De bästa naturliga Body Scrub för din hudtyp

Precis som hudceller i ansiktet, så släpper äldre hudceller på kroppen regelbundet för att få fram en nyare och friskare hud under. Att välja rätt peeling kommer leda till den bästa strukturen för din hudtyp. Body scrub hjälper inte bara till att ta bort döda hudceller, utan även uttorkning, fina linjer, finnar, ojämn hudton, och rodnad.

en kvinna skrubbar sina fotter med en peeling mot vit bakgrund

Att välja rätt Body Scrub kommer leda till den bästa strukturen för din hudtyp. En alltför fin peeling och du kanske inte får det resultat du suktar efter, en alltför grov och det kan sluta med att din hud blir röd och irriterad. Lyckligtvis finns det gott om icke-slitsamma naturliga Body Scrubs där ute för ansikte och kropp. Och det handlar inte bara om att få bort döda hudceller när det kommer till scrubs. Enligt Kimberly Sampson, facialist och utbildningsdirektör, så hjälper det en rad av funderingar och frågor, bland annat uttorkning, fina linjer, finnar, ojämn hudton, och rodnad. Läs igenom hela listan nedan av olika sorters Body Scrub - det finns en för varje hud-problem! Det finns flera sätt att öka din cirkulation naturligt och en body scrub är ett av dom sätten.

Hälsofördelar med en Body Scrub

 • Bli av med döda hudceller vilket kan gör att huden ser frisk och fräsch ut
 • Ökar naturligt din blodcirkulation
 • Får huden att se mer ungdomlig ut eftersom att den tar bort döda hudceller och låter den nya huden titta fram istället
 • Fuktgivande fördelar då en peeling har en tendens att göra huden mjukare och gör det lättare för huden att absorbera fuktkrämer efter användning-
 • Förbereder huden för solbränna, både fejk eller riktig. Använder man brun utan sol är det ett måste att använda en body scrub innan användning för att få en jämn och fin färg. Ska man sola i solen är det viktigt att börja med ny hud så att brännan blir jämn och håller längre.
 • Bra att använda innan användning av bodywrap eller lera då den öppnar upp porerna så att huden kan ta till sig alla effekter ordentligt.
 • Det är otroligt härligt att använda! En body scrub kan kännas lyxig, fräsch och doftar ofta väldigt gott. Det är en härlig stund att få smörja in sig i duschen och ta hand om sig själv och huden.

Naturliga Body Scrubs

Det finns många naturliga ämnen som kan användas i en body scrub. De flesta har nog en eller fler av dessa ingredienser hemma i skafferiet. Det är enkelt att göra en body scrub hemma och om man hellre köper en body scrub ska man leta efter en gjord på naturliga ingredienser.

Ris

Om din hud är extra känslig eller att du är orolig för tidigt åldrande, välj en ris-aktig Body Scrub. Ris Body Scrub består av naturligt slipande ingredienser som tar bort död hud från det yttre hudlagret. Det är också rikt på kollagen, fytinsyra och har UV-absorberande egenskaper som bidrar till att förhindra solfläckarna.

Prova att göra en rispeeling hemma med följande ingredienser:

 1. Ris och honung mixat tillsammans är en perfekt fuktgivande bodyscrub för dig med torrare hud. Riset exfolierar huden medan honungen verkar fuktgivande och gör huden mjuk och len.
 2. Ris blandat med bakpulver blandat till en paste är en bra peeling för de som har oljigare hud. Det kan till och med hjälpa att motverka akne.

Socker

Skonsammare än sina saltbaserade motsvarigheter, socker Body Scrub är idealiska för torr hy eftersom socker är en fuktighetsbevarande som hjälper huden hålla kvar sin fukt. Dessutom fungerar den som en naturlig källa av glykolsyra, som "ökar fasthet genom att öka tjockleken av hudens djupare skikt", säger Sampson.

Det finns flera olika sätt att göra en sockerskrubb själv hemma. Testa något av dessa recept:

 1. Blanda lika mängd socker och honung. Lägg till extra socker alternativt honung för att nå den konsistens du är ute efter.
 2. Blanda socker och kokosolja. Ha i lite kanel för att ge den en härlig doft.
 3. Blanda dubbelt så mycket socker som olivolja. Ha sedan i ca 20 droppar citron i för en härlig citron-socker scrub.
 4. Blanda socker, mandelolja och vanilj extrakt. Detta kommer dofta fantastiskt och vara otroligt för huden!

