Klorogensyra: funkar det som ett viktminskningstillskott?

Att gå ned i vikt kan vara en utmaning och många vänder sig till viktminskningstillskott för att få lite hjälp på traven, och just grönt kaffe är ett sådant tillskott. Det har blivit ett populärt och omtyckt val inom fitnessvärlden. Men är grönt kaffe så effektivt för viktminskning som många påstår? Låt oss ta reda på det!

Vad är klorogensyra?

Klorogensyra är ett antioxidativt ämne som finns naturligt i kaffebönor. Men när kaffebönorna rostas minskar både mängden och effektiviteten av klorogensyran. Därför har gröna, orostade kaffebönor en större koncentration av klorogensyra än vanligt, rostat kaffe. Grönt kaffe tros bidra till viktminskning och studier pekar på att det också kan förbättra humöret, sänka blodsockernivåerna och minska risken att drabbas av infektioner. Utöver grönt kaffe kan man också hitta klorogensyra i blåbär, jordgubbar, potatis, tomater, äpplen, päron och aubergine.

Hur funkar det som ett viktminskningstillskott?

Gröna kaffebönor är inte rostade och därför kan det höga innehållet av klorogensyra i dessa kaffebönor påverka blodkärlen och därigenom minska blodtrycket. Det tros också påverka metabolismen och blodsockret. Forskning har visat att grönt kaffe kan vara mer effektivt än rostat kaffe vid viktminskning.

Hälsofördelar med klorogensyra och grönt kaffe

kaffe klorogensyra for viktminskning

Bortsett från viktminskning kan grönt kaffe och klorogensyra också ha positiva effekter på:

 • Förbättra blodkärlens funktion och sänka blodtrycket (2).(3)
 • Flera forskningsstudier har visat att klorogensyra kan minska blodsockertopparna och stabilisera blodsockernivåerna efter en måltid (4)

Det gröna kaffets begränsningar

 • Klorogensyra verkar vara effektivt vid viktminskning när det kombineras med en hälsosam kost och motion
 • Grönt kaffe kan ha vissa fördelar på glukosvärden och metabolismen
 • Dock så är de flesta studier genomförda genomförda på människor utifrån ett kortsiktigt perspektiv, andra studier är genomförda på möss
 • Med det sagt så är grönt kaffe absolut värt ett försök om du letar efter en trygg och naturlig hjälp med din viktminskning

Biverkningar av klorogensyra och kosttillskott med grönt kaffe

kaffe klorogensyra for viktminskning
 • På grund av den begränsade forskningen finns det inga kända eller rapporterade biverkningar av klorogensyra
 • Det verkar vara ha en ganska trygg och säker näringsprofil. Men även grönt kaffe innehåller koffein så var försiktig om du vet med dig att du är känslig mot koffein
 • Klorogensyran i grönt kaffe kan eventuellt ha en laxerande effekt.
 • Och till sist, om du är gravid eller ammar bör du inte använda, dricka eller äta grönt kaffe.

Rekommenderat intag

För närvarande finns det ingen genomförd forskning som har fastställt den optimala dagsdosen av grönt kaffe. Men koncentrationen klorogensyra i kapslar med grönt kaffe ligger vanligtvis på mellan 3000-7000 mg. Följ rekommendationen på förpackningen för optimala resultat.

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22900702
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16685206
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4410738/

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med