Matchate: Nyckeln till viktnedgång och hälsofördelar

Besattheten av matcha har tagit världen med storm! Matcha är ett starkt grönt te, hyllat för sin rika smak och höga näringsvärde, som alla verkar vara galna i. Om du inte redan visste det så har grönt matchate fått titeln “superfood”. Så låt oss få en bättre förståelse för detta fantastiska te!

Matcha är det finaste pulvret gjort på grönt te från Japan. Det har fått sitt namn från japanskans “ma” som betyder pulver och “cha” som betyder te. Det är tillverkat på traditionellt japanskt vis genom att stenmala gröna teblad till ett fint pulver. Detta resulterar i en lysande grön färg och en ljuvlig smak.

Green Tea Leaves

Detta stenmalda gröna te har hyllats och varit en del av japanska teceremonier i århundraden. Det är även en traditionell basvara i Japan.

Medan vanligt grönt tepulver tillverkas över hela världen är Matcha specifikt för Japan och känt som en av de mest effektiva källorna till antioxidanter. Förutom att vara rikt på antioxidanter innehåller det även fibrer, näringsämnen, aminosyror och klorofyll. En kopp matchate motsvarar 10 koppar vanligt grönt te i förhållande till innehållet av antioxidanter och näringsvärde!

Hur hittar jag matchapulver av bra kvalitet?

Representation of Antioxidants of one cup of matcha tea equals 10 cups of brewed green tea

Camellia Sinensis, den gröna teplantan, absorberar kraftigt vad som finns i dess närhet. När det kommer till matcha dricker du även hela tebladet. På grund av detta är det otroligt viktigt att du enbart matchapulver av bra kvalitet. Så hur ser du till att det du köper är ekologisk matcha? Nedan finns några punkter listade som hjälper dig att hitta matcha av bra kvalitet.

 1. Färgen

  Matcha är känt för sin starka och lysande gröna färg. Så det första steget för att säkerställa kvaliteten är att se till att matchan är grön till färgen. Du kan lätt hitta matcha av lägre kvalitet som är tråkig och brunaktig i färgen. Kom ihåg att den bästa matchan är lysande grön.

 2. Härkomst

  En annan faktor som spelar stor roll i matchapulvrets kvalitet är området där den är odlad, skördad och processad. Medan den kan odlas i flera olika länder är uppfattningen att den bästa kvaliteten på matcha kommer från Japan. Uji och Nishio är de två regioner i Japan där den bästa matchan odlas och skördas.

 3. Ingredienser

  Precis som med all annan mat måste du se till att gå igenom innehållet på matchatet innan du köper det för att slippa problem med allergier. Många företag säljer nämligen matcha som innehåller tillsatser. Därför är det bra att se till från första början att det innehåller enbart 100% ren matcha tepulver och inget artificiellt socker, smaksättare eller tillsatser.

 4. Konsistens

  Matcha av hög kvalitet är silkeslen och väldigt finkornig medan matchapulver av lägre kvalitet har större korn vilket du märker när du känner på pulvret med fingrarna. Den finmalda matchan borde blandas med vatten utan problem. Om din kopp med grönt matchate har en lager av te i botten är det antagligen inte av bra kvalitet.

Hur kan matchate hjälpa till med viktnedgång?

Kämpar du med viktnedgång? Att dricka matcha kan hjälpa till med det. En mindre studie har visat att ett intag av grönt te kan kopplas till minskat midjemått och lägre BMI (Mody Mass Index). [1]

Matcha är en ny hälso- och viktnedgångsdryck som du definitivt borde inkorporera i din diet för att uppnå viktnedgång. Om du fortfarande känner dig skeptisk har vi listat några punkter för att hjälpa dig att förstå hur matchate effektivt kan hjälpa till med viktnedgång. Låt oss ta en titt:

 1. Rik på antioxidanter

  Matchate kommer från Camellia Sinensis och innehåller epigallokatekingallat (EGCG), en av de mest proaktiva och rikligt förekommande antioxidanterna. En studie vid University of Colorado visar att nivåerna av EGCG i matcha är 137 gånger högre än i vanligt grönt te.[2]

  Dessa antioxidanter hjälper till med att reducera inflammation, förbättra immunförsvaret och avgifta kroppen samtidigt som det ökar viktnedgången. Eftersom matchate är rikt på EGCG hjälper det till att reducera skadligt kolesterol.

 2. Lågt kaloriinnehåll

  Goda nyheter! Matchate har extremt lågt kaloriinnehåll. Studier visar att 1 g matcha enbart innehåller 3 kalorier. [3] Detta betyder att ju färre kalorier, desto mindre är chansen att kalorierna inte bränns för att sedan lagras som fett.

 3. Bränna fett

  Om du försöker gå ner i vikt måste du hålla koll på sin ämnesomsättning! Matchate är rikt på catechin vilket hjälper till att förbättra din kropps termogenes och ämnesomsättning. Att dricka matchate hjälper även till med att öka din uthållighet vid träning samt mobilisera och bränna fett.

 4. Stressänkande

  Har du känt dig stressad på senare tiden? Detta kan vara anledningen till din viktökning. Stress frigör kortisol vilket ökar inflammationer i kroppen. Detta kan leda till att du känner dig trött och utmattad, det kan också leda till viktökning. Matchate är även rikt på aminosyran L-Teanin som agerar på hjärnans funktioner och främjar ett tillstånd av avslappning.

