Hälsofördelar med spirulina

Spirulina är känd under termen superfood tack vare sina hälsofrämjande egenskaper. Denna fantastiska havsalg är rik på klorofyll, och växter samt får sin energi från solen vilket har lett till några fantastiska hälsofördelar.

Vad är spirulina?

Vad är spirulina

Detta är en naturlig "havsalg" (cyanbacteria) som finns i både pulver och kapselform. Denna alg innehåller en otroligt hög halt av protein och är en bra källa till antioxidanter, B-vitaminer och andra näringsämnen. När algen skördas korrekt från rena dammar och vattendrag, är det en av de mest potenta näringskällorna som finns på våran planet. Denna växt består av till stor del av protein och essentiella aminosyror, och är normalt rekommenderat för vegetarianer för sin höga naturliga järn- och proteinhalt. Det är ofta omtalat för sitt höga innehåll av B-12 och är ett utmärkt sätt att tillföra näring, vitaminer och mineraler till kroppen.

Den höga koncentrationen av protein och järn gör tillskottet också idealiskt under graviditeten, efter kirurgi, eller när som helst immunsystemet behöver ett lyft.

Hälsoegenskaper

Spirulina innehåller runt 65% protein och aminosyror vilket inkluderande essentiella fettsyror så som gamma linolensyra (GLA) som har fått en hel del uppmärksamhet för sina antiinflammatoriska egenskaper, särskilt när det tas med Omega-3-tillskott. Tillskottet innehåller alla essentiella aminosyror. GLA är svårt att hitta i en näringskälla och måste normalt tillverkas av kroppen. Det är en av de få livsmedel med ett naturligt GLA-innehåll.

Tillskottet innehåller Omega 3, 6 och 9: or och är särskilt hög i Omega-3 Spirulina ökar immunförsvaret och är extremt högt i klorofyll, vilket bidrar till att avlägsna gifter från blodet och stärka kroppen.

Spirulina har en mycket hög koncentration av järn och är utmärkt under graviditeten och för dem med amnemi (blodbrist) och kommer inte att orsaka förstoppning. Proteinerna och näringsämnen i tillskottet är mycket effektiva och och lätta att införa i din vardag i antingen pulver eller kapselform.

Ett tillskott med rent spirulina så som Super Organic spirulinapulver kan rena kroppen från tungmetaller och bidra till att undanröja dem vilket dessutom kan öka ämnesomsättningen och förbränningen. Algen kan öka fettförbränning under träning.

Detta är en stor källa av andra näringsämnen, så som vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamid), B-6 (pyridoxin), B-9 (folsyra), vitamin C, vitamin D, vitamin A och vitamin E. Det är också en rik källa av kalium, kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, selen, natrium och zink. Det innehåller många pigment som kan stärka kroppens välbefinnande.

Dessa vitaminer och mineraler är bra för kroppen på flera olika sätt. Här är hur några av dem kan främja din hälsa och få dig att må bättre:

C-vitamin - är en nödvändighet för alla människor men inte något kroppen producerar själv. Det är därför viktigt att vi får i oss denna vitamin genom kost. C-vitamin kan stärka ditt immunförsvar och därför hjälpa mot infektioner och förkylningar. Det är därför många äter c-vitamin när de känner att de håller på att bli sjuka, för att det ska bekämpa infektionen.

C-vitamin är även en antioxidant vilket är viktigt då kroppen konstant attackeras av fria radikaler som antioxidanter skyddar mot. Det har även visat sig verka fettförbrännande. Sist men inte minst är C-vitamin nödvändig för kollagenproduktionen vilket håller huden, benen, hår och naglar friska och starka.

D-vitamin - är något man ofta har brist på om man bor i Sverige, i alla fall under vinterhalvåret. Vitaminen bildas nämligen när huden möts av solbestrålning. Som vi alla vet är inte solen något man ser särskilt mycket av under den mörka vintern i Sverige. Det går dock att få i sig D-vitamin genom kost också. Det behövs för cellernas tillväxt, påverkar immunförsvaret och humöret och kan höja sexlusten.

