Vad är resveratrol?

Om du är intresserad av hälsokost och superfoods har du säkert hört talas om resveratrol. Men vad är det egentligen och varför har det blivit så populärt? För att ge dig mer information har vi skapat en omfattande guide! Här kan du lära dig mer om resveratrol hälsokost, vad det är gjort av samt vilka otroliga fördelar det kan ha för ditt välmående. Vi delar även med oss av våra bästa tips på hur du lägger till det i din diet.

Vad är resveratrol?

Rent vetenskapligt är resveratrol en sorts naturlig fenol, såväl som ett fytoalexin. En fenol är en naturlig förening som bildas i vissa växter som ett försvar mot skadliga ekologiska faktorer som bakterier, patogener och strålning. På liknande sätt är ett fytoalexin en antioxidant som bildas när en växt angrips. Detta innebär att resveratrol är en förening vars uppgift är att skydda växten. Resveratrol förekommer naturligt i skalet på röda vindruvor och i vindruvsextrakt. Det finns även i livsmedel som mörk choklad samt i skalet på blåbär, mullbär, hallon samt i jordnötter och parkslide. Dessa bär och växter bildar resveratrol för att försvara sig mot yttre angrepp, vilket har gjort det känt som ett utmärkt naturligt skydd.

Hur fungerar resveratrol?

Eftersom det är en antioxidant och produceras av växter när de attackeras, kan det ha samma effekt för människor om vi intar resveratrol i tillräckligt stora mängder. Antioxidanter är molekyler som hjälper till att skydda kroppen från skador på grund av fria radikaler. Dessa skador kan orsakas av ett antal faktorer, ofta sådana som vi inte kan undvika i det moderna livet, som föroreningar, rökning, alkohol, strålning och solens UV-strålar. Fria radikaler kan leda till skador på cellnivå. Antioxidanter hjälper till att neutralisera dessa fria radikaler och anses därför vara ett naturligt inre skydd för kroppen.

Fördelar med resveratrol

Eftersom resveratrol är en antioxidant är dess viktigaste uppgift att skydda kroppen. Vi har sammanställt en list med några mer specifika fördelar med denna superfood, för att förklara detta bättre:

 1. Anti-Ageing

  En av de mest mest kända fördelarna med resveratrol är att det kan motverka hudens åldrande. En av de främsta orsakerna till förtidigt åldrande är skador på grund av fria radikaler. Eftersom resveratrol är en antioxidant kan det vara till stor hjälp. Resveratrol kan hjälpa mot vanliga ålderstecken som fina linjer, rynkor och kråksparkar. På grund av detta har resveratrol blivit en populär ingrediens i tillskott som vårdar huden och ger en fräschare och ungdomligare look.

 2. Hjärthälsa

  Det har länge pratats om att fransmännen har en väldig bra hjärthälsa och det tros vara kopplat till deras rikliga intag av vindruvor och vin. Det kan faktiskt finnas en vetenskaplig förklaring till detta. Det finns en teori om att ett regelbundet intag av rödvin i måttliga mängder kan fungera som en källa till resveratrol, som är känt för att minska riskerna för hjärtsjukdomar och andra hjärtproblem. Även om det inte ännu finns tillräckligt med bevis om detta verkligen stämmer, låter det som ett trevligt sätt att hålla hjärtat i skick!

 3. Blodtryck

  Att ha ett högt blodtryck kan öka risken för många hjärtproblem, så som hjärtattacker. Högt blodtryck orsakas oftast av ohälsosam kost, högt saltintag, höga kolesterolnivåer, diabetes och stress. De antioxidanta egenskaperna i resveratrol anses kunna hjälpa till att sänka blodtrycket. En studie påvisade att höga doser av detta superfood kan bidra till att minska trycket på artärväggarna, även kallat det systoliska blodtrycket. Forskning inom detta pågår fortfarande, för att undersöka exakt hur det bör användas och i vilka mängder.

