GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Hur kan din cirkulation hjälpa dig må bättre?

Problem med cirkulationen kan vara allt ifrån milda till svåra. Stickningar i händer och fötter kan till exempel vara ett tecken på problem med blodcirkulationen. Skulle det vara så att du känner att du har dålig blodcirkulation, läs då vidare i den här artikeln där du finner all information du kan tänkas, gällande just din cirkulation.

Hur kan din cirkulation hjälpa dig må bättre?

En av de första sakerna du kan märka när cirkulationen försämras till en specifik kroppsdel är en stickande känsla. Denna känsla av stickningar eller domningar uppstår i en persons hud och kan ha en uppenbar långsiktig fysisk effekt. Detta tillstånd kallas också "myrkrypningar" eller känslan av en domningar. Känslan av att ha en fot som domnar är en vanlig känsla. Samma tillstånd av domningar och stickningar kan uppstå i vilken region av kroppen som helst och kan orsakas av problem med blodcirkulationen. Symtom på cirkulationsproblem kan innebära allt ifrån domningar i armar eller ben till svårigheter till att röra sig och intensiv smärta.

Cirkulationsproblem kan även orsakas av kyla, värme, brännskador, klåda eller sjukdom. Skulle det alltså vara så att du har dålig cirkulation, tänk på att inte bära för varma eller för kalla kläder beroende på väder, så att du inte riskerar att få sämre cirkulation tack vare detta.

Dålig blodcirkulation kan även inträffa när ett område av kroppen förlorar sin normala känsel. Du kan ofta känna av detta om du sitter på ett och samma sätt en längre tid, då kroppsdelar kan domna av. Har man dålig blodcirkulation så kan detta uppstå rätt ofta.

Vanligtvis är problem med cirkulationen kortlivad och kan inträffa när en nerv skadats. Det är alltså i många fall inte akut brådskande om du skulle ha dålig blodcirkulation, men det är alltid viktigt och smart att du tar kontakt med närmaste läkarmottagning om du känner att du har dålig cirkulation, så att du inte går runt och får problem tack vare detta. Läs mer om dålig blodcirkulation och varför blodcirkulation är viktigt här.

Vart kan dålig blodcirkulation uppstå?

Problem med cirkulation kan uppstå var som helst på kroppen men det är vanligast i armar, händer, ben och fötter. Dessa problem kan också åtföljas av stickningar och domningar samt smärta. Domningar i armar och ben kan även uppstå om man står, sitter eller ligger ner under en lång tid och det är därför viktigt att hålla igång kroppen och få igång din cirkulation för ökat välmående.

Problem med din cirkulation kan bero på sjukdom, ålder eller sängbundenhet under en längre tid eller om det finns tryck på en nerv. Till exempel kan även vissa ryggskador orsaka problem med cirkulation i ben eller fötter och nackskador kan orsaka problem i armar och händer.

Ibland kan armar eller ben kännas stela vid beröring. Det kan också kännas som att det delar av kroppen sovit och det tar lång tid innan de specifika delarna kommer igång när du rör dig. Denna känsla av dålig cirkulation kan vara liten eller omfatta många delar av kroppen såsom hela armen, en del av din fot eller hela benet.

Trombos och blodproppar

Ett av de mer extrema cirkulationsproblemen kallas trombos. Brist på rörelse i vissa områden av kroppen kan leda till att blodproppar uppstår som kan bli allvarliga. Blodproppar är också kända under namnet trombos som kommer från det grekiska ordet "Thrombos" vilket betyder propp. Motion hjälper till att öka blodflödet och snabbar upp din cirkulation. Om du sitter ned ett ben böjt under långa tidsperioder ökar risken för blodpropp.

Till exempel, när du reser i flygplan under flera timmar är det lämpligt att dricka mycket vatten, ha löst sittande kläder och gå upp för att röra på dig regelbundet. Gör regelbundna övningar för att röra dina ben och fötter med syftet att blodcirkulationen under flygningen. Du kan även röra fötterna när du sitter på din plats samt eller böja dina fötter även när du sitter ner för att öka din cirkulation.

Skulle det vara så att du sitter stilla en längre tid, se alltså till att göra övningar där du både stretchar och rör på dig titt som tätt. Detta ökar blodcirkulationen i dina kroppsdelar och därmed minskar det också din risk att utveckla en propp. Idag finns det en rad olika stretchövningar som du kan göra när du suttit stilla en längre tid, många är också väldigt smidiga och enkla att lära sig. Detta betyder självklart inte att du kommer få en blodpropp av att sitta stilla på kontoret för länge, men det underlättar för blodets omlopp att stretcha och röra på benen lite då och då.

Är det så att du tidigare haft problem med proppar, då finns det speciellt utformade strumpor som du kan köpa som du har på dig under flygresan. Ta kontakt med din närmaste läkare för att hitta en lösning som passar dig bäst.

Regelbunden fysisk aktivitet

Det finns flera enkla sätt att förbättra cirkulationen. Motion ökar hastigheten på hur syra bildas i cellerna samtidigt som det hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter. Motion ökar kroppens funktion hos musklerna i kroppen och detta inkluderar även hjärtmuskeln.

Genom att ligga ner, sitta ner eller stå i en position under längre tidsperioder bidrar till att din cirkulation i fötter och händer försämras. Det är därför viktigt med regelbunden fysisk aktivitet samt äta livsmedel som ökar ditt välmående samt öka kroppens cirkulation.

Undvik att bära åtsittande kläder

Försök att inte bära åtsittande tighta kläder hela dagen. Detta beror på att tighta kläder tenderar att minska blodflödet. Trånga skor kan också begränsa blodflödet. Det är bäst att undvika att bära tighta åtsittande kläder under långa tidsperioder då detta kan minska din cirkulation. Snäva jeans och skor kan minska blodflödet till ben och fötter samt bromsa blodflödet till viktiga organ i bäckenregionen.

Skulle det vara så att du ändå behöver ha på dig något åtsittande, se till att ta med ett par extra skor eller något du kan byta om till, så att du inte har på dig samma åtsittande plagg under en längre tidsperiod. Idag finns det som tur många olika klädesplagg som ändå kan se professionella ut trots att de inte är åtsittande.

Undvik eller sluta röka

Undvik eller sluta röka

Inandning av giftiga kemikalier och rök minskar din cirkulation till hjärta och hjärna och detta kan förgifta kroppen med skadliga fria radikaler och andra farliga ämnen. Röker du i nuläget, försök att sluta röka. Skulle det vara svårt att göra helt själv så finns det massor med hjälp du kan få.

Förutom att ta kontakt med din närmaste läkare, så kan du också använda dig av smarta appar och andra hjälpmedel som kommer följa med dig på din resa utan nikotin eller tobak. Det finns alltid hjälp att ta, det enda du behöver göra är att be om den.

Att röka försämrar inte bara din blodcirkulation, det finns många andra hälsorisker med att röka eller att få i sig nikotin. Vill du må så bra som möjligt, oavsett om du har dålig blodcirkulation eller inte, så bör du ge upp cigaretterna eller snuset helt och hållet. Förutom cigaretter och snus, så är alkohol också en bidragande orsak till dålig blodcirkulation, så håll koll på mängden alkohol du intar också.

Använd en cirkulationstränare

En cirkulationstränare är en effektiv maskin för hemmabruk som genom elektriska impulser ökar din cirkulation genom fötterna och får igång blodcirkulationen i resten av din kropp. Circulation Machine är ett effektivt och enkelt sätt att öka ditt välmående och då igång kroppen.

Andra intressanta artiklar