Vad är skillnaden mellan grönt, vitt och svart te?

Vad gör grönt te annorlunda än svart te svart te? Är någon av dem bättre för dig än den andra? Både grönt och svart te är hälsosamma tillägg till din diet men på grund av variationen i deras näringsinnehåll så erbjuder de helt olika hälsofördelar. Läs mer om skillnaderna mellan dessa olika typer av te.

vad ar skillnaden mellan gront vitt och svart te

Både vita, svarta och gröna teer kommer från teplantan Camellia sinensis. Vita teblad skördas vid en yngre ålder än gröna teblad. Vitt te anses sällsynta och är oftast dyrare än grönt te eftersom den endast kan handplockas under några dagar under våren och måste hanteras med omsorg. Skillnaden mellan olika typer av teer handlar om bearbetning och oxidation av tebladen.

Grönt te genomgår däremot mer bearbetning än vitt te. Vitt te kokas snabbt och torkas sedan medan green tea delvis är jäst. Först ångas det så att alla antioxidanter kvarstår i det gröna teet. Svart te är däremot är helt jäst. Eftersom vita och gröna teer behandlas varsamt är de inte alltför bearbetade och de behåller de flesta av sina kraftfulla antioxidanter. Grönt te är fyllt med nyttiga antioxidanter. Skillnaden är alltså att grönt och vitt te genomgår minimal bearbetning medan svart te har gått igenom en oxidationsprocess som kallas jäsning.

Vitt te

Vitt te smakar även annorlunda till grönt te. Vitt te är känt för en mjukare, mildare och sötare smak.

Vitt te innehåller samma typer av antioxidanter som grönt te. Men grönt te innehåller en större mängd antioxidanter. Dessa antioxidanter har visat sig ha många hälsofrämjande egenskaper då de kan öka hälsan och välbefinnandet samt hjälpa till att sänka kolesterolnivån. Detta kan öka viktminskningen. Koffeinet i green tea har visat sig ha en positiv effekt för ökad viktminskning så det är ofta mer fördelaktigt att välja grönt te istället för vitt te då grönt innehåller mer koffein och antioxidanter. Grönt te innehåller ca 20 g koffein, jämfört med vitt som innehåller runt 15g. I jämförelse, innehåller svart te runt 45 mg. Svart te innehåller låg nivå av antioxidanter vilket gör green tea mer nyttigt.

Grönt te

För att producera grönt te skördas bladen och därefter ångas de. Denna process stoppar så att bladen oxideras och därmed behåller bladen sin färg och sitt höga innehåll av antioxidanter. Japanskt Matcha Grönt te är gjort på 100 % rent grönt te och är känt för att vara viktminskande och fettförbrännande.

Grönt te är definitivt ett mycket hälsosamt tillägg till kosten. Anledningen till att ofta grönt te är rekommenderat istället för vitt te är att det har undersökts ingående och visat sig vara mycket effektivt för viktminskning. Ett tips när man köper vitt eller grönt te är att alltid välja en 100 % naturlig produkt.

Svart te

För att producera svart te, är bladen skördas och vissna och sedan krossas, sönderrivet, skrynkligt eller rullas och tillåts oxidera innan de torkas. Som ett resultat bladen mörkna och utveckla en starkare smak och arom.

Vilken sorts te har mer antioxidanter?

Grönt och svart te innehåller båda antioxidanter som kan förebygga vissa sjukdomar. I åratal har man fokuserade på hälsoegenskaper av grönt te som innehåller en stor mängd antioxidanter med mängder av hälsofördelar.

Extrakt med grönt te tas med det huvudsakliga syftet att ge människor antioxidanter som kan öka hälsa, välbefinnande och viktminskning. Det finns många positiva fördelar med grönt te, då grönt te innehåller en längre mängd koffein än svart te och kaffe undviks även de negativa effekterna av koffein så som stress och nervositet.

