GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

Behandlingar för trötta och värkande ben

Har du ofta ont i benen? Dålig blodcirkulation kan lindras eller stoppas med en hälsosam kost, cirkulationstränare, massage eller stödstrumpor. Alla dessa alternativ är beskrivna i denna artikel.

Långa perioder av inaktivitet, till exempel när du står eller sitter i samma ställning, leder till att benmusklerna inte kan arbeta tillräckligt hårt för att tvinga blodet uppåt. Efter detta samlas blod i benens vener och detta kan försämra blodcirkulationen. Detta kan orsaka spänningar i benen vilket resulterar i trötthet och värk. Om detta tillstånd får fortsätta under längre tider kommer venerna i benen sluta fungera korrekt. Detta kan leda till svullna vrister, åderbråck och du får ont i benmuskler. Detta tillstånd kan behandlas med metoder såsom ökad motion och fitness, kostförändringar, kirurgi eller cirkulationstränare.

Att stå eller sitta stilla under långa perioder kan orsaka problem med cirkulationen i benen och orsakas av bland annat:

 • Graviditet, överviktig eller åtsittande kläder
 • Om du korsar benen kan blodflödet i benen begränsas
 • Stark värme, fukt eller alkoholkonsumtion kan hindra att blod transporteras till venerna
 • Höga klackar eller skor med stela sulor kan hindra att blodomloppet i benet fungerar korrekt
 • Rökning av cigaretter och andra former av tobak kan leda till hög kolesterolnivå eller högt blodtryck som skadar venerna
 • Att ha föräldrar eller nära släktingar som har ont i benen kan öka chanserna att drabbas

Huvudorsaker till trötta ben

Det finns tre huvudorsaker till trötta och värkande ben och de är livsstil, psykiska problem och medicinska tillstånd. Livsstilsfaktorer som till exempel överansträngning, stress, dålig kost, felaktiga skor och fet mat kan leda till värk i benen som kan orsaka problem med blodcirkulationen i benen. Depression, stress eller sorg kan göra kroppen trött vilket även medicinska tillstånd som hjärtsjukdom och leversvikt kan leda till och här kan en cirkulationstränare få igång cirkulationen.

Trötta värkande ben kan oftast behandlas hemma utan vård av en läkare med till exempel en cirkulationstränare. Ben som förblir trötta även efter att de behandlats hemma eller utvecklar smärta eller dysfunktion bör undersökas av läkare som ofta kan rekommendera ytterligare behandlingar, cirkulationstränare eller mediciner. För att själv förbättra din blodcirkulation rekommenderar vi följande åtgärder:

Hälsosam kost

orsaker och behandlingar for trotta och varkande ben

Att äta en kost med lågt natrium kan minska svullnad i ben och fötter. Natrium reglerar vätskebalansen i kroppen liksom blodvolym och blodtryck. Näringsrik mat ger betydligt mer användbar energi till kroppen än snabbmat. Överanvändning av koffein, alkohol, skräpmat och rökning kan leda till trötthet. En hälsosam kost kan också förhindra fetma och övervikt kan vara mycket slitsamt på benen. Kombinerat med motion och en hälsosam kost kan en cirkulationstränare ofta vara lösningen för att helt bli av med värkande ben och dålig blodcirkulation.

Ökad Motion

Trötta ben och ont i benmuskler är ofta orsakade av dålig blodcirkulation. Blodomloppet transporterar syre till musklerna i benen och som transporterar bort gifter och överflödig vätska. Problem med blodcirkulationen stör denna process och ökad motion hjälper till att förbättra din cirkulation. Det är inte alltid nödvändigt att använda en Cirkulationstränare utan du bör först kontrollera att du motionerar och äter hälsosamt.

Varmt bad och massage

Ett varmt bad kan göra att du slappnar av i dina spända eller överarbetad benmuskler. Badsalter finns tillgängliga för att hjälpa till att återuppliva benen. Massage av en certifierad terapeut kan även lindra trötta ben genom att stimulera blodcirkulationen och öka ditt välmående.

Stödstrumpor

Graviditet kan förvärra dålig blodcirkulation då kroppen kämpa hårt för att transportera blod upp genom benen. Om trötta ben orsakas av cirkulationsproblem kan stödstrumpor hjälpa. Dessa strumpor hindrar blodet från att samlas i fötterna.

