Så undviker du dålig blod cirkulation

Vår kropp innehåller över 60 st ben från midjan ner till tårna. Den genomsnittliga personen går ungefär 9 000 steg per dag och nästan fyra gånger runt jorden under en livstid. Det är därför viktigt att ta hand om dina ben och hålla i gång blodcirkulationen med motion, kost eller cirkulationstränare under hela livet.

Vad är blodcirkulation?

kvinna gör yoga med hjul

Cirkulation används för att beskriva hur blodet rör sig runt i kroppen. Detta blodflöde sker i ett nätverk som kallas blodkärl. Cirkulationen kan ökas på en mängd olika sätt, vi redogör för de vanligaste nedan.

Det är ett hårt arbete att cirkulera blod till fötter och ben eftersom blodet måste skjutas uppåt på tillbakavägen. Cirkulationen behöver därför hjälp från muskler som omger ådrorna. Det finns ett flertal orsaker och behandling för trötta och värkande ben. När vi promenerar - till exempel - så hjälper våra muskler i fötter och ben till med att pumpa blodet uppåt på samma sätt som du skulle pressa vätska längs ett rör. Dålig blodcirkulation kan leda till bland annat:

 • Trötthetskänsla och mindre energi
 • Längre läktid för sår
 • Du känner dig kall, stel eller känner stickningar i händerna
 • Kramper, ömmande eller "tunga" ben
 • Svullna vrister
 • Stickningar i fötterna

Alla dessa problem kan ofta behandlas enkelt med hälsosam kost, motion eller med hjälp av en cirkulationstränare.

Cirkulationen kan försämras när vi blir äldre men cirkulationsproblem kan drabba vem som helst som inte är så aktiva som de skulle kunna vara oavsett ålder. Vissa medicinska tillstånd, såsom diabetes och högt blodtryck, kan också påverka cirkulationen och förbättras till exempel med en cirkulationstränare. Vi kan även förbättra vår cirkulation genom att motionera mer och äta en varierad och hälsosam kost.

Varför är blodcirkulationen viktig?

varfor ar blodcirkulationen viktig

En genomsnittlig vuxen har cirka 8 - 10 liter blod i kroppen. Blod är mycket viktigt eftersom det levererar näring genom kroppen. Till exempel omvandlar blodet syre från luften vi andas och transporterar syret vidare till våra lungor och resten av vår kropp. Blod transporterar också avfall som kroppen vill bli av med. Blodet transporterar avfallen till områden i kroppen där det kan brytas ned och avlägsnas.

Cirkulation i benen - en tung uppgift

Att transportera blod till hjärtat från fötterna är som sagt ett hårt arbete för vår kropp. Det beror på att blodet måste skjutas uppåt. Cirkulationen kan ökas med en mängd olika sätt som till exempel med en cirkulationstränare.

Ju bättre våra muskler fungerar - det vill säga, ju mer vi rör på oss - desto lättare är det att driva blodet tillbaka till hjärtat. Detta är avgörande för att hjälpa till att upprätthålla en god blodcirkulation. För att komma i form ytterligare kan du prova fitnessprodukter, såsom några av våra muskelstimulatorer som kan hjälpa dig att forma din kropp.

Dålig blodcirkulation

varfor ar blodcirkulationen viktig

Sämre cirkulation innebär att syre som transporteras i blodet inte kan transporteras till alla delar av kroppen så bra som det normalt skulle kunna. Symtom som kalla händer och fötter är därför vanliga hos personer med sämre cirkulation.

Eftersom att cirkulationstränare använder elektriska impulser kan du känna fördelarna direkt. Vi rekommenderar att du använder en cirkulationstränare, som till exempel denna circulator, upp till fyra veckor för att se full effekt. Circulatorn hjälper till att öka blodcirkulationen och kan vara en effektiv lösning till dig som har problem med din blodcirkulation och värk.

