Vad kan påverka blodcirkulationen?

När vi blir äldre är vi ofta mindre aktiva än vi brukade vara. Detta i kombination med det allmänna slitaget på vår kropp när vi blir äldre kan göra att cirkulationen arbetar mindre effektivt än det en gång gjorde. Det är emellertid inte bara en stigande ålder som kan leda till sämre cirkulation i fötter och ben.

Blodcirkulation

Ditt hjärta är ett fantastiskt organ. Det pumpar kontinuerligt syre och näringsrikt blod i hela kroppen för att vi ska kunna leva. Hjärtat expanderar och kontrakterar 100.000 gånger per dag, pumpar fem eller sex kvartar blod per minut, eller cirka 2000 liter per dag.

När hjärtat slår, pumpar det blod genom ett blodkärlens cirkulationssystem. Blodkärlen är elastiska, muskulösa rör som bär blod i alla delar av kroppen.

Blodet transporterar färskt syre från lungorna och näringsämnen till kroppens vävnader, tar det också kroppens avfallsprodukter, inklusive koldioxid, bort från vävnaderna. Detta är en viktig del av kroppens cellandning. Om cirkulationen är långsam eller oregelbunden kan det ge upphov till skador på cellerna eftersom att cellerna inte kommer bli tillgodosedda med tillräckligt med energi som kommer via blodet. Därför så mår vi mycket bättre om vi har en god blodcirkulation.

Cirkulationsproblem kan drabba vem som helst som inte är så aktiva som de skulle kunna vara oavsett ålder och behandlas med till exempel en cirkulationstränare. Dessutom kan vissa medicinska tillstånd orsaka eller spela en roll för blodcirkulationen. De flesta problem med cirkulationen kan minskas eller avhjälpas med ändringar i kost, ökad motion, kirurgi eller med en cirkulationstränare för minskad värk som du kan använda i ditt egen hem.

När blodet pumpas runt i kroppen ger det energi till resten av kroppen. Eftersom hjärtat är i en högre position i kroppen än benen får kroppen kämpa mot tyngdkraften för att nå hjärtat. Denna sammandragning fungerar som en pump som klämmer åt venerna och pressar blodet uppåt, vilket är samma metod som en cirkulationstränare använder sig av genom små elektriska impulser.

Vad kan påverka vår cirkulation?

Rökning

Det kommer förmodligen inte som någon överraskning att rökning är dåligt för cirkulationen med tanke på dess skadliga effekter på andra delar av kroppen. Rökning och alkohol har ofta en skadlig inverkan på cirkulationen på många sätt, bland annat:

  • Ökar trycket på blodet när det pumpas genom kroppen och kan höja blodtrycket
  • Gör att hjärtat slå snabbare vilket ökar belastningen på hjärtat
  • Stoppar igen blodkärl i huden så att blodet kan inte passera
  • Orsakar att mindre syre transporteras i blodet än normalt
  • Gör blodet mer trögflytande
  • Skadar slemhinnan i artärerna
  • Minska blodflödet till fingrar och tår

Alkohol

Effekterna av alkohol på cirkulationen är mindre tydliga än för rökning: I måttliga mängder kan alkohol orsaka blodkärlen att bli bredare vilket förbättrar cirkulationen genom att blodet flyter lättare. Effekterna av alkohol variera inom vida gränser men beror på en persons kön, allmänna hälsotillstånd och kroppstyp. Överdrivet intag av alkohol kan resultera i problem med cirkulationen och ge långvariga problem. Dessa effekter kan lindras genom att sluta röka och dricka stora mängder samt använda en cirkulationstränare.

Ålder

Det är vanligt att ens cirkulation påverkas av åldern och blir sämre ju äldre man blir. Det är tyvärr något som är svårt att sätta stopp för, då åldern inte är något man kan “lägga på hyllan” direkt. Det finns dock sätt att hjälpa sin cirkulation prestera efter bästa förmåga även om den försämrats på grund av en anledning man inte kan påverka.

