6 starka anledningar till att prova kraften hos guarana

Denna tropiska frukt är hemmahörande i Sydamerika och har fantastiska fördelar för kroppens välmående och skönhet. Den främjar såväl alerthet och vitalitet som viktminskning. Med sina energigivande krafter från koffein har guarana blivit en superpopulär ingrediens i mat, läsk, energi- & sportdrycker och kosttillskott världen över. Läs vidare och lär dig mer om guaranans hälsofördelar, användningsområden och bieffekter.

 1. fordelar med guaranextrakt

  Hjälper till att dämpa aptiten

  Guarana är naturligt rikt på bioaktiva ämnen som tanniner, koffein, katekiner, teobromin, epikatekiner, teofyllin och proantocyanidiner som alla har flera hälsofördelar.

  En studie som kombinerade guarana med extrakt från damiana och yerba mate visade att det kan hjälpa kvinnor genom att dämpa aptit och matsug. Den dämpade aptiten hjälpte kvinnorna att gå ned i vikt (1)

 2. fordelar med guaranextrakt

  Ger en naturlig energiboost

  Guaranaextrakt innehåller flera stimulanter som triggar energiproduktionen i kroppen, vilket i sin tur ger en känsla av ökad alerthet och mental prestationsförmåga (2) Detta är anledningen till att guarana används så ofta i kosttillskott och energi- & sportdrycker.

 3. fordelar med guaranextrakt

  Ansiktsrengöring

  Guaranafrön anses ha kraftfulla antimikrobiella egenskaper och antioxidanter eftersom att de innehåller koffein, pigment, saponiner och kolin. Guaranaextrakt har därför hudvårdande egenskaper och används i rengöringsprodukter, toners, lotioner och krämer.

 4. fordelar med guaranextrakt

  Stärker det mentala välmåendet

  Bortsett från de fördelar vi listat hittills så tros guarana också ha en lugnande effekt på sinnet. Regelbundet intag av guaranaextract kan minska stress och lindra ångest men också förbättra humöret genom att ge en avslappnande känsla av välbehag i ditt dagliga liv.

 5. fordelar med guaranextrakt

  Förbättrar metabolismen

  Fördelarna med guaranan sträcker sig bortom att den ger energi på grund av sitt koffeininnehåll. Bortsett från att den verkar aptitdämpande tros den också kunna boosta metabolismen. Så inte nog med att du äter färre kalorier, du bränner också mer fett (3)

 6. fordelar med guaranextrakt

  Boostar viktminskning

  Guaranans fördelar sträcker sig långt när det kommer till vitalitet och alerthet. Regelbundet intag av guaranaextrakt hjälper ditt nervsystem att aktivera lymfsystemet. Detta triggar en naturlig fettfröbränninsgprocess som frigör lagrat fett in i blodsystemet där det omvandlas till energi som används för att du ska kunna utföra dina dagliga aktiviteter.

Guaranans användingsområden och fördelar

Guaranatillskott finns tillgängliga i olika former, från teer och pulver till tabletter och drycker. Guarana används också i kombination med termogena ingredienser för att boosta energinivåerna säkert och naturligt. Det finns inga definitiva riktlinjer när det kommer till rekommenderad dagsdos men generellt kan man säga att det är bra att inta 60-70 milligram för att optimera fördelarna och minimera risken för bieffekter.

Bieffekter av guaranaextrakt

Det finns inga kända eller rapporterade bieffekter av guaranaextrakt när det används i form av kosttillskott och pulver. Men det rekommenderas att du begränsar ditt intag av guarana till 200 milligram om dagen. För att undvika oönskade bieffekter bör du inte överstiga den dagsdosen. De här produkterna är inte ämnade att användas av gravida eller ammande kvinnor. Och till sist, om du upplever några bieffekter, som till exempel huvudvärk eller hjärtklappning, ska du avbryta användningen och prata med din läkare.

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666312004709?via=ihub
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490614/
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11319627

Rekommenderade Produkter

Dela med