Immunsystem

Ny vegan? - De bästa tipsen för att komma igång

Allt fler väljer att bli veganer eftersom det är enorma fördelar förknippade med det, både hälsomässigt och för miljön. När vi nämner veganer i vardagen kommer de flesta oftast att tänka på individer som äter veganskt. Men för många handlar att vara vegan om en holistisk livsstil, där man medvetet undviker att köpa allt som antingen är framställt med animaliska produkter eller testats på djur, så innebär därför också t.ex. Krämer, tvålar och kläder.

För många låter det ohanterligt att ändra livsstil så drastiskt, och denna “ohanterliga barriär” är ofta det som håller dem tillbaka från att vara nyfikna och prova sig fram. Som tur är är det mycket enklare än du tror, och du kan enkelt börja med att prova en vegansk kost eller genom att köpa produkter som inte är testade på djur, och hitta exakt det som fungerar för dig och passar in i dina visioner för ditt liv. Vi har gjort det hela lite enklare och samlat de bästa tipsen och tricksen för att lyckas med en vegansk kost, så luta dig tillbaka, läs vidare och lär dig mer om fördelarna och hur du enkelt kan börja resan mot att bli vegan.

Varför bli vegan?

Allt fler väljer en vegansk kost, eller en annan alternativ kost som också undviker en rad animaliska produkter. Idag handlar det inte bara om allergier att allt fler undviker bland annat mejeriprodukter eller om att inte ha råd att köpa kött. Även om ett stort antal människor har levt som vegetarianer eller veganer i flera decennier, ökar antalet människor som följer denna livsstil särskilt exponentiellt idag, eftersom fler och fler människor marknadsför vegansk mat på sociala medier och för att den blir mer tillgänglig att köpa.

Det är dock fortfarande samma anledningar som folk förklarar sina val med idag, som för många år sedan. Bland de mest frekvent nämnda anledningarna till att vara vegan är djur, miljö och hälsofördelar - något som de flesta följer i politiken och som tar allt större plats i allas vardag. Oavsett varför du väljer en vegansk livsstil är listan över hälsofördelarna lång! För att bara nämna några fördelar med en balanserad vegansk kost:

 • Högre intag av frukt och grönsaker, vilket bidrar till en mängd olika näringsämnen och essentiella vitaminer och mineral som inte bara kan bidra till ett uppsving i humöret, utan också en hög grad kan bidra till en hälsosam och stark kropp.

 • Högre intag av naturliga och icke-animaliska fetter, vilket kan hjälpa till att undvika höga kolesterolnivåer och därmed bidra till att minska risken för hälsoproblem i samband med för mycket ohälsosamt fett i kroppen, såsom diabetes, högt blodtryck och hjärtproblem.

 • Större mängd av fullkornsprodukter, vilket i hög grad kan bidra till bättre matsmältning och mer fibrer i kroppen.

 • Högre intag av antiinflammatoriska livsmedel som både kan hjälpa till att förebygga sjukdomar, lindra existerande sjukdomar och bidra till ett starkare immunförsvar, till exempel en vegansk livsstil kan hjälpa till att lindra smärta i samband med artrit.

 • Mindre miljöpåverkan från din mat, eftersom det krävs mindre för att producera växtbaserade produkter, och naturligtvis, eftersom en vegansk kost inte innehåller animaliska produkter, kommer du inte längre att bidra till denna industri eller process.

Eftersom du blir vegan behöver du inte gå miste om mat du gillar - det kommer alltid att finnas ett alternativ som liknar eller smakar mycket som det du brukade äta.

Gör det lättare för dig själv - ta ett veganskt kosttillskott

Det låter därför nästan magiskt att bli vegan, och som ett hälsosamt val som inte kan gå fel. Detta är dock inte helt korrekt. Först och främst kan det vara svårt att gå från att äta allt till att vara vegan över natten, vilket också kan vara en chock för din kropp, och då måste du vara medveten om att det finns näringsämnen i animaliska produkter, du måste få i dig på ett annat sätt nu. För att hjälpa dig att enkelt och säkert börja din resa som vegan, har vi en checklista att följa för att ta hand om ditt välbefinnande:

 • Välj din motivation: Du kommer att bli betydligt mer framgångsrik med din veganska kost om du vet exakt varför du gör det. Ta dig därför tid att lägga märke till och reflektera över varför du vill vara vegan och om det är en livsstil som bara handlar om din kost eller även sträcker sig till dina hudvårdsprodukter och dina kläder.