Tecken på dålig blodcirkulation

Svullna ben

Om du har dålig blodcirkulation kan detta leda till att du får svullna ben. Detta är på grund av att kroppen försöker hålla kvar vätska för att den märker att det inte finns tillräckligt med blod i kroppens omlopp.

Kalla händer och fötter

När man har en normal cirkulation regleras kroppens temperatur automatiskt. Om du istället har dålig blodcirkulation så kan det leda till att både fötter och händer blir mycket kallare är resterande kropp. Detta är ett vanligt tecken på att man lider av dålig cirkulation.

Ständig trötthet

Att konstant känna sig trött och utmattad trots att man sover ordentligt kan bero på grund av att blodflödet inte är normalt. Detta beror på att hela kroppen inte får nog med syre och näringsämnen och de delar som inte får det blir därför trötta enklare. Musklerna klarar därför inte av lika mycket och som exempel kan man känna sig trött och öm i benen av något så enkelt som att gå upp för trapporna.

Stickningar i bland annat fötter och händer

Känslan av att ens händer “somnar” har nog alla varit med om. Det känns som små stickande nålar och handen domnar av. Om detta händer ofta i händer, fötter och tår kan det vara på grund av att man har dåligt blodomlopp i kroppen.

Hur kan vi förbättra vår cirkulation?

vad kan paverka blodcirkulationen

Om du har symtom på sämre cirkulation såsom smärta i benen eller kalla händer och fötter är det första du ska göra besöka dig läkare för en kontroll. Du kan även prova använda fitness och träningsredskap för att öka din motivation och komma i form.

Om inga medicinska problem hittas, kan du försöka äta mer hälsosam kost, motionera mer, använda en cirkulationstränare och det finns även några enkla åtgärder du kan vidta för att förbättra cirkulationen.

Övervikt är ofta kopplad till artros, vilket innebär förlust av brosk i lederna, detta drabbar vanligen drabbar knän och höfter. Övervikt kan även leda till åderbråck och ungefär en av tre kvinnor lider av åderbråck. Åderbråck är inte livshotande men de ser inte bra ut och det kan också vara smärtsamt. Övervikt kan förvärra cirkulationen. Graviditet kan också påverka cirkulationen då den hormonella påverkan påverkar venerna. Åderbråck som uppstår under graviditeten förbättras vanligtvis efter att barnet är fött. För att behandla åderbråck kan man bära elastiska stödstrumpor, utföra kirurgi, injektionsbehandling, använda en cirkulationstränare eller gör en laserbehandling.

Frisk blodcirkulation är ett absolut måste för friska vävnader. Stark och stabilt blodflöde gör det möjligt att tillföra näringsämnen till kroppen. Det finns många anledningar till varför blodcirkulationen är viktig. Om du har problem med blodcirkulationen kan en cirkulationstränare hjälpa dig att få ordning på dina ben, minska smärta och öka dina energinivåer.

Att vara aktiv och minimera intaget av kolhydrater är utan tvekan de viktigaste förutsättningarna för en sund blodcirkulation. Utöver att vidta dessa åtgärder är ett enkelt och kraftfullt sätt att öka blodcirkulationen i benen att massera benen och fötterna mjukt eller ta hjälp av en cirkulationstränare för att göra detta.

När du sitter ner försök att ha benen upphöjda. Ett bra tips är att ha en stol framför där du sitter och lägga upp benen på den. Det gör att det blir lättare för blodet att ta sig runt och det kan hjälpa mot till exempel svullna ben och fötter.

Var kan jag köpa en cirkulationstränare?

Vår cirkulationstränare Circulator är en effektiv cirkulationstränare som hjälper till att öka cirkulationen effektivt. Här på WeightWorld kan du köpa din egen cirkulationstränare direkt vilken vi är mycket stolta över då produkten tidigare bara kunnat hittas på sjukhus. Om du har några frågor om Cirkulator, våra andra produkter eller vår service, är du välkommen att kontakta vår kundtjänst antingen via chatt, e-post eller telefon.

Andra intressanta artiklar

Dela med