WeightWorld Logo

måndag - fredag | 09:00 - 18:00

Kollagen och dess fördelar för din kropp

Kollagen är en substans som naturligt produceras av kroppen. Men produktionen av detta ämne minskar när människor blir äldre. Resultaten av den minskade produktionen inkluderar bland annat rynkor, lösare hud och sprödare hår. Ett kollagen kollagen tillskott kan återställa mängden i kroppen och därför hjälpa med de problem som uppstår när kollagen börjar försvinna ur kroppen. Många personer använder tillskott för att minska linjer eller rynkor samt för att stärka hår, hud och naglar. Det är även bra att ta kollagen om man lider av problem med lederna då det naturliga ämnet är vad som ser till att lederna funkar som de ska.

Vad är kollagen och i vilka former finns det?

fyra blaa blommor pa en gron kvist mot en vit bakgrund

Detta är ett protein som finns naturligt i bindväv i kroppen. Runt 30 % av kroppens protein består av kollagen och det är bland annat väldigt viktigt för hudens elasticitet. Eftersom att kroppens naturliga kollagen börjar brytas ner med åldern är det många som väljer att ta kollagen tillskott för att påverka ålderstecken och andra besvär. Kollagen tillskott kommer i olika typer och det enklaste och mest effektiva sättet att tillföra ämnet är oftast som tabletter. Under en lång tid har det använts för att förstärka naglar och hår. Personer som lider av sjukdomar som artros och ledgångsreumatism tar ofta kollagen tillskott för att ersätta förlorade nivåer av detta ämne i lederna. Det finns också krämer som appliceras på huden för att minska rynkor och linjer.

Hur fungerar kollagen?

Detta är en form av fibröst protein som finns naturligt i kroppen hos människor och även däggdjur. Den tillhandahåller en stödjande struktur för olika typer av kroppsvävnader, såsom muskler, ben och ligament och hindrar dem från att falla isär. Det fungerar effektivt med en annan förening som kallas elastin att ge styrka och fasthet till vävnaderna. Kollagen stärker hår och huden och arbetar för att hålla huden fast, stram, flexibel och ungdomlig. Yngre människor producerar naturligt av detta ämne än äldre. Med åldern så minskar produktionen och nivån i kroppen bryts ner. Detta leder till rynkor och veck runt munnen uppstår och kan även skapa problem med lederna. På grund av detta leder stimulans av kollagen till en mer ungdomlig hy. Ämnet har använts under lång tid för att bekämpa tecken på åldrande men det finns även en rad andra användningsområden för kollagen utöver detta.

Kollagen i plastikkirurgi

Detta ämne är effektivt för att minska tecken på åldrande genom att de ökar fylligheten i huden, detta gör huden fast och flexibel tack vare den fibrösa och stabila strukturen av ämnet. Många plastikkirurger använder ämnet för att ge sina kunder ett ungdomligt utseende. I det här fallet så injiceras ämnet direkt på huden i områden med fördjupningar som skapats av rynkor. Detta slätar upp rynkor och gör dem mindre märkbar. Dessa injektioner kan pågå i upp till sex månader, varefter man måste gå igenom samma procedur för att fylla rynkor. Proceduren kan ta några timmar eller minuter beroende på omfattningen av rynkor och kan vara smärtsam. Det går ofta att uppnå samma effekt vid intag av ett tillskott med 100 % rent innehåll vilket både är mer ekonomiskt och inte alls smärtsamt och effekterna kan ytterligare stärkas kombinerat med både motion och ökat välmående .

Detta ämne har flera andra användningsområden, till exempel används det för artificiell huskonstruktion vid brännskador. Det ämne som används i detta förfarande används normalt förs att ersätta förlorad hud som ett resultat av tredjepartsbrännskador. Det är bevisat att det bidrar till att öka rörligheten och minska smärta. Kollagen är ett känt ämne för att kunna förbättra utseendet av hud, naglar och hår. Det finns olika typer hälsoprodukter som är tillgängliga för att förbättra utseendet på huden. Injektioner görs normalt av plastikkirurger för att korrigera fördjupningar och rynkor på huden.

Kollagen mot artrit

Detta kollagen tillskott kan vara effektiv vid behandling av smärta, svullnad samt stelhet runt lederna. Denna typ används främst av personer som lider av artrit. Kosttillskott som används med protein och aminosyror tillskott bidra till att förbättra rörligheten och flexibiliteten hos idrottare. Kollagen tillskott kan användas för problem med lederna på grund av ålder då leder ofta blir stela och kan göra ont när man åldras.