A-Vitamin - är nödvändigt för vår syn. Det är en antioxidant som ser till att synen, huden och slemhinnorna fungerar som de ska. Det bibehåller alltså en fungerande normalitet i kroppen. A-vitamin är populärt inom hudvård då det sägs vara en föryngrande faktor för huden. Den används ofta för att hjälpa mot rynkor, fina linjer, torr och slapp hud. Denna vitamin är även bra för immunsystemet och för att hålla kroppen generellt välmående och frisk.

Vitamin E - är precis som de andra vitaminerna nämnda här en kraftfull antioxidant. Förutom att skydda kroppen mot fria radikaler är den även bra för huden och håret. Vitamin E används ofta inom hudvård för att hjälpa skadad hud då den bidrar med mycket fukt och elasticitet. Det kan även göra så att man får tjockare hår på grund av dess antioxidanta egenskaper. Vitamin E är även känt för att balansera hormonerna och kan därför hjälpa mot PMS.

Tillskottet kan även vara till hjälp för personer med allergier och allergiska reaktioner. Spirulina innehåller även fosfor vilket har visat sig vara bra för att stärka tandhälsan.

Hur tar man Spirulina

Hur tar man Spirulina

Se till att välja en produkt som är ekologisk och 100 % naturlig, då andra varianter som finns på marknaden och online kan vara kontaminerade eller har nitratföreningar som tillsatser. Det finns även liknande tillskott så som Chlorella som har flera likheter men andra fördelar och näringsinnehåll och du kan läsa mer om skillnaderna mellan spirulina och chlorella på vår sida.

Smaken av rent extrakt uppskattas inte av alla och många människor föredrar kosttillskott i kapselform för att få i sig denna alg utan att känna någon smak eller behöva blanda pulvret i drycker. Tillskottet finns även i pulverform vilket är effektivt för dig som inte gillar att ta tabletter.

Många tillsätter 1-3 teskedar av pulvret i en smoothies varje dag för att få i sig maximalt med näring och vitaminer direkt på morgonen. Det är bäst att få i ca 2 teskedar per dag och 2 eller flera matskedar under sjukdom, efter strålningsexponering, eller under graviditeten för att öka immunförsvaret maximalt.

Du kan också blanda pulvret i vatten och dricka direkt, även om många människor har problem med detta på grund av smaken. Därför kan det enkelt blandas i juice eller någon annan dryck för att minska smaken.

Spirulina och träning

Spirulina innehåller ett högt koncentrat av protein vilket kan vara till stor fördel för de som tränar mycket. Folk som tränar mycket behöver ofta mer protein än andra. Protein är väsentligt för alla människor, och att äta mer av det när man tränar betyder inte att man ska bli en body builder som snackar “shakes” och “bars” i omklädningsrummet. Det är viktigt för alla som tränar, varesig det är tunga vikter eller att man går ut och springer.

När man tränar bryter man ned muskelfibrerna och kroppen behöver sedan reparera och bygga ihop dem igen. För att göra detta kräver kroppen protein. Om man tränar ofta sliter man alltså på musklerna mer än någon som inte tränar, och behöver därför mer protein.

Att få i sig rätt mängd protein kan dock vara lite mer komplicerat än man skulle tro. Det finns massvis med kost som är rik på protein men ibland kan det vara svårt att få i sig nog genom endast kost särskilt om man inte äter kött eller andra animalieprodukter. Vegetarianer och veganer behöver oftast tillskott med protein. Spirulina är ett alternativ för både vegetarianer och veganer som behöver extra protein för att hålla igång med träningen. Särskilt spirulina pulver fungerar utmärkt att använda som en typ av proteinpulver innan eller efter träningen.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med