Varför är det svårt att gå ner i vikt i klimakteriet?

Att gå ner i vikt under och efter klimakteriet är ett hett ämne eftersom det kan verka oundvikligt att lägga på några extra kilon under denna period. Det sägs att en kvinna nått menopausen då det har gått 12 månader utan menstruation och tiden innan detta kallas för klimakteriet. Du kanske lägger märke till att det blir svårare att hålla vikten med åldern och speciellt under klimakteriet. Flera studier visar på att kvinnor ofta går upp i vikt under denna period i livet, vilket bland annat beror på en långsammare ämnesomsättning. Det kan vara svårt att undvika att gå upp i vikt, men det finns några knep som kan hjälpa dig att kontrollera vikten.

Hur påverkar övergångsåldern vikten?

“Går man upp i vikt i klimakteriet?” är det många som undrar. Svaret är att det finns många faktorer som är relaterade till klimakteriet som kan orsaka viktökning. Dessa inkluderar:

varfor ar det svart att ga ner i vikt i klimakteriet

1. Hormonella förändringar: Hormonella förändringar under klimakteriet gör dig mer benägen att öka i vikt, eftersom både en lägre och en förhöjd östrogennivå kan leda till ökad fettinlagring. Detta innebär ofta att fettet sätter sig på höfterna, låren och magen.

2. Muskelmassa: Minskad muskelmassan kan vara en annan orsak till viktuppgång i klimakteriet. Det är tyvärr etablerat att muskelmassan minskar när vi blir äldre, medan fettprocenten däremot ökar. Förlusten av muskelmassa i kroppen gör det svårare för kroppen att kontrollera kaloriförbrukningen och ämnesomsättningen, vilket leder till att det kan vara svårare att behålla en hälsosam vikt.

3. Otillräcklig sömn: Brist på god sömn kan leda till överdrivet småätande och en lägre ämnesomsättning, vilket resulterar i viktökning. Många kvinnor får sömnsvårigheter i klimakteriet och detta kan vara en anledning till att man går upp i vikt.

4. Genetik: Även en enkel faktor som genetik kan påverka om man går upp i vikt i klimakteriet. Det är lite orättvist, men om dina föräldrar är överviktiga löper även du större risk för att gå upp i vikt.

5. Insulinresistens: Insulinresistensen ökar med åldern och kan leda till svårigheter att gå ner i vikt för kvinnor i klimakteriet. Insulinresistens innebär att kroppen inte reagerar korrekt på insulinproduktionen, vilket leder till ökade blodsockernivåer.

Hur kan man gå ner i vikt i klimakteriet

Många verkar tro att viktminskningen under klimakteriet är näst intill omöjligt, men det går faktiskt att gå ner i vikt, det kräver bara lite mer arbete. Här är några tips på hur du kan gå ner i vikt i klimakteriet:

varfor ar det svart att ga ner i vikt i klimakteriet

1. Sov tillräckligt: Eftersom det redan är fastställt att brist på sömn är relaterat till viktökning, är det rekommenderat att försöka sova tillräckligt djupt och tillräckligt mycket. Du kan försöka förbättra din sömnkvalitet genom att lägga dig tidigt och prova olika metoder för att tackla orolig sömn och svettningar under klimakteriet.

varfor ar det svart att ga ner i vikt i klimakteriet

2. Ät en balanserad diet: Det finns olika dieter som ökar metabolismen under denna period. Prova äta mycket proteiner och fibrer, dricka grönt te, äta mejeriprodukter och förbättra din relation till mat genom att fokusera på medvetet ätande. Du kan också lägga till livsmedel som innehåller fytoöstrogener i din kost, som soja, eller använda kosttillskott som bockhornsklöver.

varfor ar det svart att ga ner i vikt i klimakteriet

3. Var mer aktiv: Många blir mindre aktiva i denna ålder, vilket kan vara en anledning till att man går upp i vikt. Motion och träning är dock fortfarande nödvändigt i denna ålder, inte bara för att det underlättar viktnedgång i klimakteriet, motion förbättrar också ditt humör och tonar och upprätthåller dina muskler. Konditionsträning, yoga och uthållighetsträning är utmärkta träningsformer för att hålla dig i form och må bra.

Andra intressanta artiklar

Dela med