Kan exfoliering ta bort bristningar?

Cirka 80% av alla personer har någon typ av hudbristningar och över 50% av kvinnor som har fött barn har fått bristningar under graviditeten. Även om det är så vanligt med bristningar är det många som vill bli av med dessa märken och ojämnheterna i huden. Det finns oändliga mängder av krämer, salvor och metoder för att bli av med bristningar, men går det att göra dem mindre framträdande genom att exfoliera huden? Läs vidare för att ta reda på!

Varför får man bristningar?

Bristningar är en typ av ärrbildning på huden som framträder som långa, smala ränder med en avvikande färg. De orsakas av att huden plötsligt töjs ut för fort, på grund av till exempel snabb viktökning, graviditet eller pubertet. Bristningar är vanligare hos kvinnor än hos män, men är ändå ett välkänt hudproblem som drabbar båda könen.

Hjälper det att exfoliera huden?

Att exfoliera eller skrubba huden regelbundet är ett utmärkt sätt för att naturligt minska uppkomsten av hudbristningar. Exfoliering hjälper till att slipa bort döda hudceller över hela kroppen och främjar elastin- och kollagenproduktionen. På grund av detta kan regelbunden exfoliering få bristningarna att gradvis bli mindre synliga genom att jämna ut huden och hudtonen.

För optimala resultat kan man använda andra behandlingar mot bristningar, som krämer, oljor eller salvor i samband med exfolieringen. Då man skrubbar bort de döda hudcellerna i området kan även andra behandlingar tränga igenom huden bättre och djupare. Detta kan leda till snabbare resultat eftersom till exempel en kräm mot bristningar kan verka direkt på de nya hudcellerna.

Tips på hur du exfolierar bristningar

Först det första bör du välja en kroppsskrubb som är framställd av naturliga och skonsamma ingredienser, utan kemikalier. Det är bäst att skrubba kroppen med milda och naturliga medel som inte skadar huden eller orsakar oönskad irritation eller rodnad. En högkvalitativ kroppsskrubb bör även innehålla andra ingredienser som har vårdande och gynnsamma egenskaper för huden. Kaffe, havre och kokosolja hör till de bästa naturliga ingredienserna för att exfoliera huden. Kaffe hjälper till att öka blodcirkulation i området för att minska uppkomsten av nya bristningar, havre har en lugnande effekt på huden och innehåller fördelaktiga näringsämnen, medan kokosolja ger fukt och vårdar huden på djupet.

För det andra bör du se till att välja en kroppsskrubb som är lämplig för just din hudtyp. Det finns många olika produkter att välja mellan, både grovare kroppsskrubb som bara ska användas ibland och mildare varianter som kan användas dagligen och passar känslig hud. Att bli av med bristningar kräver lite tid och tålamod. Undvik att skrubba huden för hårt, eftersom det kan leda till att huden blir irriterad och bristningarna blir mer framträdande.

Kan man exfoliera huden då man är gravid?

Ja, det går bra att använda en mild och naturlig kroppsskrubb eller peeling på huden under graviditeten. För att förebygga och minska uppkomsten av bristningar i samband med graviditet rekommenderas det att man försiktigt exfolierar huden regelbundet och använder en naturlig kräm eller olja mot bristningar.

Sammanfattning

Att exfoliera huden är ett utmärkt sätt att motverka hudbristningar hos både män och kvinnor. Välj en naturlig och skonsam kroppsskrubb eller peelingprodukt som inte irriterar din hud, eftersom det kan göra bristningarna mer synliga.

Dela med