Vad är bockhornsklöver?

Du har säkert hört talas om bockhornsklöver och vilka fantastiska fördelar det kan ha för din kropp och hälsa. Men vad är bockhornsklöver egentligen? Vi har samlat ihop all nödvändig information om detta superfood i den här artikeln. Läs vidare för att lära dig mer om växtens historia såväl som dess användningsområden, fördelar samt hur du enklast implementerar bockhornsklöver i din dagliga kost.

Vad är bockhornsklöver?

fenugreek

Bockhornsklöver, eller trigonella foenum-graecum som örten heter på latin, tillhör ärtväxtfamiljen. Örten kan odlas världen över, men förekommer främst i Syd- och Centralasien och för närvarande är Indien den största producenten av bockhornsklöver. Växten är känd för sin distinkta doft som påminner om lönnsirap. En fördel med bockhornsklöver är att man kan använda alla växtens delar och dessutom på flera olika sätt.

Traditionell användning

fenugreek

Bockhornsklöver är en populär växt i Asien. Både bladen och fröna kan används som kryddor och man kan även äta växtens groddar. Bockhornsklöver är en populär ingrediens i indiska maträtter och kan användas bland annat i olika sorters curry. Den mest kända är förmodligen 'aloo methi', som är en curryrätt med potatis och bockhornsklöver. Örten kan även användas i drycker, till exempel i te, och betraktas som en traditionell medicinalväxt av ursprungsbefolkningen. Tack vare växtens imponerande näringsprofil har den blivit ett populärt superfood som används i många olika sorters kosttillskott.

Bockhornsklöver hälsoeffekter

Nu vet du mer om superörtens bakgrund, men vad är bockhornsklöver bra för egentligen? Denna mångsidiga ört har blivit känd för att gynna kroppen på flera olika sätt. Här har vi sammanställt en lista på sex populära användningsområden:

 1. Innehåller rikligt med näringsämnen

  Bockhornsklöver har många otroliga hälsofördelar och anses vara ett superfood på grund av dess exceptionella näringsprofil. Örten innehåller stora mängder vitaminer och mineraler så som vitamin B6, järn, magnesium, mangan och koppar. Den innehåller även antioxidanter, fytonäringsämnen, isoflavoner, aminosyror, saponiner och kostfiber. Tack vare alla dessa näringsämnen är bockhornsklöver nyttigt för kroppen på flera olika sätt.

 2. Balanserar blodsockernivån

  Bockhornsklöver anses vara bra för blodets glukoshalt och kan vara särskilt användbart för att balansera blodsockernivåerna hos personer med diabetes. Detta beror på att det sägs hjälpa till att sänka LDL eller det "dåliga" kolesterolet och stödja de "goda" kolesterolnivåerna. Om du lider av diabetes bör du dock inte ersätta mediciner eller annan vård som ordinerats av din läkare med bockhornsklöver, men ett kosttillskott kan vara ett enkelt komplement till din diet och ge din kropp en extra boost.

 3. Främjar viktnedgång

  Visste du att bockhornsklöver även kan hjälpa dig att gå ner i vikt? Detta beror på att örten innehåller naturliga kostfibrer som anses hämma aptiten, eftersom de får dig att känna dig mätt längre efter att ha ätit en måltid. På grund av detta kan ett kosttillskott med bockhornsklöver även göra lättare att kontrollera sötsuget och undvika onyttigt småätande mellan måltiderna.

 4. Höjer lusten

  På vilket sätt ökar bockhornsklöver sexlusten, är det många som undrar. Denna mångsidiga ört anses ha fantastiska fördelar för män, eftersom den anses höja testosteronnivån, förbättra uthålligheten och höja lusten. På grund av detta är bockhornsklöver en populär ingrediens i många naturliga kosttillskott för manlig prestanda.

 5. Främjar produktionen av bröstmjölk

  Bockhornsklöver används även för att öka produktionen av bröstmjölk hos dem som ammar. Modersmjölk innehåller viktigt näring som hjälper spädbarn att växa och bli friska och starka. Det rekommenderas dock att man börjar ta tillskott med bockhornsklöver först efter att barnet har fötts och inte under graviditeten.

 6. Lindrar symptom vid klimakteriet

  Bockhornsklöver har även blivit känt för att lindra de symptom som kvinnor får i klimakteriet. Örten innehåller nämligen östrogena isoflavoner, som är naturliga kemikalier som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen. Eftersom brist på östrogen kan vara en orsak till vanliga besvär under klimakteriet, inklusive humörsvängningar, kramper och depression, kan bockhornsklöver hjälpa till att upprätthålla kroppens balans och underlätta besvären.

Var kan bockhornsklöver köpas?

fenugreek-pills

Man kan köpa bockhornsklöver i större matbutiker om man vill använda örten till matlagning, som krydda eller i te. För att dra full nytta av örtens fantastiska egenskaper för hälsan är det bäst att ta bockhornsklöver i form av ett högpotent kosttillskott.

För optimal effekt bör man ta kosttillskott, som kapslar med bockhornsklöver, med en styrka på minst 500 mg per portion. Att ta denna superört i form av ett kosttillskott är det enklaste sättet att implementera den i din dagliga kost och anses vara det bästa sättet att få maximal effekt av bockhornsklöver.

Är det tryggt att ta bockhornsklöver?

Det är tryggt att äta bockhornsklöver och örten har använts inom matlagning i århundraden. När man tar kosttillskott bör man dock alltid tänka på att följa anvisningarna på förpackningen. Man bör även läsa igenom hela ingredienslistan, speciellt om man har någon allergi. Det är bäst att välja ett helt naturligt kosttillskott utan tillsatta fyllmedel, bindemedel eller kemikalier. Om du är gravid eller tar mediciner rekommenderar vi att du rådfrågar en sjuksköterska eller läkare före användning.

Sammanfattning

Bockhornsklöver är en fantastisk växt med en otrolig mängd fördelar för din hälsa och ditt välbefinnande. Örtens höga innehåll av viktiga näringsämnen kan främja viktminskning, balansera kolesterolet och blodsockernivåer samt att hjälpa ammande mödrar med mjölkproduktion. Prova ett naturligt kosttillskott med bockhornsklöver för att ta del av dessa unika fördelar redan idag!

Andra intressanta artiklar

Dela med