WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Hur kan celluliter påverka din hälsa?

Celluliter är ett tillstånd som uppstår där huden drabbats av områden med underliggande fettdepåer, detta leder till ett en ojämnt, knölig utseende. Det är mest märkbart på skinkorna och låren och inträffar oftast efter puberteten.

Hur kan celluliter påverka din hälsa?

Detta tillstånd är också känd som adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis och gynoid lipodystrofi inom det medicinska termer och som apelsinskal, kesohud, hagelskador, och madrassfenomen i vardagligt språk. Dermatologer säga att det drabbar upp till 90 % av kvinnorna någon gång i sitt liv och det är ofta klassificeras med hjälp av tre nivåer:

Nivå 1

Denna nivå har inga kliniska symptom, men en mikroskopisk undersökning av området känner underliggande anatomiska förändringar i huden.

Nivå 2

Huden blir blek, orsakar lägre kroppstemperatur, har minskad elasticitet, utövar anatomiska förändringar och kan upptäckas av mikroskopiska undersökningar.

Nivå 3

Tillståndet syns nu synligt som en ojämnt, knölig och grövre yta på huden, detta kan liknas vid ett apelsinskal.

Orsaker

Detta symptom kan uppstå på grund av flera olika anledningar och det finns flera teorier som har lagts fram som förklaringar på varför dessa gropar i huden uppstår. Celluliter drabbar de flesta någon gång i livet, oavsett kroppsform. Det är som sagt vanligare att kvinnor drabbas av det, men även män kan få celluliter. Några av de möjliga orsakerna inkluderar:

Hormonella faktorer - hormoner spelar troligen en viktig roll för utvecklingen av celluliter. Många tror östrogen, noradrenalin, sköldkörtelhormoner och prolaktin orsakar en del av produktionsprocessen. När män drabbas av celluliter är det oftast på grund av hormonella faktorer som dessa.

Kläder - underkläder med snäva elastiska band över rumpan begränsar blodflödet och kan bidra till bildandet av celluliter. Blodcirkulationen är otroligt viktig för kroppen och även när det kommer till att bekämpa och motverka uppkomsten av celluliter.

Genetik - vissa gener krävs för cellulitutveckling. Gener kan öka uppkomsten av de symptom som förknippas med celluliter, såsom kön, ras, långsam ämnesomsättning, fördelning av fett precis under huden, och kroppsvikt. Fast än andra faktorer kan spela roll på om man får celluliter så ligger genetik ofta i bakgrunden. Vissa människor har helt enkelt lättare för att få celluliter än andra.

Diet - folk som äter för mycket fett, kolhydrater, salt och för lite fibrer har sannolikt större mängd problem med apelsinhud än de som äter en välbalanserad kost. Man kan drabbas av celluliter vilken vikt man än har, men en ohälsosam kost kan leda till att de uppstår lättare. Övervikt leder ofta till att celluliterna syns mer än de annars gjort.

Livsstilsfaktorer - tillståndet är ofta vanligare hos rökare, de som inte tränar, och de som sitter eller står i en position under långa tidsperioder. En hälsosam livsstil är viktigt både för yttre och inre faktorer när det kommer till ens välmående. En hälsosam och sund kost, motion och att säga nej till ohälsosamma vanor som till exempel rökning är viktigt för alla.

Behandlingar och borttagning

Det finns flera behandlingar som har visat sig effektiva för att bli av med celluliter eller minska dem.

Några kända behandlingsmetoder inkluderar:

 • Terapeutisk massage - Detta kan öka cirkulationen i kroppen vilket kan leda till att man blir av med celluliter, eller att de inte dyker upp från första början. Det är även fantastiskt skönt, vilket gör det hela ännu bättre. En ordentlig massage kan stimulera det lymfatiska flödet vilket kan hjälpa bli av med celluliter.
 • Cellulitkräm - En cellulitkräm kan vid regelbunden användning göra att dina celluliter minskar. En sådan kräm måste dock användas i kombination med regelbunden motion och bra kost för att den ska ha bästa effekten. Använd en cellulitkräm som innehåller koffein, detta kan hjälpa till att bli av med extra vatten. Pröva även en kaffepeeling.
 • Silk´n Silhouette anti-cellulitmaskin för hemmabruk - Denna anti-cellulitmaskin använder sig utav tre typer av energier för att strama åt huden och minska synliga celluliter. Bi-Polar radiofrekvensenergi formar djupa hudlagren och stramar effektivt åt huden. LED-ljusbaserade energier balanserar och återstället hudens struktur. IR-värmeenergier använder sig utav intensiv värmestrålning för att bli av med synliga celluliter.
 • Värmeterapi - De flesta klinikerna som arbetar för att bli av med celluliter använder sig av olika typer av värmeterapi för att åstadkomma detta. Det kan vara ett effektivt sätt att bli av med celluliter, men kräver oftast upprepad användning och att göra det genom klinik kan kosta en del.