 4. Kolesterolnivån

  Kolesterolvärdet har en stor inverkan på både blodtrycket och den allmänna hjärthälsan. Det sägs att resveratrol kan sänka de "dåliga" kolesterolnivåerna och öka de "goda" nivåerna. Enligt en studie kan det påverka enzymet som kontrollerar kolesterolproduktionen och därmed sänker det onyttiga LDL-kolesterolet. Detta innebär att resveratrol kan vara perfekt för dig som söker ett naturligt sätt att boosta din hjärthälsa.

 5. Hjärnhälsa

  De antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaperna i resveratrol kan även gynna hjärnan! Detta beror på att det kan hjälpa till att skydda hjärnan från skador på grund av fri radikaler på samma sätt som det skyddar huden. Det har gjorts många studier för att undersöka vilka fördelar resveratrol och ett måttligt intag av rödvin kan ha för att minska risken för kognitiva sjukdomar.

 6. Ledhälsa

  De antioxidanta egenskaperna i resveratrol kan hjälpa kroppen genom att stödja lederna. Man har även gjort flera studier som undersökt vilka fördelar populära superfoods kan ha för lederna och resveratrol är en av de mest användbara. I en studie kom man fram till att det kan bromsa broskets nedbrytning, vilket annars kan leda till smärta i lederna. Som ett resultat kan ett regelbundet intag av resveratrol potentiellt hjälpa dem som lider av ledproblem, som artros, på lång sikt. Man bör dock notera att det finns många andra faktorer som kan leda till ledproblem.

Hur används resveratrol?

Även om resveratrol förekommer naturligt i ett antal frukter och till och med i rött vin, så behöver du få i dig väldigt stora mängder att dra maximal nytta av ämnet. Att dricka rödvin dagligen kan ha nackdelar, eftersom det innehåller både alkohol och kalorier.

På grund av detta föredrar de flesta att ta resveratrol i form av ett naturligt resveratrol kosttillskott. Resveratrol pulver eller kapslar är lätta att ta dagligen utan att göra förändringar i sin dagliga diet. Den rekommenderade dosen är cirka 250-1000 mg dagligen, men kan variera beroende på vilket märke du väljer och vilka ingredienser det innehåller. Om du jämför denna styrkan med mängden resveratrol i ett glas rödvin kan du enkelt se varför kosttillskott är ett mer praktiskt och effektivt alternativ!

Hur mycket resveratrol innehåller rödvin?
Pinot Noir - California 5.01mg per litre
Beaujolais - France 3.55mg per litre
Zinfandel - California 1.38mg per litre
Merlot - Chile 1.5gmg per litre
Cabernet Sauvignon - Kalifornien 0.99mg per litre

Är resveratrol testat och tryggt att använda?

Ja, resveratrol är en naturlig förening som finns i många bär och andra växter, som är helt tryggt att konsumera. Tänk på att följa anvisningar i kosttillskott och inta lämpliga mängder. Eftersom rött vin innehåller alkohol bör man inte dricka överflödiga mängder för att få i sig resveratrol. Ta hellre ett högkvalitativt resveratrol kosttillskott från en pålitlig källa. Tänk på att välja ett naturligt kosttillskott utan onödiga tillsatsämnen. Vi rekommenderar även att du alltid kontrollerar ingredienserna före du börjar ta ett nytt kosttillskott, speciellt om du har allergier.

Sammanfattning

Resveratrol är ett utmärkt superfood och ett perfekt tillskott till din diet. Tack vare dess antioxidanta egenskaper kan det vara idealisk för att skydda kroppen mot alla typer av skador på cellnivå. Resveratrol är ett perfekt kosttillskott för dem som vill främja eller stödja sin hjärt- eller hjärnhälsa och upprätthålla en ungdomlig hud. Se bara till att du hittar ett kosttillskott som är lämpligt för dig. Du kan även njuta av fördelarna med ett glas rött vin nu och då, men kom ihåg att dricka med måtta!

Rekommenderade Produkter

Dela med