5 livsmedel som boostar ditt minne

När de kommer till minnet spelar vår hjärnhälsa en avgörande roll. Det finns flera faktorer, såsom stress, humör och sjukdomar, som kan påverka vårt mentala välmående och vår hjärnas fysiska hälsa, men även maten som vi äter påverkar mycket. Men vilken är den bästa maten för vårt minne? Kort sagt kan man säga att den bästa minnesboostande maten är den som är rik på antioxidanter, B-vitaminer och omega fettsyror. För att hjälpa dig hitta rätt har vi skapat en lista med de 5 bästa livsmedlen som kan förbättra ditt minne och fokus och som är lätta att lägga till till sin dagliga kost.

 1. 5 livsmedel för minnet

  Kaffe

  Många dricker kaffe för att piggna till på morgonen, och det finns en anledning till att det är så energigivande. Kaffe innehåller koffein som är en naturlig stimulant som boostar ditt fokus och gör dig mer alert och på bättre humör. De innehåller också små doser av antioxidanter som kan hjälpa dig att skydda dina hjärnceller från oxidativ stress. Och på så sätt kan de stärka dina mentala förmågor och hjälper dig med koncentrationen. Du kan också prova skinny coffee om du vill ha ett mer hälsosamt sätt att få i dig koffein på morgonen.

 2. 5 livsmedel för minnet

  Omega 3 fettsyror

  Omega 3 är ansett som ett av de bästa näringsämnena för minner. Omega 3 är en hälsosam och fördelaktig fettsyra som hjärncellerna består av och det hjälper dig med ditt minne och fokus. Du kan få i dig detta hälsosamma fett från fet fisk, till exempel lax eller öring, men också från fiskoljetillskott som innehåller torsklever- eller krillolja. Du kan också hitta andra omega 3 tillskott, så som hampaolja eller algolja om du inte tycker om fisk.

 3. 5 livsmedel för minnet

  Mörka bladgrönsaker

  Det är välkänt att mörka bladgrönsaker, såsom ruccola, spenat, grönkål och sallat, är superbra för din allmänna hälsa. Men visste du att de också är bra för din hjärna? Det är för att mörkgröna grönsaker är rika på nyttiga antioxidanter som kan skydda hjärnceller och de innehåller också karotenoider som kan boosta din hjärnkraft, samt B-vitaminer och folsyra som ger bättre fokus och klartänkthet. Det är med andra ord toppen för din mentala funktion och ditt minne.

 4. 5 livsmedel för minnet

  Gurkmeja

  Denna starkt orange-gula krydda är populär i kryddiga maträtter från hela världen och det är en av de bästa kryddorna för att förbättra ditt minne och fokus. Det aktiva ämnet i gurkmeja heter kurcumin och är en kraftfull antioxidant som skyddar hjärnan och sägs ha antiinflammatoriska egenskaper. Det är till och med känt för att kunna ta sig igenom barriären mellan blodet och hjärnan för att gå direkt ut i hjärncellerna. Och därför sägs gurkmeja hjälpa minnet, humöret och hjärncellernas tillväxt.

 5. 5 livsmedel för minnet

  Linfrön

  Detta nötiga, lilla bruna frö är perfekt för din hjärna. De kanske ser små och obetydliga ut men faktum är att de har ett stort näringsinnehåll. Linfrön är rika på B-vitaminer som bidrar till att skydda cellerna från oxidativ stress och minskar trötthet och utmattning. De innehåller också magnesium för psykologiska funktioner samt omega 3 och fibrer, De äts bäst ihop med andra livsmedel, såsom yoghurt, sallader eller gröt, eller som koncentrerad linfröolja.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med