Vad är fördelarna med kollagen?

en kvinna i vitt ligger pa rygg med benen upp i luften
  • Många människor tar detta tillskott på grund av de stora hälsofördelar kollagen tillskott har på kroppen och då det bland annat kan få ditt hår att växa snabbare. Anekdotiska rapporter uppger att det finns vissa förbättringar när det tas. Emellertid har ämnet påstods hjälpa personer med artrit och andra sjukdomar som påverkar leder och ben.
  • Kollagen är bra att ta när kroppen slutar producera sitt eget kollagen i den takt den naturligt gjort förut. Att ta kollagen tillskott ger kroppen en chans att bibehålla sin ungdom i form av hud, hår och leder. Många kämpar dagligen för att slippa ålderstecken och få yngre hud och bättre hår. Istället för att genomgå dyra kirurgiska ingrepp eller lägga pengar och tid på kemiska behandlingar är kollagen tillskott helt naturligt som kan tas för att hjälpa till med dessa problem.
  • Kollagen har även visat sig ha en tendens att minska celluliter och bristningar på kroppen. Kollagen fungerar även som ett naturligt fuktgivande medel för huden. Huden blir lätt torr och grov med åldern och i brist på kollagen. Ett tillskott av kollagen kan därför se till att ge tillbaka huden sin mjukhet och se till att de grova, torra ålderstecken på huden försvinner.
  • När kroppens naturliga kollagen slutar produceras kan detta göra att man får problem med leder. Man kan uppleva både stelhet och smärta i lederna i och med minskad kollagen produktion. Att lägga till kollagen som ett kosttillskott kan därför hjälpa mot stela och krampande leder. Även detta är ofta ett ålderstecken som de flesta gärna undviker och extra kollagen kan vara sättet att bli av med dessa problem.
  • en glad kvinna med haret uppsatt har en fin och naturlig hy som hon ror
  • Kollagen tillskott är även bra för ämnesomsättning och muskeltillväxt. Om viktnedgång och ökad muskelmassa är något du är ute efter kan kollagen tillskott vara ett naturligt sätt för dig att åstadkomma detta. Kollagen är ett ämne som skyndar på ämnesomsättningen vilket gör att man bränner fett snabbare. Kollagen innehåller nämligen aminosyran glycin vilket är bra både för ämnesomsättningen och för kroppens förmåga att bilda muskler. Om man samtidigt äter Vitamin C kan det hjälpa kroppen att konvertera kollagen till protein vilket gör att man snabbt får mer energi. Vitamin C finns i flera former, till exempel olika superfoods som kan tas i samband med kollagen. Det finns även vissa typer av mat som har mer C vitamin än andra. Kollagen tillskott kan därför vara ett bra alternativ för de som har en önskan att gå ner i vikt eller har tränings orienterade mål.
  • Samtidigt stärker kollagen även naglar, tänder och hår och kan hjälpa mot håravfall. Naglar som lätt går sönder, svaga tänder och håravfall kan vara en bieffekt av att kroppen har för lite kollagen. Det är därför en bra idé att använda sig utav kollagen tillskott för att boosta kroppens naturliga tillverkning av ämnet och på så sätt förbättra nagel- tand- & hårstyrka. Kollagen kan hjälpa till med att ge tjockare, friskare hår och naglar som inte går av. Detta behöver inte endast vara ett tecken på ålder utan vem som helst kan ha problem med naglar som går sönder eller dålig hårkvalité. Kollagen är alltså inte endast till för de som har ålderstecken men kan användas av andra också.
  • Idrottare kan även dra nytta av kollagen tillskott. Extra kollagen kan vara effektivt för idrottare vid skador eller för att öka återhämtning vid utmattande sporter. Det fungerar genom att återställa och reparera kroppen på ett 100 % naturligt sätt och kan även stabilisera kroppens egna immunförsvar vilket är av nytta för de som idrottar. Hydrolyserat kollagen peptid pulver är ett kollagen tillskott som kan tas av idrottare för att återhämta sig snabbare och effektivare.

Hur tar jag kollagen?

Kollagen kan tas som ett kosttillskott i form av tabletter eller i pulver som hydrolyserat kollagen. De flesta kollagen tillskotten tas i form av tre kapslar varje kväll och det bästa resultatet framkommer när man är konsekvent med när man tar tillskottet. Läs alltid instruktionerna innan du tar tillskottet för att se till att det görs på rätt sätt. Det rekommenderas oftast att ta kollagen tillskott under en längre tid för bästa resultatet.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med