Kirurgi

Trötta ben som orsakats av ett medicinskt tillstånd kan återfå energi genom kirurgiska ingrepp. Kirurgi är tillgänglig för vissa orsaker till trötta ben. Vill du undvika operationer rekommenderar vi att du provar en cirkulationstränare som är enkelt, smärtfritt och ofta en bra lösning på problem med cirkulationen.

Cirkulationstränare

Cirkulationsmaskiner med elektrisk muskelstimulering har använts av sjukhus och vårdpersonal i över 50 år. WeightWorld Circulation Massager har utformats särskilt för att skicka små elektriska impulser genom fotsulorna. Detta medför att vadmusklerna dras ihop och hjälpa blodomloppet tillbaka upp genom venerna i benen. En cirkulationstränare är mycket enkel att använda. Placera helt enkelt dina bara fötter på din cirkulationstränare, välj intensitet och maskinen räknar automatiskt ned från 30 minuter. Vi rekommenderar att du använder WeightWorld Circulation Massager minst en gång om dagen och så fort du slutar använda enheten kommer du sluta känna fördelar.

För normal värk och en viss stramhet, kan enkel stretch och specifika övningar hjälpa dig att lindra dina problem.

Här är ytterligare sätt du kan hjälpa till att lindra benvärk och smärtor:

 1. Mindre övningar i din vardag

  Här handlar det om att utföra övningar med lägre intensitet, mindre volym (reps, set) och med den/det rörelserna som gör att du har ont. Om du oftast går kraftfullt, sakta ner din takt och skära ner på avståndet. Om din ömhet är på grund av att du lyfter vikter, skär ner på vikt, eller lyft utan vikter, och kör på färre set och repetitioner.

  Dessutom bör du förlänga din uppvärmning, eftersom muskler inte bara gör ont, utan är stela.

  På detta sätt, kan du vara säker på att du driver blod (och dess komplement, syre) i musklerna för att påskynda läkning, samtidigt som du hjälper lymfsystemet att ta bort den "skadade" vävnad och toxiner.

  Dela upp din träning under hela dagen. För att stärka ben och lätthet i knät, försök köra knäböj under dagen. Nyligen genomförda studier visar att utföra knäböj kan vara fördelaktigt att knäna när den görs i små steg under dagen, men inte när set görs efter varandra.

  Till exempel, i stället för att utföra ett set med 15 repetitioner följt av en andra uppsättning, gör en uppsättning och sedan ytterligare fyra timmar senare och så vidare under dagen för att avvärja smärta utan att sätta för hög press på knäleden.

  Sekventiella set kan leda till en uppdelning av knä brosket. Varje set orsakar ytterligare uppdelning. Men detta händer inte om du låter dig själv vila mellan gångerna.

 2. Gör tai chi eller yoga.

  Ett antal studier visar fördelarna av tai chi på smärtlindring, även när smärtan härrör från fibromyalgi, artros och smärta i korsryggen.

  Denna milda kampsport innehåller många rörelsemönster och förmåner för personer med smärta i benet och trötthet. Det rekommenderas även mjuka stilar av yoga. Kvalificerad tai chi instruktörer kan hittas på nätet på för ordentligt vägledning. Tala alltid om för din tai chi eller yogainstruktör om din smärta, och be om specifika rörelser om så behövs.

 3. Stretchning

  Stretchning i sig ger bättre rörlighet efter träning och enkel att ta sig ann. Och de kan dessutom hjälpa dig att må bättre. Att sträcka på kroppen efter specifika gemensamma ömmande muskler är bra. Här är ett exempel:

  Hamstring stretch (baksidan av lår):

  • Sätt dig på marken och böj ena benet, vila foten av det böjda benet på insidan av motsatt utsträckta benet.
  • Böj vid midjan och stretcha framåt, och nå tårna på det utsträckta benet. Håll i 20 till 30 sekunder och upprepa på andra benet

  Enkla övningar där du sträcker på kroppen kan enkelt gå att få in i vardagen. Försök att sträcka på dig ordentligt på morgonen när du vaknar och på kvällen innan du går och lägger dig. Något så enkelt som att stå rakt och sträcka ner händerna för att försöka röra tårna är ett bra sätt att börja!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med