Kol eller aktivt kol? Vilken ska man välja och varför?

Vad är skillnaden mellan kol och aktivt kol?

Vad är aktivt kol? Skiljer det sig från vanligt kol? Vi antar ofta att all kol helt enkelt bara är kol, men det är stor skillnad mellan kol och aktivt kol. Båda kommer från samma källmaterial men aktivt kol är, i jämförelse med vanligt kol, mycket porösare och har en större ytarea. Det gör det möjligt för aktivt kol att bättre filtrera ut orenheter och gör det till det bättre valet i renande produkter.

Kol är mycket mångsidigt och används ofta i hemmet för att rena vatten, man har det i grillar, skapar konst med det och det används faktiskt också i dammsugaren. Aktivt kol innehåller mer syre än vanlig kol vilket resulterar i en högre porositet. Det ger en större ytarea och gör aktivt kol väldigt absorberande. Denna enastående egenskap gör att aktivt kol är effektivare och mer potent än vanlig kol när det kommer till att få bort orenheter.

Fördelarna med att använda aktivt kol iställer för vanlig kol

På grund av sina kraftfullt renande egenskaper är aktivt kol godkänt för användning inom flera hälsoområden. Det finns förvisso inga vetenskapliga bevis för fördelarna med aktivt kol men många receptfria produkter innehåller aktivt kol som en nyckelingrediens för att boosta den renande effekten.

Några exempel på hur aktivt kol kan användas:

 1. Njursjukdomar

  skillnaden mellan kol och aktivt kol

  Tabletter med aktivt kol kan vara till hjälp för njurfunktionen genom att filtrera ut orenheter och absorbera tungmetaller. En forskningsstudie som genomfördes på råttor med framkallad njursjukdom visade en påtaglig minskning av inre skador efter att råttorna givits 4 gram aktivt kol under några dagar (1).

 2. Uppblåsthet och gasbildning

  skillnaden mellan kol och aktivt kol

  Aktivt kol är poröst och anses ha förmågan att absorbera vätska och gas som fastnar i tarmarna. 2012 genomfördes en studie på en mindre grupp människor som hade en medicinsk historia av problem med gasbildning. När de gavs flertalet doser med aktivt kol under 2 dagar visade ultraljudsundersökningar att deras symtom kraftigt hade minskat (2). Aktivt kol kan intas i form av tabletter, kapslar eller pulver för att lindra besvär och obehag av en svullen och uppblåst mage.

 3. diarré

  skillnaden mellan kol och aktivt kol

  Aktivt kol är mycket absorberande och nyare studier har genomförts för att undersöka användningen av aktivt kol vid diarré. En sådan studie föreslår att det kan förhindra kroppens absorption av mediciner och bakterier som orsakar diarré genom att själv absorbera dem i sitt porösa ytskikt (3).

 4. Munhälsa

  skillnaden mellan kol och aktivt kol

  Många tandblekningsprodukter på marknaden använder aktivt kol på grund av dess blekande och renande egenskaper som ger vita tänder. Det finns också tandvårdsprodukter som innehåller aktivt kol för att det tros förhindra svamp- och bakterieangrepp samtidigt som det har en detoxande effekt.

 5. Hudvård

  Aktivt kol regerar på hudvårdsmarknaden och finns idag i allt från blekande tvålar och porrengörande ansiktstvättar till exfolierande kroppsskrubbar och närande fuktkrämer. Forskningen pekar på att det kan hjälpa genom att dra smuts, bakterier och kemikalier ur huden och efterlämnar en renare och klarare hud. Det finns heller inte några rapporterade biverkningar av att använda aktivt kol på huden så du kan tryggt prova dig fram till vad som fungerar för dig.

Vart kan jag köpa aktivt kol?

Det beror på vilken typ av aktivt kol du letar efter och i vilket syfte du vill använda den. Om du letar efter 100% naturligt tillskott för att hjälpa dig lindra en gasig och uppblåst mage så kan du räkna med GMP-certifierade kosttillskott som du hittar online.

Bara se till att du får minst 2000 mg per dagsdos så att det kan ge optimal effekt. Och välj gärna ett kosttillskott med livsmedelsklassad aktivt kol i kapslar då dessa snabbt löses upp i magen och ger dig lindring direkt. Till sist kan du prata med din läkare och välja en produkt som är tillverkad av hållbart odlade kokosnötter och inte innehåller några konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel.

References

Andra intressanta artiklar