Kaffesump

Otålig över celluliter och slapp hud? Prova grovmalt kaffe som skrubb. "Kaffe är stimulerande och med antioxidativa egenskaper i en peeling stärker det din hud", säger Hollywood facialist Biba de Sousa. Koffein hjälper till att öka cirkulationen och lämnar huden mer tonad. Om det känns konstigt att använda din gamla kaffesump kan du pröva detta recept på en kaffe body scrub:

 1. dl grovmalt kaffe
 2. ½ dl kokosolja
 3. ½ dl valfritt socker
 4. 1 msk kanel
 5. 1 msk vaniljextrakt

Blanda alla dessa ingredienser. Lägg till mer eller mindre av valfri ingrediens för att minska eller öka grovheten av peelingen. Använd i duschen och tvätta ordentligt efteråt.

Gröt

Havre botar röd, irriterad hud (inklusive solbränna) med en klassisk havregryn peeling. Havregryn tar bort flagnande hud och lugnar klåda perfekt efter en lång dag på stranden. Gröt använt i hudvård verkar antiinflammatoriskt, mjukar på huden och är lugnande. Det är även otroligt lätt att göra hemma!

För en enkel och antiinflammatorisk body scrub gjord på gröt behöver du följande:

 1. 1 dl havregryn
 2. 1 dl kokosolja eller mandelolja
 3. Innehållet av 2 kamomill eller grönt te tepåsar

Mixa innehållet av detta tillsammans. Det ska vara strävt då detta är vad som får bort de döda hudcellerna att försvinna. Kamomill verkar även det antiinflammatoriskt och grönt te har mängder av fördelar för huden, bland annat anti-aging och lugnande effekter.

Havssalt

Spara turboladdade peelingar för kroppen, havssalt är bra för huden och ojämna fläckar på armbågar och knän. Eftersom havssalt kan vara uttorkande, föreslår Sampson att använda en variant som innehåller vegetabiliska oljor, antioxidanter och vitaminer för att lugna huden i processen. En enkel body scrub gjord på havssalt och kokosolja kan gå långa vägar. Har man tillgång till essentiella oljor kan det vara givande att lägga i några droppar av ens favorit essentiella olja.

Läs och se vilken Body Scrub som skulle passa din hudtyp som bäst.

De positiva hälsoeffekterna med en Body Scrub

en blundande och leende kvinna ror sig i ansiktet.

Precis som hudceller i ansiktet, så släpper äldre hudceller på kroppen regelbundet för att få fram en nyare och friskare hud under. Denna process försämras när vi blir äldre och för att ge det en knuff kan du använda en bodyscrub.

En Body Scrub fungerar på olika sätt: När du massera det över hela kroppen, så hjälper det exfolierande granulaet till att kasta av död hud, och att gnugga själva behandlingen ökar cirkulationen och hjälper dränera dina lymfkörtlar, genom att öka blodflödet till hudens yta. Plus, efter allt djuprengörande arbete i duschen, kommer din fuktighetskräm att bättre kunna lugna och återfukta huden. Hälsa och välmående för din kropp.

Men en annan viktig fördel med att använda en Body Scrub är hur bra det kan kännas i ögonblicket. Att vara uppmärksam på den uppfriskande konsistens mot huden och fängslande doft som fyller duschen kan du njuta av behandlingen eftersom det som händer är en upplevelse som kan lyfta ditt humör och påverka din syn när du fortsätter din dag eller kväll.

Hur man använder en Body Scrub

Om din hud är frisk och fast, kan du använda en dusch skrubb upp till tre gånger i veckan. Men om du har en känslig eller tunn hud, begränsa en bra Body Scrub till en gång i veckan.

Använd din body scrub i duschen. Smörj in kroppen ordentligt med cirka en matsked av skrubben. Det går bra att använda en naturlig body scrub på hela kroppen men undvik ögon och mun. Använd särskilt på problemområden, som till exempel torra ben.

Andra intressanta artiklar

Dela med