Effekter av dålig blodcirkulation

Med tiden kan minskat blodflöde orsaka domningar, stickningar, nervskador och så småningom till och med vävnadsskada. Om dessa symtom lämnas obehandlade, minskar blodflödet och plack bildas i din halspulsåder vilket kan resultera till en stroke. Om plack byggs upp i artärerna i ditt hjärta så riskerar du att få en hjärtattack.

Blodproppar

Blodproppar kan delvis eller helt blockera din blodcirkulation. De kan utvecklas nästan vart som helst i kroppen men en blodpropp som utvecklas i dina armar eller ben kan leda till cirkulationsproblem. Blodproppar kan utvecklas av en mängd olika skäl och de kan vara farliga. Om en blodpropp i benet bryts kan den passera genom andra delar av kroppen, inklusive ditt hjärta eller lungor. När detta händer kan resultaten vara allvarliga och dödliga. Om detta upptäcks innan de orsakar ett problem kan en blodpropp ofta behandlas. Du kan minska och reducera problem med dålig cirkulation med en cirkulationstränare.

Åderbråck

Åderbråck är förstorade vener som orsakas av svaga eller defekta venklaffar. Åderbråck visas som knotiga och svullnader på huden och de uppstår oftast på baksidan av benen. De skadade venerna kan inte transportera blod lika effektivt som resterande vener och därför blir dålig blodcirkulation ett problem.

Dina gener avgör till stor del om du kommer att utveckla åderbråck. Om en släkting har åderbråck eller problem med dålig blodcirkulation är risken högre att du drabbas. Kvinnor är också mer benägna att utveckla dem liksom människor som är överviktiga eller feta.

Diabetes

Du kanske tror diabetes endast påverkar ditt blodsocker men det kan orsaka problem i många olika delar av kroppen. Dålig cirkulation orsakad av diabetes kan orsaka benet kramper, liksom smärta och kramp i vaderna, lår eller skinkor. Personer med avancerad diabetes kan ha svårt att upptäcka tecken på dålig blodcirkulation eftersom diabetes kan orsaka minskad känsla i dina armar och ben.

Diabetes kan orsaka hjärt- och blodkärlsproblem och personer med diabetes löper en ökad risk för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

Fetma

Att bära runt extrakilon är ofta en stor börda för din kropp. Dessutom om du är överviktig, sittande eller stående i timmar kan det leda till ytterligare cirkulationsproblem. Övervikt och fetma är också en vanlig orsak till ökad risk för många av de andra orsakerna till dålig cirkulation, inklusive åderbråck och blodkärlsproblem.

Vad du bör äta

En viktig faktor till funktionen av god blodcirkulation är vad du äter. Mat är otroligt viktigt för vårt välmående och det påverkar alla delar av din kropp och sinne. Det är därför viktigt att kolla över dina matvanor om du vill förbättra blodcirkulationen. Här kommer en lista på vad du bör kan äta för att hjälpa blodcirkulationen

 • Citrusfrukter
 • Nypon
 • Paprika
 • Grönkål
 • Lök och vitlök
 • Spenat
 • Mörk choklad
 • Broccoli
 • Cayennepeppar

Alla dessa livsmedel är enkla att få in i din vardagliga matrutin: addera färskpressad apelsinjuice till frukosten, pressa citron i ditt vatten, ha spenat i lunchsalladen och laga din middag med massvis av vitlök.

Livsstil och blodcirkulation

Ofta kan ens blodcirkulation påverkas negativt på grund av ens livsstil. Här är några saker att tänka på att göra och inte göra när du ser över din livsstil och vad som kan påverka blodcirkulationen:

 • Undvik att vaxa dig
 • Sluta röka
 • Ät mindre salt
 • Motionera
 • Ät en hälsosam och varierad kost

Sök hjälp

Diskutera symtom på dålig blodcirkulation och hur du ökar den med din läkare. Om du upplever obehagliga symptom kan de vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd. Blodproppar som flyttar in i dina lungor kan vara livshotande. Andra obehandlade symtom och tilltånd kan leda till allvarliga komplikationer. Du kan få hjälp med att använda en cirkulationstränare, receptbelagd medicin eller leva ett mer aktivt liv med regelbunden motion och en hälsosam kost.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med