 5. Energigivande

  Att dricka matchate kan enligt forskare hjälpa till med att öka dina energinivåer, få dig att känna dig mer vaken samtidigt som det gör dig mer proaktiv. Med ökad styrka och uthållighet kan du effektiv nå dina viktminskningsmål.

 6. Balansera ditt blodsocker

  Ökade blodsockernivåer kan öka risken för diabetes. Matchate innehåller gott om kostfiber vilket hjälper dig att hålla dig mätt längre. Detta leder till att dina blodsockernivåer inte skjuter i höjden. Det kan också förebygga uppkomsten av typ 2 diabetes.[4]

 7. Hjälper till med avgiftning

  Visste du att att avgiftning kan leda till viktminskning? Det kan det! En dålig livsstil och dåliga matvanor kan lagra gifter i kroppen som sedan kan leda till viktökning. Matchate innehåller rikligt med antioxidanter vilket hjälper till med att rensa kroppen på farliga gifter och hjälpa dig gå ner i vikt. Det kan även hjälpa till med att förbättra matsmältningen, förebygga förstoppning och förbättra din allmänna hälsa.

Andra viktiga hälsofördelar med matchate

 • Skyddar levern
 • Förbättrad hjärnkapacitet
 • Hjälper till att förebygga cancer
 • Skyddar ditt hjärta
 • HJälper vid viktminskning
 • Sänker kolesterolet och blodtrycket
 • Förbättrad munhälsa
 • Hjälper mot inflammation

Som du kan se ovan kan matchate inte bara hjälpa dig gå ner i vikt, det har även en massa andra hälsofördelar. Allt du behöver göra är att bereda den på rätt sätt.

En steg för steg guide i att förbereda matchate

Image of Matcha Tea powder with bamboo whisk and bamboo scoop

Om du är för förtjust i matchatets alla hälsofördelar? Om så är fallet är det här receptet på matchate perfekt för dig.

Du behöver:

 • Chawan, en traditionell Japansk matchateskål
 • Chasen, en bambuvisp
 • Chashaku, en bambuskopa
 • Sil

Ingredienser:

 • Matchapulver – ½ tsk
 • Vatten – 56-85 g upphettat till 85° C

Steg för att tillreda matchate

 1. Använd Chashaku för att mäta upp ½ tsk matchapulver och tillsätt i chawan.
 2. Addera 56-85 g sjudande vatten (85° C) i chawan.
 3. Vispa matchan och vattnet med chasen. Håll chasen horisontellt och låt den knappt nudda botten på skålen. Rör försiktigt till matchan helt har lösts upp i vattnet.
 4. När ett lätt skum bildas lyft försiktigt vispen från mitten av skålen.
 5. Ta-da! Ditt matchate är redo att avnjutas!

Hur mycket matcha är säkert att dricka per dag? Rekommenderat intag

Det är säkert att dricka 3-5 koppar grönt matchate om dagen. Dock räcker det att dricka 1-2 koppar matchate om dagen för att dra nytta av matchatets fördelar.

Men varför?

Du kommer bli förvånad när du får veta att 1-2 koppar grönt matchate motsvarar 10-20 koppar vanligt grönt te! Därför är det rekommenderat att inte överskrida antalet koppar per dag eftersom du kan uppleva en obehaglig ökning i energinivå.

Viktiga frågor om matchate

 1. Varför kommer den bästa matchan från Japan?

  I Japan används hundraåriga traditionella metoder för att odla och skörda matchate. Deras traditionella tillvägagångssätt utklassar matchate som producerats på modern väg med maskiner.

 2. Hur tillverkas japansk matcha?

  Japansk matcha tillverkas av unga teblad som vuxit i skuggan. Efter att bladen skördas plockas venerna bort, de ångas, lufttorkas för att sedan stenmals till ett väldigt fint puder.

 3. När är det bäst att dricka matchate?

  Det rekommenderas att drickas antingen tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Många atleter föredrar att dricka det före, under och efter ett träningspass.

 4. Ska jag förvara mitt matchate i kylen?

  Ja, det borde du. Helst bör det förvaras i en lufttät förpackning svalt och torrt.

Slutsats

Matcha tillverkas av samma planta som grönt te. Men till skillnad från grönt te görs det på hela tebladet. Detta gör att matcha är rikt på antioxidanter och andra gynnsamma ämnen.

Image of Matcha Latte

Det finns flera studier som visar på att matcha och dess innehåll har flertalet hälsofördelar såsom förbättrad viktminskning och hjärthälsa. Den bästa är att det är lätt att laga och smakar fantastiskt! Har du någonsin funderat på att testa matchalatte? Det borde du verkligen.

Om du är en teälskare borde du definitivt prova ekologiska matchatekapslar! Det kan lätt inkluderas i din diet och hjälpa dig dra nytta av matchatets alla fördelar. Så vad väntar du på? Det är dags att satsa på det gröna! Det är dags att njuta av grönt matchate och dess fördelar!

References:

 1. National Center for Biotechnology Information (PMID: 15640470), Jan 2005
 2. National Center for Biotechnology Information (PMID: 14518774), Sep 2003
 3. Self Nutrition Data
 4. National Center for Biotechnology Information (PMCID: PMC5481694), Mar 2014
 5. National Center for Biotechnology Information (PMID: 16930802), Aug 2006

Dela med