Minskade kolesterolnivåer

vad ar skillnaden mellan gront vitt och svart te

Grönt te hjälper till att kontrollera dina kolesterolnivåer genom att öka mängden nyttigt kolesterolet i blodet och samtidigt minska mängden skadliga kolesteroler. Japanskt Matcha Grönt te kan i sin tur öka fettförbränningen och minska viktminskningen effektivt.

Fluor

Svarta och gröna teer är båda kända för att stödja friska ben och tänder på grund av deras innehåll av fluorid. Svart te däremot kan ge mer fluor per tepåse. Din kropp kan hjälpa till att stärka dina tänder samtidigt som det förebygger karies. Svart te innehåller mellan 0,2 och 0,5 milligram fluor per kopp medan grönt te ger 0,3 till 0,4 milligram.

Koffein

Svarta och gröna teer skiljer sig i koffeinhalten. Grönt te innehåller mellan 9 och 50 mg koffein per kopp, medan svart te ger 42-72 milligram. Detta innebär att du inte upplever några negativa effekter såsom nervositet eller huvudvärk när du tar grönt te.

Den mängd koffein som finns i grönt te kan tillfälligt öka din mentala kapacitet, främja produktiviteten och även öka din viktminskning. Svart te kan på grund av det höga innehållet koffein även också hålla dig på natten, särskilt om du dricker flera koppar te per dag.

University of Maryland Medical Center rekommenderar att du begränsa ditt te-intag till fem koppar dagligen. Man rekommenderar även att människor väljer green tea över svart te för att minska kaffekonsumtion.

Fördelar med kosttillskott

Även fast green tea innehåller betydligt fler hälsofördelar än svart te är det ofta få som väljer att dricka det på grund av den bittra smaken. Om du vill få i dig ett högt innehåll grönt te per dag utan att känna av smaken kan rent extrakt av grönt te kosttillskott vara lösningen. En kopp grönt te innehåller tillräckligt koffein för att producera stimulerande verkningar på centrala nervsystemet och 2-3 kapslar dagligen ger dig ett högt innehålla av antioxidanter och näringsämnen som finns i naturligt grönt te.

Varför ska jag välja grönt te framför svart te?

vad ar skillnaden mellan gront vitt och svart te

Grönt te är mycket mer än en trevlig och uppfriskande dryck då det innehåller några av de viktigaste ingredienserna för vår kropp och används för att förbättra människors välmående och hälsa över hela världen. Det har visat sig att grönt te innehåller alltifrån antioxidanter som kan öka viktminskningen samt att grönt te har antibakteriella egenskaper som kan reglera nivån av kolesterol.

Bland fördelarna med grönt te är det särskilt antioxidant innehållet och teets egenskaper för ökad viktminskning som gör värdefullt för alla som vill följa en hälsosam livsstil. Grönt te är ett naturligt koncentrat av antioxidanter som är nödvändiga för vår kropp. Grönt te är känt för att att bromsa åldrandet av cellerna, främja vävnadsregenerering och bekämpa fria radikaler, som kan leda till vissa typer av sjukdomar.

Japanskt Matcha Green Tea

vad ar skillnaden mellan gront vitt och svart te

Japanskt Matcha Green Tea är en typ av japanskt grönt te, som odlas i solen och görs enbart av de yngre plantorna. Växterna skördas för hand och bearbetas i stenkvarnar till pulver. Extraktets antioxiderande egenskaper är upp till 137 gånger större än någon annan typ av grönt te och tillhör därför kategorin Super foods.

Dessutom gör innehållet av vitaminer, mineraler, klorofyll och karoten tillskottet mer värdefullt än normalt grönt te, ger den typiska smaragdgrön och dess intensiva doft. Du kan beställa ditt extrakt av Japanskt Matcha green tea direkt från weightworld.se och börja med ditt nya effektiva tillskott redan imorgon. Beställer du vardagar innan klockan 17:00 kan du få din beställning redan imorgon.

Dela med