En annan typ av behandlingar består av läkemedel som är tänkta att agera på fettvävnaderna. Det finns ett brett spektrum av farmakologiska medel, inklusive:

 • Metylxantiner (koffein och teobromin)
 • Pentoxifyllin
 • Beta-agonister och adrenalin
 • Alfa-antagonister
 • Aminosyror
 • Ginkgo biloba
 • Indisk kastanj

Det finns även flera naturliga sätt att bli av med celluliter på. Det mesta handlar om hur du tar hand om din kropp, vilket i sin tur påverkar blodcirkulationen och åtstramningen av huden.

 • Motionera regelbundet. Ta en 30-minuters promenad varje dag och försök göra lite enkla övningar under tiden. Lunges under promenaden eller när du kommit hem är enkelt att lära sig utan någon erfarenhet i träning.
 • Ät hälsosamt. Går du upp i vikt blir dina celluliter mer synliga och går du ner i vikt kommer de synas mindre. Det är därför viktigt att äta en hälsosam och välbalanserad kost.
 • Peela huden. En body scrub mot celluliter är bra för hudens generella välmående då den tar bort döda hudceller och ger dig lenare hur. Det hjälper även till att stimulera blodcirkulationen och bryta upp vätska under huden vilket kan leda till ett jämnare utseende på huden.
 • Återfukta huden rejält. Använd en tjock hudkräm eller en naturlig olja som till exempel kokosolja.
 • Ett kosttillskott med 100 & rent kollagen kan hjälpa till att strama åt huden. Ung, elastisk hud är nämligen beroende av kollagen. Med åldern trappas ens kollagen ner automatiskt och det kan därför hjälpa att ta ett tillskott för att hjälpa huden hålla sig ung, elastisk och minska synliga celluliter.

Förebyggande behandlingar

Förebyggande behandlingar

För att undvika att få eller bli av med åkomman så bör du äta hälsosam fettsnål mat såsom frukt, grönsaker och fibrer vilket kan hjälpa dig att undvika att de uppstår. På samma sätt är det rekommenderat att att utöva regelbunden motion och bibehålla en hälsosam vikt samt minska stressnivåerna för att förhindra uppkomsten av detta tillstånd.

Även om celluliter kan drabba alla så är det mycket vanligare hos kvinnor, främst eftersom de är mer benägna att ha vissa typer av fett och bindväv som män inte har. Det är det rekommenderat att bära lösare passande underkläder för att förhindra uppkomsten av celluliter som kan uppstå grund av snäva elastiska underkläder. Vissa människor bär särskilda kläder kallas kompressionsplagg för att minska uppkomsten. Dessa plagg komprimera artärerna och öka blod- och lymfflöde för att visuellt minska celluliter. Celluliter kan även minskas med tekniker såsom fettsugning och bantning. Men att äta en hälsosam, balanserad kost kan vara det bästa sättet att minska fetthalten i celler och minska uppkomsten av celluliter.

Celluliter kan drabba vem som helst, oberoende kroppstyp och vikt. Dock är celluliter synligare om man väger mer då huden dras ut mer då. Det är därför rekommenderat att man motionerar regelbundet för att hålla sig på en hälsosam vikt.

Förebygg celluliter genom att ta hand om huden. Använd en peeling 1-2 gånger i veckan och smörj alltid in kroppen efter att du duschat. Massera din kropp regelbundet. Detta behöver inte betyda att man måste lägga pengar på dyra massager. Det räcker att massera sina egna lår och rumpa i några minuter varje dag för att hålla igång blodcirkulationen.

Andra intressanta artiklar