 • En måltidsplan: det kan vara till stor hjälp, särskilt i början, om du följer en måltidsplan. Det finns otaliga måltidsplaner på internet som du kan prova, både för att testa nya veganska recept, men också för att göra det lättare för dig att planera veckan, handla och äta varierat under veckan.

 • Ät tillräckligt: var inte rädd för att äta stora portioner när du börjar äta veganskt. Grönsaker tar upp mer på tallriken och det behövs mer för att få samma mättnadskänsla som att äta en biff med pommes. En redan förberedd måltidsplan kan också hjälpa dig här, så att du får i dig både tillräckligt att äta och rätt näring, även om portionerna kan verka enorma till en början.

 • Veganska kosttillskott: speciellt i början är det idealiskt att ta kosttillskott, för att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och vårdar din kropp samtidigt som den anpassa sig till de nya rutinerna. Testa till exempelvis ett vegansk multivitamin tillskott, som innehåller allt din kropp behöver och är speciellt framtagen för det du inte längre får i dig i större mängder i kosten. Detta är också ett enkelt och billigt sätt att bidra till din hälsa, så du behöver inte oroa dig om du en dag inte får exakt vad din måltidsplan säger.

 • Hitta inspiration på nätet och var nyfiken: speciellt för nya veganer kan det vara svårt att komma på nya recept och alternativ till matprodukter, därför kan du dra nytta av att följa veganer på sociala medier eller anmäl dig till veganska måltidslådor. På så sätt kan du både göra det lättare för dit själv att få balanserad och utsökta måltider, och samtidigt också hitta “din hylla” - oavsett om det är veganska pastarätter, curryrätter eller andra alternativ så hittar du säkert dina favoriter med lite inspiration. Det kräver bara att du vågar vara nyfiken och prova dig fram och innan du vet ordet av har du oändliga alternativ att välja mellan för alla måltider och tillfällen!

 • Utbilda dig själv: och naturligtvis bör du söka den nödvändiga kunskapen för att säkerställa rätt kost för dig. Det finns otaliga artiklar, både bra och dåliga, om hur man säkerställer en hälsosam och balanserad vegansk kost, vilka livsmedel innehåller vad och det är därför viktigt att man lägger ner tid på att läsa dem kritiskt. Det kan därför också vara bra att ta en pratstund med någon professionell, för att få deras input både generellt men också specifikt för dig, om du har några hälsoutmaningar att ta hänsyn till.

 • Ha tålamod: att ändra hela din kost är en stor förändring och det kommer att bli utmaningar, svåra dagar och du kommer att sluta äta animaliska produkter. Detta oavsett om det är ett medvetet eller omedvetet val, men alla kommer att konsumera något djur. Så ha tålamod och förstående med dig själv, och kom ihåg att du gör ditt bästa och att ditt bästa alltid är tillräckligt bra.

Det finns säkert finnas en vegansk version av din livsstil, som du kan roa dig med att göra i köket, så ta på dig ditt förkläde och var kreativ.

Vad innebär det annars att vara vegan?

Att vara vegan är dock inte nödvändigtvis bara en fråga om matvanor, som tidigare nämnts. För många veganer är det en holistisk livsstil där de aktivt väljer produkter som involverar djur på ett eller annats sätt. Därför kommer du ofta se att veganer inte köper läderskor, väljer medvetet skönhetsprodukter och hudvårdsprodukter som inte är testade på djur och försöker alltid hålla sig uppdaterad om vad de köper genom att kolla vad det är gjort av och hur den tillverkades.

Just detta holistiska synsätt på veganism är en stor omvälvning, då det snabbt kan innebära att man byter garderob, vårdprodukter och hushållsprodukter, även möbler! Men slutligen, låt inte detta stå i vägen för att ha en vegansk livsstil som passar dig bäst. Det är en resa och det är OK att börja med små förändringar, prova olika veganska produkter och hitta vad som fungerar för dig innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Likaså kan du vara i en situation där du tvingas välja en produkt som inte är vegansk, men som väsentlig för ditt välmående eller hälsa på ett eller annat sätt, och det är helt okej.

Det är också därför fokus på “veganer” ofta ligger på deras kost och vad de äter, för det är både den mest synliga förändringen, och samtidigt också förändringen i livsstil som oftast är avgörande för resten av livsförändringar. Lyckligtvis är det svårt att gå fel med en vegansk livsstil, och det finns alltid hjälp tillgänglig, oavsett din fråga. Det finns därför ingen anledning att vänta “till måndag” med att testa den veganska livsstilen. Beställ ditt veganska kosttillskott idag, prova en vegansk måltidslåda och hitta en måltidsplan på internet, så är du väl rustad för ditt nya äventyr!

Andra intressanta artiklar