GRATIS FRAKT VID KÖP ÖVER 599 KR*

5 tips på hur du håller fast vid hälsosamma matvanor

Varför är det så svårt att hålla fast vid hälsosamma matvanor? De flesta av oss glömmer lätt bort vår diet under helgerna och vid speciella tillfällen som familjefester eller middagar med kollegorna.

Visste du att fyra personer av tio som startar sin diet på en måndag återvänder till sina vanliga matvanor senast på fredag samma vecka? Här delar vi med oss av våra fem bästa tips på hur du håller fast vid din nya hälsoplan. (1)

halsosamma matvanor

Individuella fitnessmål varierar från person till person, men om du siktar på att gå ner i vikt, sporta eller till och med ska springa maraton behöver du vanligtvis hålla dig till en regelbunden och hälsosam diet. Det kan vara svårt att komma igång med träning och börja äta nyttig mat då det kräver både tålamod och disciplin. Mer än 42% av alla människor säger att det är svårt att hålla sig till en ny kostplan med hälsosam mat och träning.

Studier visar att nästan 40% av alla personer ger upp inom den första veckan och att mer än 60% slutar följa en diet inom en månad. (2)Varför är det en så liten procentandel som klarar av att hålla sig till ett planerat kost och träningsschema och vad är hemligheten till att lyckas?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga. Att påbörja ett nytt träningsprogram eller en hälsosam diet kan vara krävande. Vissa har svårt att binda sig till nya vanor, medan andra har ett tidskrävande yrkesliv eller helt enkelt saknar tålamod.

Idag tar vi en titt på fem enkla men ändå effektiva tips på hur man gör hälsosam kost till en vana:

5 tips på hur du håller fast vid hälsosamma matvanor

 1. Ta små steg

  De flesta vet inte hur de ska komma igång med sin diet, utan börjar för snabbt och ambitiöst. Detta kan vara överväldigande och gör det svårare att hålla sig till sin plan. Börja stegvis med små förändringar som:

  • Dricka vatten istället för läsk.
  • Äta frukt och nötter istället för chips och kakor.
  • Basera dina måltider på grönsaker och soppor istället för pommes frites och hamburgare.
  • Byt ut ditt vanliga kaffe till grönt kaffe.
  • Byt ut chokladkakor till proteinbarer.

  Mindre drastiska förändringar som de ovannämnda är lättare att upprätthålla på lång sikt.

 2. Undvik hunger

  Om du försöker svälta dig själv kommer ditt sötsug troligtvis att öka. När blodsockernivåerna sjunker börjar kroppen nämligen sukta efter socker och kolhydrater. Undvik detta genom att äta tillräckligt stora portioner av nyttiga maträtter istället för att småäta mellan måltiderna. Om du inte blir mätt av din måltid ökar sannolikheten till att du vill ha mer sötsaker och snacks. Om du vill äta mellanmål under dagen kan du välja hälsosamma snacks som grönsaker eller frukter.

 3. Lär dig att skilja mellan hunger och sug

  Det är en stor skillnad mellan att vara hungrig för att du inte har ätit på länge och att ha lust att äta något bara för att du är trött, uttråkad, ledsen eller stressad.

 4. Ändra ditt fokus från ditt slutliga mål till att ändra ditt beteende

  Du måste ha ett skarpt fokus och självbehärskning för att hålla dig till en hälsosammare livsstil. Se din livsstilsändring som en tävling och utmana dig själv! Hur många skedar ris kan du ersätta med grönsaker under de kommande veckorna? Kan du sluta använda hissen och ta trapporna i en hel månad? Kan du byta ut din sockerfyllda morgonjuice till en smoothie eller shake med superfoods? Att äta nyttigt och rör på sig behöver inte vara så komplicerat!

 5. Ät medvetet

  Att äta medvetet är nyckeln till att komma igång med och upprätthålla en hälsosam livsstil. Ta dig tiden att njuta av den mat du äter. Välj dina livsmedel noga och uppskatta den förmåga de nyttiga ingredienserna erbjuder för att stärka din kropp och främja ditt välmående. Detta kommer att förbättra dina chanser att utveckla varaktiga förändringar i ditt liv och göra nyttiga matvanor till en del av din livsstil!

Bonustips: Slopa allt eller inget-mentaliteten

Att följa en väldigt strikt diet till punkt och pricka tills man uppnått sitt mål fungerar ofta inte på lång sikt. Den här tankegången leder ofta till att man återvänder till sina gamla matvanor efter att man uppnått sitt mål, vilket leder till så kallad jojobantning. Tillåt dig själv att koppla av och njuta mellan varven - dela på en dessert när du äter ute eller njut av en kakbit eller en pizza slice då och då, hellre än att ge upp efter två veckor och återgå till att äta snabbmat varje dag. Det är när vi tillåter våra känslor att ta över vårt rationella tänkande som vi misslyckas med våra hälsomål. Det finns många nyttiga recept som är förvånansvärt läckra! Spara din favoritrecept och ha dem nära till hands varje gång du blir sugen på något gott. På det viset kan du lätt laga en rätt som är bra både för smaklökarna och dina viktminskningsmål!.

 1. https://www.dailymail.co.uk/news/article-2421737/Diet-starts-today--ends-Friday-How-quickly-slip-bad-eating-habits-days.html
 2. https://www.health.com/diets/why-fad-diets-fail

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela med