visat att människor som bantar och som boostar sitt proteinintag med 30 procent av det totala energiintaget äter nära 450 kalorier mindre varje dag och tappar i genomsnitt ungefär fem kilo under en period på tre månader. Att äta tillräckligt mycket protein är särskilt viktigt för de som följer dieter eftersom det hjälper dig att förbränna fettvävnad och inte muskler, som är viktiga för ämnesomsättningen. Mat som innehåller mycket protein kräver mer arbete för att kunna brytas ner och omvandlas till energi vilket innebär att det går åt fler kalorier i processen. Det tar också längre tid innan de lämnar magsäcken så du kommer känna dig mätt längre.

Håravfall

Då och då testar dietister sina klienters hälsa genom att be dem att dra fingrarna genom håret och därefter kontrollera hur många hårstrån som faller av. Hår är gjort av proteiner. Det innebär att ditt hår behöver nog med protein för att växa och förbli starkt. Om kroppen får i sig för lite proteiner genom kosten kommer den försöka spara på proteinerna så mycket den bara kan och då hamnar håret i ”viloläge”. Det innebär att du tappar mer hår än normalt och håret blir tunnare. Gör håret hälsosamt genom att äta två till tre portioner protein varje dag, som till exempel luncher med högt proteininnehåll. Här är också andra hemligheter som ditt hår avslöjar om din hälsa.

Immunförsvar

Det krävs mycket för att hålla sig frisk under förkylningssäsongen. En näringsriktig diet är minst lika viktig. Immunsystemet behöver rätt sorts bränsle för att fungera som det är tänkt. En studie publicerad i Progress of Food och Nutrition Science avslöjade att proteinbrist orsakar förlust av T-celler, som är viktiga för immunförsvaret. Detta leder till att immunsystemet inte längre klarar av att bekämpa virus och bakterier lika bra som förut.

Uppsvullen

Om du ofta sväller i vader och fötter kan det vara ett tecken på att du äter för lite protein. Enligt Harvard Health Publications hjälper protein blodkärlen att hålla kvar salter och vatten inuti kärlen; utan protein läcker dessa vätskor ut i omkringliggande vävnad. Svullna ben och fötter - detta kallas för ödem - är ytterst obehagligt. Typiska tecken är uttänjd och blank hud som får gropar om ett finger trycks ner mot benet under några sekunder.

Hudproblem

Proteinbrist visar sig ibland i fjällande dermatit, eller hudirritation, särskilt på baksidan av låren och på baken. Brist på vissa typer av proteiner i hudens skyddsbarriär gör huden ömtåligare för allergener och andra irriterande ämnen.

Proteinrik mat

Eftersom att dessa problem och symptom bottnar i proteinbrist så finns det ett enkelt sätt att lösa problemen på - få i dig ordentligt med protein. Detta är dock lättare sagt än gjord. De flesta vet om att kött innehåller protein, men alla kanske inte vet vilket typ av kött och många är vegetarianer eller veganer. Här kommer några tips på vad du kan äta för att motverka dessa problem:

  • Ägg - Ägg är inte bara fullproppat med protein men även med vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Äggvitan består nästan enbart av protein. Att äta ägg till frukost är ett utmärkt sätt att få i sig höga doser protein. Om du vill hålla ner kalori- och fettintaget extra mycket är en omelett gjord på endast äggvitan en otrolig proteinkälla.
  • Mandlar - Denna nöt är full med bland annat mineraler, magnesium, vitamin E och såklart protein. Detta gör att mandlar är ett perfekt mellanmål om man vill hålla uppe energin eller om man ska träna.
  • Yoghurt och mjölkprodukter - Yoghurt och mjölk innehåller båda två höga nivåer av protein. Särskilt grekisk yoghurt är en bra källa till detta. Många är dock laktosintoleranta eller äter inte mjölkprodukter av andra anledningar vilket gör att det inte är en självklar källa för protein.
  • Tonfisk - De allra flesta typer av fisk är bra källor av protein. Tonfisk har en låg procent fett och kalorier så det är mestadels protein du får i dig när du äter denna fisk. Det är ett hälsosamt alternativ som är enkelt att använda sig utav i köket både till lunch och middag.
  • Bönor - Bönor är ett populärt sätt för vegetarianer och veganer att få i sig den protein de “missar” på grund av att de inte äter kött. Sojabönor kan ge dig mest protein av alla bönor. Det är även enkelt att lägga till i dina måltider då man enkelt kan göra en bönsallad att äta vid sidan av sin måltid.
  • Quinoa - Detta är ett populärt alternativ som proteinkälla då det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber. Det är även glutenfritt vilket gör att det enkelt kan fungera som ett substitut mot till exempel couscous och bulgur.
  • Linser - Även detta är ett populärt alternativ hos vegetarianer och veganer. Linser har mycket protein i sig och fungerar utmärkt att använda istället för köttfärs om man ska göra lasagne eller köttfärssås. Linser har även ett högt värde av fibrer, magnesium, potassium och järn.
  • Rött kött - Rött kött har ett av de högsta proteinvärden bland livsmedel. Det är dock ofta högt på fett och har visat sig kunna leda till en högre risk för hjärtsjukdomar. Att endast äta rött kött som proteinkälla är därför inte att rekommendera.
  • Kyckling - Detta är en populär proteinkälla då det är enkelt att tillaga, mättande och hälsosamt.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med